Läsande och engagerad är ord som Sofia Gräsberg använder när hon beskriver målgruppen för Scener & samtal. Hon är verksamhetsledare på Göteborgs Litteraturhus men vill inte, trots vad andra medier hittills skrivit, kalla arrangemanget "den nya bokmässan".
− Ordet mässa väcker fel förväntningar hos allmänheten. Vi har verkligen ansträngt oss för att komma ifrån det, säger Sofia Gräsberg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Samtal & scener är en parallell litterär scen där författare, poeter och journalister varit med och utformat innehåll, sagoscener och program utifrån eget skapande och personliga erfarenheter. Medan Bok- och biblioteksmässan i huvudsak riktar sig till fackliga besökare vänder sig Litteraturhuset till en bred allmänhet. Förhoppningen är att lokalerna ska vara fullsmockade med både besökare och positiv energi, något som enligt Sofia Gräsberg saknats i dagspressens debatter som rört diskriminering och rasism.
− Men vi hoppas också att det ska bli en slags mobilisering. Vad kan man göra för att hindra rasismens verkningar i samhället? Det har funnits en enorm trötthet. Folk har varit ledsna, uppgivna och bråkat med varandra. Det här är en kamp, vi är en kamp. Och det finns en massa lust och glädje också, säger hon.
Möjligheten att erbjuda en ny litterär scen parallellt med Bok- och biblioteksmässan är något som har diskuterats under en tid, framför allt sedan det stod klart att den högerextrema publikationen Nya Tider kommer att delta på årets Bokmässa. Så gott som alla författare som medverkar under Scener & samtal har skrivit på uppropet och markerat sitt missnöje över ökande rasistiska inslag i det offentliga rummet. Sedan dess har hundratals författare hört av sig och Litteraturhuset har fått tacka nej till fler än man kanske har önskat.
− Programmet har uppstått ur en väldigt intressant och dynamisk process. Författarna har kommit med idéer som de själva känt har varit angelägna att prata om. Från början var tanken att vi bara skulle vara erbjuda en scen, men nu är vi med och producerar, och får fortfarande förslag på innehåll, berättar Sofia Gräsberg.
Scener & samtal äger rum i Göteborg den 29-30 september. Flera av programpunkterna har ett tydligt politiskt fokus. Till fredagens program på Göteborgs Litteraturhus är inträdet fritt men antalet platser är begränsat. Att ta del av lördagens program som äger rum på Världskulturmuseet kostar 100 kronor.
− Det kan hända oväntade saker, precis som Scener & samtal är som en enda stor oväntad effekt av engagemanget hos alla de här författarna. Det uppstår när man delar med varandra och pratar uppriktigt.