Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Här är ditt Stockholm

Kalle Samuelsson och Matteo Giusti.
Kalle Samuelsson och Matteo Giusti. Bild: Bild: Sofia Sofroniadou

ETC Stockholm

Tänk dig att stadsplaneringen utgår från din upplevelse av staden. I framtiden kan det bli verklighet tack vare Matteo Giusti, Kalle Samuelsson och Stephan Barthel vid Stockholms universitet och deras forskningsprojekt ”Var är ditt Stockholm?”.

Som en del av utställningen Experiment Stockholm visas just nu webbenkäten ”Var är ditt Stockholm?” upp för allmänheten. Här kan besökarna få se en karta med gröna och röda markeringar för positiva respektive negativa upplevelser av Stockholm. Hittills har drygt 1 000 personer svarat på enkäten och 1 900 upplevelser registrerats.

– Vi kan se att negativa upplevelser är koncentrerade till olika platser medan de positiva upplevelserna är utspridda över hela staden, säger Matteo Giusti, doktorand vid Stockholm Resilience Centre, en del av Stockholms Universitet.

Trafiken en negativ upplevelse

De röda prickarna täcker med stor majoritet de centrala delarna av staden, runt T-centralen, Slussen och Gullmarsplan.

– Den absolut vanligaste anledningen till att man har en negativ upplevelse är trafiken, den är för tät och att det finns för lite plats för cyklister och fotgängare, säger Matteo Giusti.

Kalle Samuelsson är utbildad arkitekt och studerar nu masterprogrammet på Stockholm Resilience centre.

– För mig, i mitt masterprojekt fokuserar jag mest på studien ur den byggda miljön, hur datan kan användas för att bygga en mer hållbar stad. Medan Matteo är mer fokuserad på de kognitiva effekterna av stadsplaneringen, säger Kalle Samuelsson.

– Din omgivning kommer att främja ett visst beteende. Är du exempelvis på ett kontor främjar omgivningen för arbete och samtal. På samma sätt påverkar utemiljön dig till olika beteenden, säger Matteo Giusti. 

Presenteras för lokalpolitiker

Experiment Stockholm på Färgfabriken pågår till och med den 29:e november. Den 18:e november kommer en första utvärdering av projektet att göras då det ska presenteras för en grupp lokalpolitiker under ett seminarium.

– Jag hoppas att det finns ett intresse för att ta tillvara på den information som studien kommer att ge. Kommunerna har inte själva resurserna att ta fram den här typen av information och därför är det ett helt nytt sätt att tänka vad gäller stadsplanering, säger Matteo Giusti. Vi kommer att presentera en upplevelsekarta som kan använda på samma sätt som en trafikkarta när man designar och planerar för ombyggnationer och utveckling.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Stockholm!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela vintern

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln