På den kullerstensbelagda gården vid Kronhuset kan man köpa karameller, tvålar och silversmycken. Ett tiotal konsthantverkare och småföretagare har sina lokaler på den historiska innergården och en av dem är keramikern Mia Bäck. Hon fick nyligen veta att hon skulle få en betydligt högre hyra för sin verkstad, och nu är hon orolig för att hon inte kommer kunna ha kvar sin lokal.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Om det skulle införas marknadshyror här skulle det inte bli något hantverk kvar, utan bara butiker. Glastillverkaren har redan försvunnit och klockmakaren, han gick i pension och försökte få någon att ta över,
men det gick inte, säger Mia Bäck.
Kräver öppna verkstäder
Lokalerna ägs av det kommunala bolaget Higab som förvaltar många viktiga kulturbyggnader i staden. Tidigare har hyrorna varit förhållandevis låga i Kronhusbodarna, mot att man ställt vissa krav på hyresgästerna.
– Eftersom man vill att hantverket ska vara levande så ska vi till exempel visa våra verkstäder för kunderna. Det är ett ganska orimligt krav om man dessutom ska ha marknadshyror. Antingen borde man ha höga hyror och låta hyresgästerna göra som de vill, eller ha låga hyror och kräva att de har öppna verkstäder, säger Mia Bäck.
Det är inte bara hyreshöjningar som ställer till problem för hantverkarna i Kronhusbodarna. I samband med byggandet av Västlänken är det många avspärrningar i området, vilket gör det svårare för besökare att hitta till Kronhusbodarna.
– Vid ett normalt flöde hade man kanske inte tänkt lika mycket på hyreshöjningen, men nu kommer den samtidigt som man gräver och skärmar av gator så att folk inte kommer in, säger Mia Bäck.
Ny hyresmodell
Det senaste året har stadsledningskontoret tagit fram en ny hyresmodell som ska sänka lokalkostnaderna för förenings- och kulturlivet i Göteborg.
Enligt förslaget skulle hyrorna minskas med nästan 30 procent för majoriteten av Higabs 180 lokaler, men Kronhusbodarna omfattas inte av hyres-sänkningarna eftersom de inte klassas som kulturverksamheter.
– Jag blev alldeles nervös när jag hörde det, hur kan de undanta oss?
Vi är granne med ett av stadens äldsta hus och har krav på oss att sälja platstillverkade varor, om inte det är kultur så vet jag inte vad som är det, säger keramikern Mia Bäck.
Nu har hon tillsammans med andra hantverkare i kvarteret skickat ett upprop till Higab och stadens politiker om att de behöver hjälp om hantverket i Kronhusbodarna ska bevaras. Själv ska hon gå till hyresnämnden med sitt ärende, och om två veckor ska kommunstyrelsens ta upp den nya hyresmodellen på sitt möte.