– Det är bara att hålla ut för att minska smittspridningen. Ska man träffas så gäller det att hålla avstånd även i en mindre krets. Är man sjuk så ska man hålla sig hemma. Glöm inte heller att det är fortsatt viktigt med god handhygien, säger handläggare på myndighetens svarstjänst.
”Utomhus i mindre grupper”
Det finns ingen specifik siffra för hur många man kan träffa – för vissa är det en större grupp vänner som gäller medan andra får nöja sig med ett fåtal inom den närmaste familjen.
– Fira helst utomhus och i mindre grupper. Och om man ska ut och resa i landet är det bra att kontrollera vad som gäller i de olika regionerna eftersom lokala smittskyddsläkare kan ha utfärdat lokala restriktioner.
Dekorera med blommor
Att midsommar även är en viktig högtid för mat syns i handelns försäljningssiffror. Under midsommarveckan 2021 beräknas det säljas mat för 900 miljoner kronor mer än en vanlig vecka. En ökning på 14 procent, enligt arbetsgivarorganisationen Svensk Handels prognos. Traditionell midsommarmat är kanske inte jättespännande eftersom den liknar påskens och julens utbud på matbordet – sill, ost, snaps och köttbullar.
Kocken Daniel Israelsson som driver en krog i Gnesta bjuder på tre matiga recept till matbordet. Han tycker att man ska försöka använda sig mer av allt ätbart som finns i naturen just nu.
– Blommor är fina att dekorera med och flera går även att stoppa i munnen. Det är bara att ge sig ut och plocka, säger han och nämner bland annat piplök och timjanblommor.
Daniel Israelssons goda recept:
Midsommarpaj
Deg
3 dl mjöl, gärna en blandning av
korn, dinkel, havre och råg
125 gr smör/margarin
1 tsk salt
Gör så här:
1. Mixa allt snabbt och förgrädda 10 min på 185 grader.
Fyllning
2 gula lökar, skivade
4 vitlöksklyftor, skivade
150 gr spetskål
1 dl solroskärnor
50 gr smör eller margarin
Gör så här:
1. Sautera allt mjukt och smaka av med salt och peppar.
2. Bred ut fyllningen i den förgräddade pajformen.
”Oststanning”
150 gr riven ost
3 dl havregrädde
2 msk maizena
1/2 tsk salt
Gör så här:
1. Blanda allt till en smet.
2. Bred ut stanningen sist i pajen, grädda i ca 20 minuter i mitten av ugnen till fin färg.
3. Låt svalna.
Topping till pajen
1 dl creme fraiche ellergräddfil, ifraiche eller liknande
Blommor från grönsaker (gräslök, piplök, squash, fläder, timjan... allt som går att äta)
Gör så här:
1. Garnera pajen med små klickar creme fraiche och blomster!
Örtmarinerad färskpotatissallad
Ingredienser
1 kg färskpotatis, nykokt
Marinad
1 dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
1 msk citronjuice
1/2 dl vardera av gräslök, rödlök, dill och persilja – finhackat
Gör så här:
1. Blanda ingredienserna till vinägretten och dressa potatisen i en skål.
2. Hacka örterna och löken och vänd ner i den dressade potatisen, spara lite till att toppa med!
Åkerbönsplätt med squash
Ingredienser
1 gul lök, skivad eller tärnad
2 vitlöksklyftor, skivade
400 gr kokta åkerbönor (kan bytas ut mot annan krämig baljväxt, kikärta exempelvis)
1/2 squash, riven på grövsta
1/2 citron, riven zest och juice
1 näve persilja, finhackad
timjan, salt, peppar och lite chiliflakes
1 dl maizena
1 dl olivolja
Gör så här:
1. Sautera (bryn) vitlök och lök i olivoljan tills de är riktigt mjuka, krydda med chiliflakes och timjan efter smak.
2. Mixa sedan den sauterade löken med bönorna, använd stavmixer eller foodprocessor till en krämig smet
3. Vänd i squashen, citonjuice, zest och persiljan och avsluta med maizenan. Blanda väl.
4. Smaka av med salt och peppar.
5. Stek små plättar på ganska hög effekt i rikligt med olivolja, tänk att du steker pannkakor eller raggmunkar, vänd bara en gång. Låt rinna av på papper.
6. Du kan förbereda detta och steka på dem på nytt inför servering, enligt samma modell.
… och för dig som inte kan vara utan den klassiska sillen:
Klarsill med ceviche-smak
Ingredienser
3 msk limejuice
1½ msk ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
1½ dl vatten
1 burk inläggningssill (420 g)
1 lime
¼ purjolök
1 röd chili
2 dl färsk koriander
Gör så här:
1. Blanda limejuicen, ättikan, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt kallna. Häll av och sköj inläggningssillen. Skär i 2-3 cm stora bitar.
2. Skär limen i tunna skivor. Skär purjolöken och chilin i tunna skivor.
3. Varva sillbitarna med lime, chili, purjolök och koriander i en glasburk.
4. Häll på den kalla lagen. Låt stå i 1-2 dygn.
Källa: Ica provkök
Femminuterssill
Ingredienser
1 förpackning inläggningssill (420 g)
1 morot
1 liten gul lök
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Gör så här:
1. Häll av lagen men spar den. Skär sillfiléerna i bitar lite på snedden. Lägg bitarna i en skål eller burk. Skiva moroten tunt. Krossa pepparkornen lätt.
2. Bland samman lagen med kryddorna och häll den över sillen.
Källa: Ica provkök