– Den handlar mycket om hur Alma ska navigera i det och hur hon ska hjälpa Joppe. Mycket om relationer och vänskap i en trasslig tid i livet, säger Hanna Jedvik.
Självmordsförsök är ett känsligt ämne för många och för Hanna Jedvik var det viktigt att inte bara skildra mörkret, utan även ljuset i tunneln.
– Ett självmordsförsök gör att livet ställs på sin spets. Det är en utmaning att skriva om det för unga människor och att behandla ämnet varsamt och med balans. Det gäller egentligen om allt som handlar om psykisk ohälsa, det gäller att se till att det finns ett ljus och ett hopp, en väg fram.
Hanna Jedvik är i grunden en journalist som har jobbat bland annat för Sveriges radio, Sveriges television och Göteborgs-Posten. Hon debuterade som författare 2010 med ”Snart är jag borta”, som blev hyllad av kritiker och omtyckt av unga. Romanen skildrar de två tonårskompisarna Lina och Maja och vad som händer när Lina utsätts för en våldtäkt. Sedan dess har Hanna Jedvik släppt en rad böcker, och svärta och smärta är en återkommande ingrediens i dem.
– Vi har ett ökande problem med psykisk ohälsa bland unga och det är en verklighet för många. Det är viktigt att man lyfter fram det i ljuset. Man måste våga prata om de här frågorna. Men mina böcker handlar samtidigt mycket om relationer, om livet runt omkring och hur andra påverkas av och hanterar det som hänt. Det är inte bara mörka ämnen, även om böckerna genomsyras av ett visst mörker, säger Hanna Jedvik.
Alla böckerna handlar om tonåringar och tonårsproblem och riktar sig främst mot unga, även om de också läses av vuxna. Att skriva för den unga läsarkretsen var enligt Hanna Jedvik egentligen inte ett medvetet val.
– Genren har lite valt mig. Den första boken var från början inte tänkt som en ungdomsroman. Men när jag sedan letade ett förlag växte tanken att jag kanske skulle välja ett förlag som vänder sig till en ung publik. Men jag tycker att det är roligt att skriva om tonåren och det känns lyxigt att ge unga litteratur som de tycker om och som de kan spegla sig själv i. Många som hör av sig säger att boken har betytt mycket för dem, säger Hanna Jedvik.
Karaktären Alma som vi möter i den nysläppta boken ”På andra sidan bron” fick vi lära känna i ”Sommarplåga” som gavs ut 2019. Joppe, som nu försöker ta självmord, var också med i den boken som en bikaraktär.
–Jag ville utforska och berätta mer om hur han mår och gräva djupare i den krisen. Det är ingen som märker att han mår så dåligt som han gör, säger Hanna Jedvik.
Båda böckerna är skrivna ur Almas perspektiv. Hanna Jedvik fastande för karaktären Alma och kände att det fanns mer att berätta om henne.
– Hon är en ganska rastlös själ. Lite omogen och inte så bra på att hantera relationer. Men hon har också en väldig värme och kärlek i sig. Hon är väldigt beroende av sina vänner och studsar på deras energi och kärlek. Hon har en bit kvar i att hitta sig själv, hon famlar och hon funderar mycket kring sin identitet, säger Hanna Jedvik.
Känner du igen dig i henne från när du var ung?
– Lite har jag lånat av drag av mig själv. Lite rastlöshet och lite förvirring som man har som tonåring. Men Alma är lite mer av allt är jag var. Hon lever ut de rastlösa och gränslösa sidorna mer än vad jag gjorde. Hon är mig upphöjt i två. Lite modigare och kaxigare.
Kommer vi få följa Almas resa i fler böcker?
– Jag har skrivit ett utkast på en tredje bok om henne, men när och om den kommer ut i bokform vet jag inte. Jag vågar inte ropa hej än, säger Hanna Jedvik.