Danslektionen är i full fart på fritidsgården Frinavet, och det är Diana Ibraj och Ines Tahirovic som har fått i uppdrag att lära ett 20-tal mindre barn att dansa. De är själva bara tolv år gamla.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Man behöver hitta sig själv, och man måste ha viljan och styrkan att leda en grupp, berättar Diana Ibraj.
Hon har dansat sedan hon var liten och gjort en mängd egna koreografier som hon höll för sig själv. Det var först när hon upptäckte dansen på fritidsgården som Diana började ta för sig, och efter bara ett par månader började en ny person att växa fram. En person som vågade ta plats och inte var rädd.
– När jag började här hade jag mycket mindre självförtroende. I lågstadiet räckte jag i princip aldrig upp handen i klassrummet, men efter bara några månader på dansen började jag räcka upp handen mycket oftare. Nu räcker jag upp den nästan hela tiden, berättar Diana Ibraj.
Instruktörerna beskriver det som att alla problem försvinner och liksom lättar när de dansar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Frinavet är en plats man kan gå till och våga vara sig själv. Här lärde vi oss snabbt att inte tycka att det är pinsamt att prata inför andra, säger Ines Tahirovic.
Gymnasieprojekt
Och det är just självkänslan och förmågan att leda som ska tränas upp under året. Danskursen startades av Melinda Jacobsson för tolv år sedan, då som ett gymnasieprojekt för att stärka ungdomarna i Navestad och ge dem ett större självförtroende.
– Det blev succé. När hon slutade så tog några av de äldre ungdomarna över och så har det fortsatt – med äldre som lär de yngre, berättar Jannica Jacobsson, Melindas mor och fritidsledare.
Ungdomsstyrelse
Genom en ungdomsstyrelse är det just ungdomarna själva som har makten att bestämma vad som ska hända på fritidsgården, och för att vara med på danslektionerna behövs bara en medlemsavgift på 50 kronor om året.
– Aktiviteter ska inte vara en klassfråga, här kan alla vara med. Vi är inte ute efter att skapa proffsdansare, vi vill lyfta fram individerna och stärka ungdomarna i sig själva, säger Jannica Jacobsson.
– Navestad beskrivs ofta som ett segregerat område i medier, och dansen är ett sätt att stärka självförtroendet hos ungdomarna och lära dem att ta för sig i samhället, och att vara sig själva.