När: 8 mars–13 april
Var: Stadsteatern, Lilla scen
Encounters – Nordic photography beyond borders
I utställningen visas verk av fem nordiska samtidskonstnärer; Nanna Debois Buhl (Danmark), Bára Kristinsdottir (Island), Sandra Mujinga (Norge), Johannes Samuelsson (Sverige) och Miia Autio (Finland). De arbetar med visualiseringar av socialt engagemang och skildringar av möten; kulturella, miljömässiga eller politiska.
När: 23 februari–5 maj
Var: Hasselblad center
Wooden Shjips
Träskepp i rymden låter ju lite sådär. Men Wooden Shjips spacerock låter finfint. Eric ”Ripley” Johnson styr som kapten för skutan gruppen genom stormar av fuzzifa gitarrer, tjutande orglar och kraut-boogie-rytmer.
När: 7 mars
Var: Pustervik
Fritiofs saga
Göteborgsoperan firar internationella kvinnodagen med ett uruppförande av en opera av två betydelsefulla konstnärer: tonsättaren Elfrida Andrée och författaren Selma Lagerlöf. I den fornnordiska kärlekshistorien möter vi vikingahjälten Fritiof den djärve och konungadottern Ingeborg.
När: 8 mars
Var: Göteborgsoperan
Thomas Di Leva – Changes
Thomas Di Leva tolkar och hyllar David Bowie. Under våren har han kört showen på Hamburger Börs i Stockholm och nu är det dags för övriga landet. Space Oddity, Heroes, Ziggy Stardust, Let’s Dance, Under Pressure, Fame, Life On Mars, Rebel Rebel och Changes är några av många klassiska låtarna som stöpts om till Di Leva-format.
När: 8 mars
Var: Konserthuset
Tomas Andersson Wij
Tomas Andersson Wij fyller 20 år som artist, och ändå tycks han ha peakat de senaste åren. Mycket är väl för att en lite bredare publik upptäckte honom via Så mycket bättre 2017. Efter tv-medverkan åkte han mellan landets konserthus på sin hittills största och mest påkostade turné. Nu är Tomas ute på en längre vårturné och gästar Göteborg.
När: 7 mars
Var: Konserthuset
Annie
Den klassiska musikalen Annie, om den föräldralösa flickan som söker efter sin mamma och pappa, kommer på besök från Malmö där den spelats på Nöjesteatern. Eva Rydberg regisserar bland annat Nanne Grönvall som Miss Hannigan och Thomas Järvheden som Mr Warbucks. Annie, från 1977, har tolkats i flertalet filmer och på scener runt om i världen.
När: 1 mars–5 maj
Var: Lorensbergsteatern
Jane Eyre
Regissör Ragna Wei tar sig an Charlotte Brontës klassiker Jane Eyre på Folkteatern. Jane har allt på minuskontot när hon föds. Föräldralös, fattig, oälskad. Men så en dag träffar hon den rike Mr Rochester och de blir förälskade. Lite synd bara att Mr Rochester redan råkar vara gift och har sin fru, som han stämplat som galen, inlåst på vinden. ”Romantik och feminism” står som Folkteaterns underrubrik.
När: 2 mars–27 april
Var: Folkteater
Hierarchy of needs
Backa teaters konstnärliga ledare Mattias Andersson tar sig an en text av den unge dramatikerdebutanten Adel Darwish författad mitt i en brutal och kaotisk samtid präglad av krig och gränser mellan människor. Adel Darwish är skådespelare och kom till Sverige från Aleppo för tre år sedan. Hans text pendlar mellan verklighet och fantasi i tre olika tidsdimensioner. Medverkar gör även tre skådespelare från Backa Teater, två dansare och fem unga människor som tidigare bodde någon annanstans än i Sverige.
När: 1 mars–4 maj
Var: Backa teater
Lärda kvinnor
Hilda Hellwig regisserar Molières uppgörelse med snobberi, högmod, hyckleri och fåfänga i de fina salongerna i Stadsteaterns version av Lärda kvinnor. Mamma Philaminte styr familjen och sin litterära klubb med järnhand. Här servar kulturmännen de bildningshungriga damerna med poesi och lärda samtal. Men, det är lätt att drabbas av svindel på den litterära parnassens höjder. Fallet kan bli hårt.
När: 15 februari–16 april
Var: Göteborgs stadsteater
Phoebe Boswell – Here
Soloutställning på Göteborgs Konsthall med den kenyansk-brittiska konstnären Phoebe Boswell. Boswell är mest känd för att kombinera traditionella teckningar med digital teknik för att skapa kraftfulla bilder, animationer och interaktiva, storskaliga installationer.
När: 2 februari–14 april
Var: Göteborgs konsthall
Stand up – Robin Paulsson & Johanna Nordström
Robin Paulsson är kanske allra mest känd som programledare för den egna TV-showen ”Robins”. Johanna Nordström har gjort succé med sina sketcher på Instagram. Nu kommer de till Stora Teatern för en standup-kväll tillsammans med Wictor Wu, en ny, lovande talang på humorhimlen.
När: 6 mars
Var: Stora teatern
Bagage
En romantisk komedi på teaterscen när Annika Andersson återigen gästar Lisebergsteatern. Den här gången har hon med sig Gustaf Hammarsten som andra huvudroll, samt Emma Peters och Robin Stegmar som sidekicks. Grundhandlingen rör ett förväxlat bagage på flygplatsen och i och med det ett möte mellan två rätt skilda personer. Vågar vi gissa att tycke uppstår någonstans längst vägen?
När: 1 februari–27 april
Var: Lisebergsteatern
It takes a fool to remain sane
Den, enligt egen utsago, tidigare utpräglade antinostalgikern Ola Salo blickar, nostalgiskt, tillbaka på framförallt The Ark-tiden i sin soloshow på Rondo.
– Jag har blivit väldigt ödmjuk inför det faktum att jag fick så stort utrymme under de där åren – och att vår musik lever kvar, berättade han när ETC träffade honom innan premiären.
Showen beskrivs som en extravagant helkväll med den flamboyanta, spensliga prästsonen från Rottne. För manus står Henrik Schyffert. Regi av Edward af Sillén.
När: 24 januari–27 april
Var: Rondo
Stefan Andersson – Flygblad över Berlin
Stefan Andersson har gjort en grej av att släppa konceptplattor följt av shower på samma koncept. Och det har fallit mer än väl ut. Elva somrar med slutsålda ”Marstrandsfånge no 90 Kleist” på Carlstens fästning på Marstrand. ”Skeppsråttan”, ”Teaterkungen” och ”Made in China” har alla blivit publika succéer. Den här gången har Andersson tagit sig an andra världskriget med skivan och showen ”Flygblad över Berlin”.
När: 11 januari–13 april
Var: Kajskjul 8
Fanny och Alexander
Regissör Eva Bergman tar sig för första gången an något av pappa Ingmars verk. Som vanligt i Eva Bergmans pjäser sätts musiken i främsta rummet. Här har syskonen Fanny och Alexander, Biskop Edvard Vergérus och de andra istället flyttats fram till jazzens 30-tal. I rollerna bland andra Mia Höglund-Melin, Jakob Eklund, Ulla Skoog och Carina Boberg.
När: 14 december–29 mars 2019
Var: Stadsteatern
Polsk modernism på konstmuseet
Mloda polska översätts till ”unga Polen” och är namnet på en riktning inom den polska konsten från tiden att Polen delades 1795 till enandet 1918. Ett 60-tal verk av konstnärer som Olga Boznanska, Józef Chelmonski, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer, Edward Okun, Wojciech Weiss, Witold Wojtkiewicz, och Stanislaw Wyspianski ställs ut och de flesta verken är målningar i stora format.
När: 27 oktober–19 mars
Var: Göteborgs konstmuseum
Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi
En helt vanlig clownföreställning om världsekonomin för barn från 12 år. Inga konstigheter. Pjäsen bygger på boken ”Talking to my daughter about the economy” av Yanis Varoufakis och regisseras av Anja Suda. En iscensatt odyssé genom mänsklighetens ekonomiska historia, och ett tillgängliggörande av det diffusa begrepp som vi ofta överlämnar åt ekonomerna
När: 7 december–24 april 2019
Var: Backa teater
Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle
Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Statsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.
När: 24 november - 22 september 2019
Var: Göteborgs stadsmuseum