När: 1 december–19 januari 2019
Var: Folkteatern
Svansjön–St. Petersburg Festival Ballet
Tidernas mest populära balettklassiker Svansjön tillhör den internationella standardrepertoaren av klassisk balett. Tjajkovskijs verk har sedan århundraden varit en publikmagnet. S:t Petersburg är vaggan för den berömda ryska baletten, men men då teatrarna sällan åker iväg på turné utanför Ryssland får få av världens balettälskare någonsin möjligheten att se den. 2009 skapades St. Petersburg Festival Baletten för att kunna åka på turnéer i Europa och resten av världen.
När: 27 november
Var: Lorensbergsteatern
En Timokonsert med Timo Räisänen
Tre gånger Timo i ett på Stora teatern: Timo med band, Timo sjunger Ted samt Timo helt solo, och han utlovar även låtar som aldrig spelats live förr.
– Det här spretiga upplägget känns verkligen hemma för mig. Och så på en arena där man förväntas leva ut sina känslor, larva sig, gestikulera och spela allan. Vad mer kan en luttrad teaterapa önska sig? hälsar Timo i pressreleasen.
När: 1 december
Var: Stora teatern
All min kärlek – Fritt efter Nina Hemmingsson
En teaterföreställning av Teater Tamauer på Hagateatern. Teater Tamauer tar sig ofta an nyskriven dramatik med litterär förlaga. Denna gång är det Nina Hemmingssons serier som ligger till grund för manuset. Betraktelser över samtiden skapar ett feministiskt collage med cabaretkänsla som blottlägger och bearbetar ensamheten, tvåsamheten, heteronormen, könsmaktsordningen, idealen, förväntningarna och depressionen.
När: 7 november–8 december
Var: Hagateatern
Lars Norén – Episod
Lars Norén bjuder på igenkänning, ömhet och humor i kritikerrosade Episod. Ett hus står i centrum i existentiellt drama om förväntningar och tillkortakommanden. En produktion av Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Malmö Stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern, Uppsala Stadsteater, Riksteatern och Svenska teatern i Helsingfors.
När: 28 november
Var: Stora teatern
Movits!
Movits! har i princip turnerat non-stop de senaste tio åren. Bandet släppte debutalbumet ”Äppelknyckarjazz” 2008 och sedan dess tycks det ha varit åka av för bröderna Johan och Anders Rensfeldt samt saxofonisten Joakim Nilsson från Luleå. Jazz och hiphop i ohelig allians.
När: 1 december
Var: Lisebergshallen
Upprorets poet
Nyskrivet drama om den iranska poeten och ikonen Forough Farrokhzad av regissören Rebecca Örtman, tillsammans med poeten och författaren Jila Mossaed som nyligen blev invald i Svenska Akademien. Forough Farrokhzad blev med sina sensuella, natursköna och frihetssökande dikter en ikon för miljontals människor och en symbol för kvinnors frihet. Föreställningen är ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater, Riksteatern och RATS Teater och spelas på svenska med inslag på persiska.
När: 23 november–29 december
Var: Stadsteatern
Jobba, leva, bo–bilder av ett samhälle
Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Statsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.
När: 24 november–22 september 2019
Var: Göteborgs stadsmuseum
Carl-Einar Häckner på Aftonstjärnan
Carl-Einar är tillbaka med en nypremiär av förra årets show. Sommaren 2017 var den första på 20 år utan Carl-Einar Häckners varieté på Liseberg. Nöjesparken avslutade samarbetet och därför har huvudpersonen byggt upp en stor längtan efter sin publik. Den längtan resulterade i soloshowen som nu är tillbaka. Magi, monologer, visor och mycket annat.
När: 23 november–15 december
Var: Teater Aftonstjärnan
Peter Apelgren – Improvajsing
“Improvajsing–En stund av glädje” är det fullständiga namnet på föreställningen. Efter trilogin “Gift”, “Kids” och “Döden–andra sidan e ni klara?” har Peter gått vidare solo. Enmansshowen kommer innehålla improvisationer och berättelser som framförs genom sång, ljug, taldockor, anekdoter och glada rop. Efter föreställningarna på Draken försvinner Improvajsing vidare till Rival i Stockholm.
När: 16 november–18 december
Var: Draken
Polsk modernism på konstmuseet
Mloda polska översätts till ”unga Polen” och är namnet på en riktning inom den polska konsten från tiden att Polen delades 1795 till enandet 1918. Ett 60-tal verk av konstnärer som Olga Boznanska, Józef Chelmonski, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer, Edward Okun, Wojciech Weiss, Witold Wojtkiewicz, och Stanislaw Wyspianski ställs ut och de flesta verken är målningar i stora format.
När: 27 oktober–19 mars
Var: Göteborgs konstmuseum
Ringaren i Notre Dame
Musikalversionen av Ringaren i Notre Dame lägger sig någonstans mellan Disneyfilmen och Victor Hugos roman, med lutning åt Disney. Något mörkare än sin tecknade dito, men samtidigt glädjefylld och fantasieggande. Den är från början skapad av ett Oscar-belönat team med textförfattare och kompositörer från diverse Disneyfilmer, men bearbetad och regisserad här av Thomas Agerholm. I rollerna som Quasimodo och Esmeralda syns Martin Redhe Nord och Marsha Songcome, båda utbildade i Göteborg.
När: 20 september 2018–6 april 2019
Var: Göteborgsoperan
DNA–Dansa nära anhörig
När bjöd du upp din mamma senast, frågar sig Backa teater. Den frågan har resulterat i en föreställning där fyra skådespelare möter sina mammor i dans på scen. Fyra mammor får berätta om sina liv, fyra barn får förhålla sig och lyssna och dansa med. För idé, regi och koreografi står Tove Sahlin/ Shake it Collaborations i nära samarbete med text- och ljudkonstnären och radioproducenten Malin Holgersson.
När: 20 oktober–14 december
Var: Backa teater
Kung Lear
Göteborgs stadsteaters konstnärliga ledare Pontus Stenshäll tar sig an ännu en klassiker. I Kung Lear vill han ta publiken tillbaka till Shakespeares egen teatertid. Fåfängan manar kungens fall och den här gången spelas kungen av Michalis Koutsogiannakis. Bortas Josefine Andersson spelar Goneril och som narren ser vi Lasse Beischer. De två syns vanligen i 1 2 3 Schtunk.
När: 27 oktober–21 december
Var: Stadsteatern
Innan vi glömmer
Samlingsutställning på Göteborgs konsthall med de fem nationella och internationella konstnärerna Petra Hultman, Helga Härenstam, Katerina Sedá, Knutte Wester och Ferhat Özgür. Utställningen lyfter fram berättelser där de nära och kära utgör grunden för ett konstnärligt utforskande. Fram träder ett möte mellan olika generationer, tidsepoker och livsvillkor.
När: 6 oktober–13 januari
Var: Göteborgs konsthall
Dogville
Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl tar sig an von Triers Dogville. Förvisso är redan filmen från 2003 lite filmad teater med sin avsaknad av scenografi, sin enda scen där hela handlingen utspelas, sina osynliga dörrar och sina kritmarkeringar för gator. Men nu är den teater på riktigt och även till Folkteatern scen kommer Grace på flykt undan maffian, moraliska dilemman ställs på sin spets och kastas omkull.
När: 29 september–12 december
Var: Folkteatern