”Arv och Miljö”
Vigdis Hjorth
Jag älskar denna författare och vad hon gör med mig. Tonaliteten är även denna gång perfekt, känslan för att återge känsloliv likaså. Den här gången ger sig Hjorth i kast med att förstå den dysfunktionella familjen, och vad som händer när en familjemedlem blottar fruktansvärda upplevelser från barndomen. Vanliga människor är helt galna. Ledord: terapi, känslor, syskonskap, relationer.
Passar till: Mamman eller den kännande, ältande, kanske medelålders kvinnan/mannen
”Rich boy”
Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Denna smått underbara roman borde, som jag tjatat om tidigare, i alla fall blivit nominerad till Augustpriset. Alla som älskar berättelser där vi får följa kvinnor genom flera släktled borde läsa. ”Rich boy” är en becksvart beskrivning av hur själslig svärta kan nedärvas, men också en väldigt rolig bok.
Passar till: Den läsande kompisen
”Väggen”
Marlen Haushofer
En kvinna går ut med sin hund en morgon och stöter på en ogenomtränglig vägg av glas. På andra sidan väggen ser hon förstenade människokroppar. På hennes sida finns det bara hon, en jaktstuga och några djur. Det är upptakten till denna märkliga roman som inte liknar något annat jag läst. Den skapade ett existentiellt muller inom mig när jag äntligen fick läsa den, nästan 55 år efter att den skrevs. Den pågående klimatkatastrofen har gjort det samtidigt stillsamma som brutala dramat obehagligt angeläget.
Passar till: En tänkande medmänniska
”Vardagar”
Ulf Lundell
Kors i taket – feministen tipsar om Lundell! Jorå. Hans bok blev nämligen, trots tillkortakommanden och tafflighet – eller kanske faktiskt på grund av dessa – sommarens läsning. Som vi högläste stycken ur den i solstolarna, garvade och förfasade oss. Alla som läst ”Jack” får genom hans dagboksanteckningar ett slut på sagan om vad som händer med en mans frihetsdrömmar när de malts ner av livet. Det som fanns kvar av myten Lundell efter striden om utkikstornet i Kivik är nu helt borta. Letar efter motsatsordet till ”storslagen” men famlar. En fin bok!
Passar till: Alla som älskar ”Jack”
Rasmus Landström
Litteraturskribent
”Mistaken Identity, Race and Class in the Age of Trump”
Asad Haider
Den unga vänstern i USA:s klarast lysande stjärnskott heter Asad Haider. Han är en av personerna runt tidskriften Jacobin och en idog kritiker av allt som doftar idealism inom politiken. Här lyckas han med något som ingen gjort i Sverige, nämligen att sätta in en klackspark från vänster mot identitetspolitiken. ”Check your privileges”, ”Intersectionality” och ”Bernie bros” är uttryck som ligger som slarvsylta mellan pärmarna när man slår igen denna glödheta lilla stridsskrift. ”Mistaken Identity” är med andra ord ett måste för alla som vill ha koll på den högintressanta vänsterdebatten i USA.
Passar till: Syskonet som pluggar filosofi
”Behemoth: A History of the Factory and the Making of the Modern World”
Joshua B. Freeman
Alla tycker kanske inte att en historik över jättefabrikerna låter superspännande. Men Joshua B. Freemans översikt är inget mindre än en läsfest. Med bildning och elegans berättar Freeman om hur jättefabriken förvandlades från att vara en kvinnligt domän, präglat av misär och exploatering under 1800-talet, till en plats för drömmar, utopier och frustande maskulinitet under 1900-talet. Freeman avslutar sedan med att skildra samtidens Iphonefabriker i Kina. Detta är populärhistoria när den är som allra bäst.
Passar till: Den historieintresserade morbrodern
”Mammorna”
Alexandra Pascalidou
I den Augustnominerade ”Mammorna” fortsätter Alexandra Pascalidou sitt folkbildningsarbete om förorten. Här är det ortens morsor som står i centrum – de ensamstående som sett sina barn mördas i gänguppgörelser och som ofta lever i ekonomisk misär. Men boken skildrar också kvinnorna som nattvandrar, startar anhörigföreningar och engagerar sig politiskt. Till formen påminner ”Mammorna” om en rapportbok från 1970-talet. Och Pascalidou framstår som den rasiferade underklassens egen Sara Lidman.
Passar till: Föräldern
”De odöda”
Johan Egerkrans
De senaste åren har det skett en formlig explosion på fackboksmarknaden för barn. Med allt från småbarnsböcker om dinosaurier till avancerade tonårslexikon över världens alla trädsorter. Min personliga favorit i genren heter Johan Egerkrans – en barnfackbokens egen skräckmästare. ”De odöda” heter hans senaste bok – och det är både hans läskigaste och mest nördiga. Här får vi till exempel lära oss om Rumäniens kusliga Strigoi, men också om de mera komiska vampyrvattenmelonerna från Balkan. Och de retrodoftande illustrationerna – präglade av 1980-talets fantasyestetik – är utsökt ruggiga.
Passar till: Det orädda mellanstadiebarnet
Jenny Wickberg
Kulturredaktör
”God natt på jorden”
Linda Bondestam
En bilderbok som handlar om något som de flesta barn känner väl igen sig i, att som liten bli nattad. Linda Bondestam har skapat en charmfull och fint illustrerad berättelse där man utifrån några rymdvarelses kikare får följa hur människor och djur runt om på jorden stoppar om sina små. Vardaglighet och fantasi, i fin samklang.
Passar till: De minsta barnen
”Rädslorna”
Jesper Lundqvist och Marcus-Gunnar Pettersson
Huvudpersonen Henrik bor i en stökig lägenhet tillsammans med sina rädslor Ängslan, Ilskan och Frysan. För att komma bort från dem sätter han upp en lapp i affären, där han söker en orädd hyresgäst. In flyttar Ordning och Reda. De ska hjälpa Henrik bort från hans problem, men resultatet blir inte som väntat.
En rolig och fint illustrerad berättelse om hur man lär sig att leva tillsammans med alla sina känslor, även de rädslor man helst inte vill veta av. Fungerar bra både för högläsning och egen läsning.
Passar till: De lite större barnen
”Athena – Grattis världen jag är här nu”
Elin Ek
Författaren Elin Ek var under sin tv-karriär känd under smeknamnet Grynet. Hon har debuterat som skönlitterär författare med boken om 12-åriga Athena. I ”Athena – Grattis världen jag är här nu” startar Athena och hennes vänner aktivistgruppen Rädda-Jorden-Klubben, vars viktigaste mötesregel är att det ska serveras kladdkaka på mötena. En bok om en urstark och tuff tjej med gott hjärta, som tar sig an både problemet med att rädda jorden och en del andra svårigheter.
Passar till: Småstora barn i åldern 9–12 år som kan behöva en klimatsnäll hjältinna
”Kartongslottet”
Allayne L. Webster
(Övers. Anna Thuresson)
Berättelsen om Jorge som är elva år och bor i ett hoplappat skjul på ett slumområde utanför Paris. Jorges familj är kvar i Rumänien och han lever i stor fattigdom, där han måste tigga och stjäla för sin överlevnad. Ett möte med en man som blir hans vän, visar att det finns en möjlig väg ut. En bok om hopp, drömmar och vänskap, utifrån en verklighet som många svenska barn inte känner som sin.
Passar till: Den unga, omvärldsintresserade läsaren