Förra veckan publicerade SvD listan över vad 12 av Sveriges mest kända författare tjänar och skattar för. Bland namnen finns exempelvis Leif G.W. Persson vars totala årsinkomst 2014 uppgick till 4,9 miljoner kronor. Av detta betalade han 1,9 miljoner kronor, eller drygt 38 procent, i skatt. Mons Kallentoft lyckades ännu bättre med skatteplaneringen, han betalade bara 28 procent av de 3,9 miljoner kronor han tjänade. Av de tolv på listan är det bara Jan Guillou som betalar över 50 procent i skatt. Han tjänade 7,1 miljoner förra året och 3,7 gick till skatt.
– Jag är socialist och på den punkten skiljer jag väl mig från de andra författarna på den höga inkomstlistan, säger Jan Guillou.
Men är det inte okej för en socialist att skatteplanera, man måste väl kunna leva enligt samhällets spelregler?
– Det har jag svårt att förstå. Det är faktiskt så att det politiska ställningstagandet är något grundläggande i ens tillvaro. Säger man att man är socialist måste man också mena det i praktiken.
Gynnsamt plocka utdelning
För den som har höga inkomster är det gynnsamt att plocka ut en del av dem som utdelningar ur ett eget aktiebolag. Ingvar Håkansson är rättslig expert på Skatteverket och säger att det inte går att svara på exakt hur mycket pengar en person ska tjäna för att det ska bli fördelaktigt att ta ut en del som utdelningar från ett aktiebolag.
– Det är nästintill omöjligt att säga vad som är förmånligast eller inte, men jättestora pengar är det generellt fördelaktigare att ta som utdelning, säger Ingvar Håkansson.
För de med riktigt höga inkomster är det oftast mest fördelaktigt att ta ut så pass mycket i lön så det blir maximala inbetalningar till exempelvis sjukförsäkring och tjänstepension, som i många fall är avdragsgill. Resten kan plockas ut som utdelning eftersom marginalskatteeffekten på riktigt höga löneinkomster är omkring 57 procent. Skatten kan bli så låg som nedåt 20 procent på utdelningar, förutsatt att man tagit ut en rejäl lön först.
– Ju högre lön man plockar ut, desto mer kan man plocka ut i utdelning under förutsättning att det finns vinstmedel i bolaget. Tar du exempelvis ut en lön på en miljon då kan du i princip plocka ut en utdelning på 500 000 kronor som bara beskattas till 20 procent, säger Ingvar Håkansson.
Försöker göra tvärtom
Jan Guillou försöker göra tvärtom och maximera det han skickar till statens kassakista. Han kallar det för negativ skatteplanering och säger att revisorn kvider när han plockar ut stor andel lön.
– Men det är svårt att skatteplanera negativt. Min målsättning är att betala 75 procents skatt men det är nästan omöjligt nu med de skattesänkningar som skett under de borgerliga regimerna. De har mest varit inne på att sänka min skatt och höja den för de fattiga. Det ställer till besvär för den som vill betala anständig skatt.
1. Alexander Ahndoril
Inkomst: 16,5 miljoner
Skatt: 6,1 miljoner
2. Alexandra Coelho Ahndoril
Inkomst: 16,4 miljoner
Skatt: 4,9 miljoner
3. Camilla Läckberg
Inkomst: 16 miljoner
Skatt: 6 miljoner
4. Jan Guillou
Inkomst: 7,1 miljoner
Skatt: 3,7 miljoner
5. Leif GW Persson
Inkomst: 4,9 miljoner
Skatt: 1,9 miljoner
6. Mons Kallentoft
Inkomst: 3,9 miljoner
Skatt: 1,1 miljoner
7. Jens Lapidus
Inkomst: 3,1 miljoner
Skatt: 1,4 miljoner
8. Liza Marklund
Inkomst: 1,8 miljoner
Skatt: 690 000
9. Marie Jungstedt
Inkomst: 1,5 miljoner
Skatt: 640 000
10. Viveca Sten
Inkomst: 1 miljon
Skatt: 455 000
11. Håkan Nesser
Inkomst: 600 000
Skatt: 266 000
12. Ninni Schulman
Inkomst: 430 000
Skatt: 99 000
Källa: Svd Näringsliv. Siffrorna gäller inkomster 2014