Publiken är elever i en klass som lär sig svenska. Eleverna kommer bland annat från Syrien, Somalia, Kurdistan och Afghanistan. De flesta i klassen har ingen skolbakgrund, många är analfabeter.
– Vi försöker göra många praktiska saker med klassen. Men det här är första gången som de är ute med naturguiderna, berättar Annika Skeppar som är en av SFI-lärarna.
Finns till för alla
Naturen runt oss finns här för alla, även för dem som ännu inte talar svenska.
Därför anser många att det är viktigt att nya svenskar får lära sig mer om den svenska naturen. Bland annat om allemansrätten och om vilka rättigheter och skyldigheter vi har när vi besöker ett naturreservat. Och eleverna är engagerade.
Guiden Antanios Hanna stannar till för att berätta om sjön som en gång fanns här i naturreservatet.
”Det finns en historia här”
Då springer plötsligt en man bort från stigen och naturguiderna, han springer upp för en backe och klättrar upp på ett stenröse. Det är bonden Fousi Marad från Syrien som hoppar upp på stenarna. När han kommer ner till stigen igen är han lycklig.
– I byn där jag bodde fanns mark som såg ut nästan som här. Stenarna visar att det finns en historia här och att det finns människor som någon gång har lagt stenarna här, säger han.
I Syrien odlade han vete, linser och grönsaker och han berättar att det gör honom glad att vara ute och gå här i naturen. Klasskamraten Ghattas Malki håller med. Han är också en bonde från Syrien och har levt på att odla sesamfrö och vete.
– Skogen här är jättebra. Det är mycket fint, säger han.
Vi lämnar betesmarkerna och går in i den gamla barrskogen. Längs vägen hinner vi passera både björk och al innan granar och tallar tar över. Antanios Hanna visar bilder på olika fåglar och berättar om gräsand och skrattmås.
I gläntan vid grillplatsen blir det fart på deltagarna. Nidal Abo Jazar från Palestina har bara gått på SFI i två veckor. När han fick reda på att klassen skulle få gå ut i skogen blev han överlycklig och med stort engagemang har han ordnat så att SFI-klassen får grilla under utflykten.
– Det är jättebra att vi får komma hit. Jag brukar grilla med mina kompisar, säger han och lägger stora kycklingbitar på grillgallret.
Många duktiga kockar
Matlagning är en stor grej i klassen. För även om de flesta har svårt att läsa både på hemspråk och på svenska, så är kunskaperna inom andra, mer konkreta områden stora.
– De här eleverna har så mycket annan kunskap. Till exempel lagar många helt fantastisk mat. Vi använder därför ofta hemkunskapssalen i undervisningen. Vi försöker lära ut svenska genom matlagning och bakning bland annat, berättar Annika Skeppar.
Mazade Mursli sitter och njuter vid elden. Hon har varit i Sverige längre än många klasskompisar. Det är fjärde gången hon går på SFI eftersom hon tidigare har avbrutit studierna när hon har fått jobb hos olika landsmän som personlig assistent. Därför känner hon till de svenska skogarna lite mer ingående.
– Jag tycker om luften, och att promenera i skogen. Jag gillar att titta på träden och allt grönt. Jag gillar att plocka blåbär, att göra upp eld och grilla. Jag var sällan i skogen när jag bodde i Kosovo, men sedan jag kom till Sverige går jag ut mycket oftare, berättar hon.