Ålder: 18 månader+
Antal spelare: 2–10
Förlag: Martinex
Riktpris: 349 kronor
En förälder eller ett storasyskon ska hjälpa familjens allra minsta att hitta lilla kaninen som gömmer sig under någon av kopparna.
Det här gosedjursspelet ska växa med sin lilla spelare från 18 månader och uppåt. Det kräver en aktiv vuxen med god fantasi, inlevelseförmåga och tid. Gulligt med ett bebisspel och kul med fantasi om man har, annars lite för krävande. Perfekt för de som går hemma med en liten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Piratjakten
Betyg: 2
Ålder: 4+
Antal spelare: 1–6
Förlag: WOW Entertainment
Pris: 249 kronor
Ännu ett samarbetsspel i den trend Conradargo pratade om. Nu för de yngre på ett piratskepp där de ska samla ett visst antal saker för att ta tillbaka de tjuvade pengarna och befria föräldrarna.
Höga förväntningar efter fjolårets toppenspel Vampyrjakten krossades snabbt genom ett ganska långsamt äventyr som bara de minsta runt bordet uppskattade. Samarbetsupplägget och de vändbara spelpjäserna är roligt men trots en snillrik tärning och många enkla moment ville vi andra gärna att det någon gång bara skulle ta slut.
Pandemic – BÄST I TEST!
Betyg: 5
Ålder: 10+
Antal spelare: 2–4
Förlag: Z-Man Games
Pris: 275 kronor
Världen står inför fyra globala smittor. Det är upp till spelarna att samarbeta för att hitta botemedel och rädda världen.
Genialt samarbetsspel i ny utgåva med lite tydligare regler och en ny karaktär. När man väl förstår spelflödet, och det är viktigt så det inte blir för enkelt, är det utmanande spel som alltid bjuder på överraskningar. Om vi skulle utse en testvinnare vore det Pandemic!
High Concept
Betyg: 5
Ålder: 12+
Antal spelare: 2–6
Förlag: Ninja Print
Pris: 399 kronor
Frågesportspel om film där poängen omvandlas till kort med delar av en filmplot. Roligast ihopsatta filmpitchen vinner omgången.
Jätteroligt frågespel där man leker med själva frågeställningen, som att beskriva en film baklänges eller på ett dåligt sätt. Att det sedan avslutas med en rolig pitch ihopsatt av rätt galna förslag plus att spelet är jättefint i retrostil gör High Concept till en brädspelens blockbuster.
Smallworld
Betyg: 4
Ålder: 8+
Antal spelare: 2–5
Förlag: Days of Wonder
Pris: 299 kronor
Med hjälp av olika fantasyfolkslag ska spelarna försöka ta över landmassor och tjäna så mycket pengar som möjligt.
Kul med slumpvisa kombinationer av folkslag och egenskaper. Lite för krångligt med tanke på hur lite man egentligen kan göra i spelet. Smart att spelbrädet anpassas efter hur många spelare man är. Underhållande spel som blir roligare ju mer man lär sig om de olika kombinationerna.
Med andra ord
Betyg: 4
Ålder: 10+
Antal spelare: 4–8
Förlag: Användbart litet företag
Pris: 259 kronor
Nyutgåva av det klassiska spelet där lag tävlar om att snabbast förklara ord för varandra.
Med andra ord är så lättsamt som partyspel kan bli. Med ett rasande enkelt upplägg där stresstålighet och förmåga att uttrycka sig sätts på spel blir det ganska ofta riktigt livat. Däremot upplevde vi orden och personerna en ska förklara i den här utgåvan mycket svårare än tidigare.
Cranium Dark
Betyg: 4
Ålder: 15+
Antal spelare: 3+
Förlag: Hasbro
Pris: 289 kronor
Charader och gissningslek på ord är grunden i den här vuxna varianten av Cranium. Med hjälp av ett kort som beskriver hur du ska göra ska du få din medspelare att gissa ditt ord.
Otroligt utmanande spel som, om man inte har, kan orsaka social fobi. Det är nämligen ibland oerhört pinsamt och kräver sin skådespelare. Så spelets slogan ”partyspelet för alla som vill släppa loss” är ingen underdrift. För den som vill, och kan, är det trots handsvetten riktigt roligt.
Pettson och Findus: Stora sakletarspelet
Betyg: 3
Ålder: 5+
Antal spelare: 2–4
Förlag: Alga
Pris: 249 kronor
Med hjälp av olika bildkort ska spelarna klura ut vilka saker de behöver för att lösa uppdrag beskrivet på givna kort. Det kan vara allt från att skrämma bort räven, fiska eller att hitta en skatt.
Det roligaste med Stora sakletarspelet är att det med hjälp av Pettsson och Findus konstiga logik eggar fantasin. Att man till exempel kan använda ett spöke för att skrämma räven är kul för både vuxna och barn. Spelet kan med sina många pyttekort lätt bli stökigt, men sexåringen i testpanelen gjorde två tummar upp.
Space yoghurt
Betyg: 4
Ålder: 3+
Antal spelare: 2–4
Förlag: Atem Entertainment
Pris: 299 kronor
Genom rymdhopp och mystiska yoghurtkrafter ska du flytta dina tre knasiga aliens till styrhytten på spelplanens mitt.
Space yoghurt ser lite rörigt ut med alla olika tärningar och de tre karaktärerna ur rymdbesättningen att hålla reda på. Lyckligtvis löser sig det mesta genom att helt enkelt börja spela. Det är en gullig variant av Fia med knuff och det är roligt med de annorlunda tärningarna.
Tyck till!
Betyg: 4
Ålder: 8+
Antal spelare: 3–6
Förlag: Tactic
Pris: 299 kronor
Vilken färg tycker du att en ko, överraskningar eller en fluffig tandborste har? Alla som gissar samma som du får gå ett steg närmare målet.
Det börjar bli populärt med abstrakta spel utan egentligt facit och det här är ett av de mest lättbegripliga. Det är lättsamt, fantasieggande och fantastiskt roligt att se hur folk tänker när de tänker i färger. Om man bara hjälper de minsta med orden så kan i princip alla vara med.
Säg samma
Betyg: 4
Ålder: 7+
Antal spelare: 3+
Förlag: Kylskåpspoesi
Pris: 199 kronor
Det hörs redan i namnet. Du ska försöka säga – nåja, skriva – samma svar på en given fråga som de flesta av dina medspelare också skriver.
Enkelheten i Säg samma är styrkan i det här sällskapsspelet. Tillsammans med upplägget att det inte finns något riktigt facit blir det en verklig stämningshöjare som kan få till och med den värsta vinnarskallen att lätta lite på hetsen att vinna och i stället koncentrera sig på att faktiskt ha lite roligt.