Utanför ett smutsigt källarfönster på Södermalmsadressen Katarina Bangata 55 står författaren Valle Westesson och spanar in. Det var här inne som Norbert Kröcher tänkte spärra in dåvarande invandrarministern Anna-Greta Leijon i en låda 1977. I dag verkar lokalen vara på gång att renoveras. Och tillsammans med 99 andra ställen är det en av platserna som finns med i boken 100 balla ställen i Stockholm.
– Jag tycker att historien om Folkets fängelse är intressant. Det speglar den tiden. I dag träffas man för att koka kött i några timmar, eller för att baka surdegsbröd. Då träffades folk över ett glas rödvin och spikade ihop en låda för att stoppa kidnappade ministrar i, säger Valle Wastesson.
Fast hans egna minnen från den tiden handlar mer om kärnkraftsmotstånd. Föräldrarna drog med honom i demonstrationer och mamman sydde fina banderoller.
– Och storebrorsan lekte kärnkraftsexplosion i sandlådan medan mina föräldrar hejade på.
Gjorde barnprogram
Numera är Valle Wastesson ”mångsysslare inom underhållning”, som han beskriver det själv. Han har bland annat gjort radioprogrammet Hej Domstol, barn-tv-programmet Gabba Gabba, drivit humorsajten Rikets sal och skrivit böcker och pjäser. För några år sedan skrev han boken 100 balla ställen i Skåne.
– Den gick så bra och jag fick så många tips på andra platser att det blev en uppföljare med nya ställen. Nu gör jag en tredje bok för Skåne. Då tänkte jag att det skulle vara kul att göra en i Stockholm också, säger Valle.
Själv bor han i Malmö. Men under 2006 bodde han i Bagarmossen i ett halvår under sin föräldraledighet.
– Jag gillar att gå omkring och hitta nya ställen. Det har man ju tid med när man är föräldraledig, säger han.
Så det första han gjorde var att sätta sig ner och lista alla sina egna favoritområden i Stockholm, en tredjedel av boktipsen kom till på det sättet. Den andra tredjedelen är tips från kompisar och bekanta.
– Den sista tredjedelen hittade jag genom att bara sätta mig i bilen och köra runt, berättar Valle.
”We shall overcome”
I guideboken har han både angett platsernas koordinater och hur man tar sig till dem kollektivt. Med små humoristiska och faktaspäckade texter berättar Valle om sevärdheterna som är indelade i olika kategorier som till exempel coola, historiska eller bara vackra. Ågestareaktorn, söder om Farsta Strand, är en av de märkliga.
– Det är så bisarrt att det har funnits en kärnkraftsreaktor så nära stan, säger Valle Wastesson.
Andra platser i boken har politiska kopplingar. Som Folkets hus i Rinkeby där man kan se vad Valle kallar ”We shall overcome-salen”. Där Carl Bildt och Birgit Friggebo mötte upprörda medborgare som ville veta vad regeringen gjorde åt Lasermannen och rasismen som växte i början av 1990-talet.
– Innan man åker dit tycker jag att man ska titta på Youtube-klippet från mötet. Folk var rädda för sina liv och Friggebo ville att man skulle sjunga. Och det Carl Bildt säger på sin internatskolesvenska går knappt att förstå, berättar Valle Wastesson
Christer Petterssons loftgång
När Valle ska välja sin egen favoritplats av alla dem han har skrivit om tänker han länge.
– Det är ju svårt. Men Villa Fjolle på Torö utanför Nynäshamn är tufft. Det var den rike dansken Simon Spies sommarställe och ser ut som ett ufo i betong. Varje morgon kom ett flygplan från Köpenhamn och släppte ner en dansk morgontidning på ön till honom.
I dag bor fortfarande Simon Spies änka i huset. Men det går bra att gå runt tomten och titta, berättar Valle.
– På många av platserna bor ju folk. Christer Petterssons loftgång i Sollentuna är också med i boken. Jag tycker att hans livsöde är så spännande och dramatiskt och blir lättare att ta till sig när man ser platsen. Och vågar man knacka på öppnar det en tatuerad finne som direkt pekar ut var Christer Pettersson bodde, säger Valle.
Kommer Stockholmsboken att få en uppföljare?
– Absolut. Jag har redan idéer på platser. Vissa som inte fick plats nu och andra som jag har fått tips om.