I klassrummet på Kvickenstorpsskolan i Farsta är det fullt ös, trots att skolterminen inte dragit igång än. De två första veckorna i augusti huserar nämligen projektet Ungt mode här, och ett tiotal ungdomar är helt upptagna med att designa sina egna kläder. En av deltagarna i kursen är Frank-Adam Hagman, 18 år. Han bor i Sätra, men hittade hit efter att ha blivit tipsad av sin kompis som sett en annons i tidningen.
– Det verkade spännande, och jag ville gärna prova på för att se om det här är något för mig att fortsätta med. Just nu läser jag till stylist på Plusgymnasiet. Men efter den här veckan känner jag verkligen att jag vill gå vidare med design, och det är något som jag kommer att kämpa för i framtiden, säger han.
Började för två år sedan
Ungt mode riktar sig till ungdomar i åldern 13-19 år, som får möjlighet att designa sina egna kläder och visa upp dessa på en modevisning under Stockholm Fashion Week. Projektet startade år 2013, på initiativ av verksamhetsledaren Halema Dahie, hennes dotter Aya och Hans Andrén.
– Hans var min jobbcoach och vi möttes på Subtopia i Alby. I något sammanhang så frågade han om jag hade barn. Då berättade jag om min dotter Aya som var 12 år, och att hon skissade och designade kläder. Hans blev inspirerad och tyckte att vi borde starta ett projekt för ungdomar i samma ålder, säger Halema Dahie.
Och på den vägen är det. Det första tillfället deltog tio ungdomar som sydde sina kläder i Botkyrka konsthall. Med åren har projektet växt, och nu medverkar 30 unga modeskapare uppdelade på tre olika skolor – dels i Farsta, men också i Norsborg och Fisksätra.
– Vi vill att mode ska bli större och nå ytterstaden också, säger Halema Dahie.
Projektet finansieras av Arvsfonden, och drivs i samarbete med flera stora konst- och modeskolor. Tanken är att Ungt mode ska expandera ännu mer de kommande åren, och kanske även nå andra städer.
Handledare hjälper till
Med i gruppen i Farsta finns handledarna Amanda Sandberg och Aritsara Kaeochin. De bistår de unga modeskaparna med allt från idéer och mönsterkonstruktion till sömmande.
– Det har varit jättespännande och lite läskigt, det är första gången som jag lär ut något på det här sättet. Så det är väldigt lärorikt för mig med, säger Aritsara Kaeochin, som pluggat på Modeskolan i Stockholm och ska läsa vidare på en konstskola i höst.
Amanda Sandberg hjälper Frank-Adam Hagman att stryka ett par byxor som hör till hans kollektion.
– De ska bli väldigt stora, nästan som samurajbyxor, och till det ska jag göra en magtröja också. Att få pröva på det här har varit jättekul, och faktiskt lättare än vad jag från början trodde. Det mest utmanande kommer nog bli att få till passformerna, säger Frank-Adam Hagman.