När: 25 september
Var: Draken
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Afrikansk kulturnatt
Afrikansk Kulturnatt är en interkulturell plattform som ska främja musik och kulturell integration. Eventet presenteras av Honjo Kulturexport och är baserat på musik, dans och modevisning. Kvällens huvudartist är Princesse Charm från Benin och är en av de främsta kvinnliga artisterna i landet. Hon sjunger på olika lokala språk samt på franska.
När: 30 september
Var: Café Hängmattan och Musikens hus
Iceage
Danska Iceage sysslar med någon form av egen tagning på begreppet postpunk och har sedan starten i Köpenhamn 2008 dundrat fram med sitt igenkännliga kaos. 4 maj släpptes tredje skivan – Beyondless – till finfina recensioner.
När: 27 september
Var: Pustervik
Queen Zenobia
Kristina Issa har synts i mängder av sammanhang i Göteborg. Från det egna evenemanget Arabic Spring till Stadsteaterns scen som Ulrika i Västergöhl i ”Utvandrarna” och allt möjligt där i mellan. Queen Zenobia är en audiovisuell popexplosion av och med Issa. Den dramatiska historien om Syriens befriare och hela Mellanösterns drottning presenteras i en scenisk upplevelse med nyskriven musik, poesi och videokonst.
När: 26 september
Var: Stora teatern
Dogville
Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl tar sig an von Triers Dogville. Förvisso är redan filmen från 2003 lite filmad teater med sin avsaknad av scenografi, enda scen där hela handlingen utspelas, sina osynliga dörrar och sina kritmarkeringar för gator. Men nu är den teater på riktigt och även till Folkteatern scen kommer Grace på flykt undan maffian och moraliska dilemman ställs på sin spets och kastas omkull.
När: 29 september–12 december
Var: Folkteatern
Olof Wretling – Diagnoserna i mitt liv
Olof Wretlings berättande, stå upp, eller vad man ska kalla det, det är lite diffust genremässigt, kommer nu tillbaka till Göteborg. Mannen bakom Katla, Mangan, Bröli och andra älskvärda figurer är här bara sig själv, och sina diagnoser.
När: 29 september
Var: Stora teatern
Ringaren i Notre Dame
Musikalversionen av Ringaren i Notre Dame lägger sig någonstans mellan Disneyfilmen och Victor Hugos roman, med lutning åt Disney. Något mörkare än sitt tecknade dito, men samtidigt glädjefylld och fantasieggad. Den är från början skapad av ett Oscar-belönat team med textförfattare och kompositörer från diverse Disneyfilmer, men bearbetad och regisserad här av Thomas Agerholm. I rollerna som Quasimodo och Esmeralda syns Martin Redhe Nord och Marsha Songcome, bägge utbildade i Göteborg.
När: 20 september–6 april, 2019
Var: Göteborgsoperan
Till varje pris
Politisk fars i finsalongerna blir det när Adde Malmbergs ”Till varje pris” intar scenen i ungefär två månader. En pjäs i genren fars har aldrig någonsin beskrivits utan orden ”förvecklingar och förväxlingar” och så även här. Den här gången utspelar det sig under Almedalsveckan och på scen syns bland andra Anders Jansson, Malin Cederbladh, Eric Ericson och Carina M Johansson
När: 12 september–8 november
Var: Stadsteatern
Skuggorna av Mart
Nypremiär. Stig Dagerman skrev pjäsen ”Skuggan av Mart” 1948. Mattias Anderssons nyskrivna pjäs är starkt inspirerad av den, men i hans version har skuggorna blivit fler. Tre människor som är ingenting drömmer om att göra bestående avtryck på jorden. En berättelse om skammen i att vara feg och passiv med en ständigt växande skuggvärld som spelar på väggarna. I rollerna syns bland andra Ylva Gallon, Eleftheria Gerofoka och Nemanja Stojanovic.
När: 12 september–20 november.
Var: Backa teater
Smärtan
På Stadsteaterns lilla scen spelas ”Smärtan” efter Marguerite Duras legendariska dagboksanteckningar från andra världskriget. Emilie Strandberg har dykt djupt ner i Duras liv och verk och både regisserar och skådepelar. I rollen som Marguerite syns Carina Boberg.
När: 14 september–20 oktober
Var: Stadsteaterns lilla scen
Ingen rök utan eld
Röda sten tar vara på att det snart är dags för val, och blir till en plattform där både konstnärer och besökare kan göra sina röster hörda. Utställningen, som består av både nyproducerade och befintliga verk, behandlar frågor som rör demokrati, aktivism och civilkurage. Det blir platsspecifika verk och performancekonst med bland annat Mary Coble, Annika Lundgren och Felipe Mujica. Dessutom föreläsningar och workshops.
När: 1 september–18 november
Var: Röda sten konsthall
Det demokratiska projektet
Hur står det egentligen till med demokratin? Är den under hot och varför misstror människor den? I den här föreställningen får du undersöka demokratins beståndsdelar tillsammans med Teater Smuts. Delta i avslappningsövningen Trump Care, ta del av omröstningar och gå genom olika rum och världar.
När: Pågår till 29 september
Var: Kajskjul 46
Madame Butterfly
Den amerikanske sjöofficern Pinkerton köper sig en ung hustru i Japan – geishan Madame Butterfly. Hon gör stora uppoffringar för att anpassa sig till livet som amerikansk maka och kapar alla band till kultur och bakgrund. Men för Pinkerton är allt en lek. Saker ställs på sin spets när deras barn föds. Puccinis klassiska opera tolkas här av den japanske regissören Yoshi Oïda. Versionen som verket spelas i är en tidigare än den oftast förekommande och är fränare i sin kritik av kolonialism och exotism.
När: 1 september–4 oktober
Var: Göteborgsoperan
Det universella språket
I denna forskningsbaserade utställning undersöks efterkrigstidens abstrakta måleri med utgångspunkt i museets egna samling. Här visas måleri, skulptur, teckningar och grafik från åren 1945-1970. Forskningsstudien som utställningen utgår från publiceras i museets skriftserie Skiascope i samband med vernissagen. Här undersöks vilka föreställningar som knöts till abstraktionen och hur dess ställning i konstlivet förändrades under perioden.
När: 13 juni–11 november
Var: Göteborgs konstmuseum
We have a dream
Artisten Zara Larsson, hbtq-aktivisten Sam Opio och modellen Alek Wek. Gemensamt för dem alla är drömmarna om att skapa förändring, att de står upp för sina värderingar och går mot strömmen. I utställningen ”We have a dream” skildras inflytelserika människor med porträttbilder. Till varje porträtt hör en berättelse, och här delar kändisar utrymme med ungdomar och vardagskämpar. Initiativtagare är Albert Wiking och Oscar Edlund, som har fotograferat respektive intervjuat.
När: Fram tills 14 oktober
Var: Göteborgs Stadsmuseum