Minst oväntat var väl valet av Lydia Sandgrens Samlade verk och Klas Östergrens Renegater, menar Dagens ETC:s kulturredaktör Anna-Maria Carnhede:
– Jag finner hela urvalet högst rimligt, nästan lite för rimligt. Ingen kan bli förvånad, vilket är lite trist. Personligen gillar jag när nomineringarna går till både givna och lite mindre förhandstippade verk. Med det sagt tycker jag att samtliga på listan förtjänar sin plats. När jag smällde ihop Sandgrens gula tegelsten var jag helt säker på att hon skulle ta hem det. Det är jag nog fortfarande. Boken kändes nästan skriven för Augustpriset. Samma gäller egentligen Östergrens skimrande avslutning på sin trilogi.
På frågan vilka romaner hon saknar på listan blir svaret mer tveksamt.
– Pleijel kändes nästan lika given som Östergren och Sandgren, men den hade heller inte fått mig att höja på ögonbrynen. Men om en trilogi ska uppmärksammas i år tycker jag kanske det är Smirnoffs. Hon bidrar till samtidslitteraturen med något nytt och fräscht, vilket man – trots briljansen – inte kan säga om Östergren. Det hade varit uppfriskande om Åsa Linderborgs ”Året med 13 månader” hade funnits med på listan. Inte minst för att jag tycker diskussionerna den väcker – fortfarande – behövs.
Välavvägda fackböcker
Rasmus Landström hittar heller inga direkta överraskningar bland de nominerade i fackboksklassen.
– Valen i år är gedigna, väl avvägda – och ganska tråkiga. Det är som om man bockat av "viktiga ämnen" - ekologi, rasism, migration - och tagit de minst kontroversiella böckerna i sammanhanget.
Landström saknar de större samhällsreportagen i fackboksgenren.
– Till exempel Björn Forsbergs bok "Fartrusiga", som handlar om hur hela vår civilisation saktar ner. Eller Marcus Priftis "Brytningstid", om gruvdriften i Sverige och vad som behövs för att ställa om samhället. Och framförallt: Elinor Torps "Vi, skuggorna" – en mästerlig studie av det växande svartarbetet i Sverige. Dessutom hade jag hellre sett Lasse Wierups bok "Gangsterparadiset" – som tar ett mer omfattande grepp på gangseterväldet än Bäckström Lernebys bok – nominerades. Detta börjar bli en irriterande trend: att de stora samhällsreportagen ignoreras av Augustjuryn.
Intressant i barnklassen
Barn- och ungdomsnomineringarna är dock oväntat intressanta, menar Landström, framförallt eftersom han bedömer barnboksåret som ”skralt”.
– Nomineringen av Anders Fagers och Peter Bergtings djupt svartsynta skräckroman "Kråkorna" är modig. Likaså Linda Bondestams "Mitt bottenliv" – en bok för små barn om människans utplåning, som är min personliga favorit. Ska jag komma med någon kritisk synpunkt så är det att Emma Adbåges poetiska "Naturen" saknas, och Åsa Lind & Emma Virkes otympliga bok "Kom dagen, kom natten" håller inte måttet. I övrigt förtjänar juryn en applåd.
Hundratals bidrag
Sammanlagt har 447 i år titlar skickats in för bedömning. Juryn i den skönlitterära klassen har fått in 170 titlar, till fackboksklassen har det inkommit 132 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 145.
Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels och Swedbank. Prisceremonin kommer äga rum den 23 november på Augustgalan i Konserthuset Stockholm.
Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok
”Minnestrådar”, Carola Hansson, Albert Bonniers Förlag
” I den tätt komponerade romanen ”Minnestrådar” väcker berättarrösten liv i tre judiska ungdomars livsöden (…) En utsökt ordväv som kräver läsarens fulla uppmärksamhet.”
”Splendor”, Stefan Lindberg, Albert Bonniers Förlag
”Med humor och stor kännedom om skapandets villkor borrar berättelsen skoningslöst efter hemligheter i jagets, sorgens, och en mardrömslik förtvivlans mysteriösa djup.”
”Jag ser allt du gör”, Annika Norlin, Weyler förlag
”I novellsamlingen ”Jag ser allt du gör” porträtteras en samling udda människor med ömsint generositet, värme och stor psykologisk insikt.”
Samlade verk, Lydia Sandgren, Albert Bonniers Förlag
”Lydia Sandgren bygger och befolkar ett eget litterärt universum fyllt av levande detaljer. Göteborg, med svartklubbar, sunkhak och universitetsbibliotek, (…) ”Samlade verk ”är en kärleksförklaring till litteraturen.”
”Jordlöparens bok”. Om natur, konst och människor, Thomas Tidholm, Ordfront förlag
”I sin vackert formgivna, prosalyriska tankebok ställer Thomas Tidholm grundläggande frågor om människans förhållande till naturen.”
”Renegater”, Klas Östergren, Polaris
”(…) förtätat tidsdokument på musikalisk prosa där säcken knyts ihop på ett snillrikt sätt. Renegater är slutet på en era och en läsfest utan motstycke.”
Nominerade till Årets svenska fackbok
”Livets tunna väggar”, Nina Burton, Albert Bonniers Förlag
”Med snillrik grace och elegans tar Nina Burton sig an naturen och djurens språk genom att på nära håll studera de myror, bin, rävar och ekorrar som gjort hennes mormors sommarhus till sitt eget.”
”Familjen”, Johanna Bäckström Lerneby, Mondial
”I över tio år har Johanna Bäckström Lerneby kartlagt en familj som med sitt skräckvälde styr och kontrollerar Angered i Göteborg (…) Ett högaktuellt samtidsdokument.”
”Herrarna satte oss hit”. Om tvångsförflyttningarna i Sverige, Elin Anna Labba, Norstedts
”Elin Anna Labba beskriver renskinn som ”så mjuka att det känns som att handen ska smälta när man stryker dem”. Med samma stillsamma poetiska kraft i språket synliggör hon Sveriges tvångsförflyttningar av samerna.”
”Längta hem, längta bort”. En essä om litteratur på flykt, Kristoffer Leandoer, Natur & Kultur
”(…) en svindlande resa genom hundratals författare av skönlitteratur, serier och låttexter – David Bowie, Oscar Wilde, Henry James, Olga Tokarczuk, Ursula K Le Guin och många fler”
”Trubbel. Berättelsen om Olle Adolphson”, Jan Malmborg, Albert Bonniers Förlag
”En synnerligen välresearchad, generös och inbjudande biografi om en gåtfull och motsägelsefull mångsidig man vars sånger många hört, men färre kommit in på livet.”
”Sverigevänner. Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn”, Arash Sanari, Volante
”Med både finess och värme, humor och svärta, berättar Arash Sanari en bitterljuv historia om hur hans familj från Iran försöker anpassa sig till Sverige och, många gånger obegripliga, svenska seder och bruk.”
Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok
”Mitt bottenliv”. Av en ensam axolotl, Linda Bondestam, Berghs Förlag
””Mitt bottenliv” erbjuder en humoristisk och hoppfull klimatberättelse i autofiktionsformat.”
”Kråkorna”, Anders Fager & Peter Bergting, Natur & Kultur
”Att trauman överförs från generation till generation gestaltas som aldrig förr i serieromanen ”Kråkorna””
”Billie, Korven och havet”, Julia Hansson, Natur & Kultur
”En solsmekt dag på stranden har sällan fångats som i ”Billie, Korven och havet”. Julia Hanssons sinnliga bilderboksdebut bågnar av strandkänsla och värme”
”Kom dagen, kom natten”, Åsa Lind & Emma Virke, Lilla Piratförlaget
”Hyllningen till en sinnlig barndomsvärld och nordisk sommar, och till själva bilderboksformatet, hänför.”
Humlan Hanssons hemligheter, Kristina Sigunsdotter & Ester Eriksson, Natur & Kultur
”Balansakten mellan existentiell smärta och humor är kongenial i ”Humlan Hanssons hemligheter”.”
Alltid hejdå, Alma Thörn, Galago
”Alma Thörns självbiografiska debut handlar om att längta hem innan man farit, tvingas välja mellan människor man älskar och om att alltid behöva säga hejdå.”
Nominerade texter till Lilla Augustpriset
Elden kom, Karla Backlund, Uppsala
Frö, Moe Duke-Bergman, Stockholm
Offret, Nanna Mikkelsen, Södra Sandby
Brandstegen, Julia Kaplan, Bromma
Mitt älskade Haverdal, Josefine Larsson, Lund
Farfarsrummet, Allis Sääsk Berglund, Stockholm