BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi brukar säga att vi har fått med oss detta i modersmjölken. Toralf till exempel åkte rutschkana nerför flyglar när han bara vara ett blöjbarn, säger Sten.
I dag är det de fyra bröderna Runepär, Sten, Toralf och Anders som driver Sveriges största pianoverkstad.
– Vi har en syster också som heter Eva, men hon har klarat sig, säger Anders och skrattar.
Att de alla skulle in i företaget var nästan givet från start. De växte upp i verkstaden och har alla pianoteknikerutbildning.
– I dag måste du kunna alla bitar för att kunna leva som pianotekniker. Vi har ju en fördel att vi är fyra stycken som alla har specialiserat sig på olika inriktningar, säger Runepär.
Snart brist i yrket
Att reparera, ha kunskap om heljustering, originalinställning och ytbehandling samt att kunna stämma är avgörande. Det är många bitar som ska täckas upp.
– De flesta i dag kan inte ytdelen som handlar om möbellackering, men där har Anders tagit över pappas mantel, säger Sten, som själv först och främst är stämmare.
Runepär har hand om inköp och försäljning och Toralf stämmer och justerar även han.
– De flesta pianotekniker är till åren och det kommer snart att bli brist i yrket. Men jobb finns det, säger Anders.
I den stora lagerlokalen är det full fart. Det ringer nästan oavbrutet i brödernas telefoner. Att de skulle ta det piano, som de komiskt uttrycker det, stämmer inte alls.
– Vi fick ett samtal i morse om att hämta ett piano som har stått i Olof Palmes barndomshem. Pianot är inget speciellt i sig, men visst bär det ändå på en historia, säger Runepär.
Desto mer speciell är flygeln i ”Allsång på Skansen” som bröderna har renoverat. De beskriver hur handgjorda flyglar är precis som vi människor, individer. Någon som har förstått brödernas kunnande och skicklighet är en av vår tids största musiker – Benny Andersson.
– Vi har sålt ett piano till honom och visst ger en del uppdrag ringar på vattnet för senare sålde vi även ett till hans son Ludvig, berättar Sten.
En pianokyrkogård
I lokalen står cirka 200 pianon och flyglar som människor på ett eller annat vis har lämnat in till företaget, det går inte att låta bli att fascineras över vad dessa instrument har att berätta.
– Det är lite som en kyrkogård för pianon här inne just nu, vi har en hel del att göra, säger Sten.
Det märks att bröderna får något visst i blicken när de pratar om sitt yrke. Det verkar vara något alldeles speciellt att ta hand om en gammal rishög och få den att se ut som ny igen.
– Det är det som är tjusningen. Vi använder samma teknik
i dag som på 20-talet och en gammal flygel kan låta mycket bättre än en nytillverkad, säger Runepär.
Än så länge håller bröderna på, men vad som händer med företaget i framtiden är i dagsläget oklart.
– Förhoppningsvis kommer det gå vidare till våra barn, men det får tiden utvisa, säger Runepär.