– Det finns faktiskt en liten våg att rida på just nu, säger Pirjo Nilzon som arbetar på ett gruppboende i kommunen, och syftar på det arbete som Glada Hudik och andra har lagt ner för att flytta fram de funktionsnedsattas positioner.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Sedan ett år tillbaka har Studiefrämjandet tillsammans med Nora kommun och Kungsängen AB med hjälp av pengar från allmänna arvsfonden arbetat med projektet ”Delta i kultur och hälsa”. Syftet är att göra personer med funktionsnedsättningar mer delaktiga i kultur- och föreningsliv.
– Ambitionen är att skapa något varaktigt, att det inte ska vara över när pengarna är slut, säger Jenny Eknor, som är projektledare.
Andra kulturveckan
I förra veckan anordnade man sin andra kulturvecka för året. Veckan inleddes med en dagslång akvarellkurs och avslutades med poesifest på biblioteket. Däremellan kunde man prova på yoga, spela teater, fiska, spela schack, prova på olika brädspel, gå på föreläsning om autism och mycket annat. För i takt med att tv och andra medier mer och mer synliggör den här gruppen föds ny energi.
– Glada Hudik har gett oss mycket inspiration och verkligen visat att allt är möjligt säger Marika Norelius.
Marika Norelius har skrivit manus till pjäsen Prinsessan och pottan som spelades under onsdagen inför ett hundratal personer.
– Pjäsen har utvecklats under arbetets gång och har hela tiden formats tillsammans med skådespelarna, säger hon
Rollerna i Prinsessan och pottan har utformats efter respektive skådespelares förmågor. Exempelvis har en av skådespelarna en assistent med sig på scenen eftersom han har lite svårt att lära sig text utantill.
Elaka gubben
Pjäsen handlar om den elaka gubben som bor i en stuga i skogen. Han super sin hembrända sprit. Spriten är så dålig att hans mage krånglar. Han vet att kungen har en guldtoalett och den vill han åt. Därför kidnappar han prinsessan och skickar ett utpressningsbrev till kungen. Men som i alla sagor slutar det hela lyckligt och den elaka gubben får sitt straff.
– Jag tycker att det är roligt att öva på något för att sedan kunna visa upp det. Och så roligt när publiken blir glad, säger Maria Ek som spelar prinsessan.
Och det är inte bara Maria Ek som mår bra av att spela teater.
– Det är fantastiskt att se hur skådespelarna växer som människor. Några har knappt vågat prata och nu står de på scen framför en publik, säger Marika Norelius.
Men för att kunna föra teatern till en högre nivå i framtiden och därmed nå en bredare publik krävs att fler vill vara skådepelare och ett ännu större engagemang från personalen.
– Det är första gången vi står för hela produktionen själva. Tidigare har vi haft hjälp av en teaterpedagog. Det är viktigt att implementera kunskapen hos personalen. Det är det enda sättet att skapa långsiktighet, säger Jenny Eknor.
Och kanske kan även Nora flytta fram positionerna för funktionshindrade i kulturen. Marika Norelius sneglar gärna på Glada Hudiks framgångar
– De är förebilder, avslutar hon.