När: 17 december
Var: Konserthuset
Love Antell
Den forne Florence Valentin-sångaren är tillbaka med nytt eget material och besöker Göteborg för en intimare spelning. Sedan 2012 är han soloartist men fortfarande är de politiska budskapen centrala i texterna. Med ”Så mycket bättre” så upptäckte en bredare publik Love och han fick en hit med The Arks” One of us is gonna die young”.
När: 18 december
Var: Nefertiti
Burnt Out Punks – En Bränd Jul
Dödsföraktande stunts, eldkoreografier, ett berg av pyroteknik och ren skär galenskap återfinns i programförklaringen till den här lätt egensinniga julshowen. Gruppen har turnerat i Europa i hela 13 år och bland annat gjort 150 shower med Joe Labero och sex Nyårsringningar i SVT.
När: 19 december
Var: Stora teatern
Fanny och Alexander
Regissör Eva Bergman tar sig för första gången an något av pappa Ingmars verk. Som vanligt i Eva Bergmans pjäser sätts musiken i främsta rum. Här har syskonen Fanny och Alexander, Biskop Edvard Vergérus och de andra istället flyttats fram till jazzens 30-tal. I rollerna bland andra Mia Höglund-Melin, Jakob Eklund, Ulla Skoog och Carina Boberg.
När: 14 december–2 mars 2019
Var: Stadsteatern
En julsaga
Förra årets julsaga är tillbaka. Vi är vana att tänka på Ebenezer Scrooge som den gamla vresiga gubben i Charles Dickens klassiker. Men på Göteborgsoperan har gubben blivit tant när musikalen ”En julsaga” sätts upp med solisten Carina Söderman i huvudrollen. Klassiska jullåtar blandade med disco, pop, rap och opera.
När: 13 december–20 december
Var: Göteborgsoperan
Om tyranni
Regissören Carolina Frände med ensemble förvandlar historikern Timothy Snyders bok med samma namn till teater. Förlagan är 20 historiskt hållna punkter eller rubriker kring hur vi bör bete oss när antidemokratiska och auktoritära krafter knackar på dörren. I pjäsen är de satta i en göteborgsk kontext.
När: 7 december – 20 januari
Var: Stadsteaterns lilla scen
Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi
En helt vanlig clownföreställning om världsekonomin för barn från 12 år. Inga konstigheter. Pjäsen bygger på boken ”Talking to my daughter about the economy” av Yanis Varoufakis och regisseras av Anja Suða. En iscensatt odyssé genom mänsklighetens ekonomiska historia, och ett tillgängliggörande av det diffusa begrepp som vi ofta överlämnar åt ekonomerna
När: 7 december - 24 april 2019
Var: Backa teater
En vintersaga
Folkteatern gör som Stadsteatern och spelar Shakespeare i höst. I regissör Dennis Sandins händer kokas dock En vintersaga ner till dryga 1,5 timme. Borta är en rad sidohistorier och kvar är framförallt en djupdykning i svartsjuka. Kung Leontes hade allt, men svartsjukan släpper inte taget förrän han ursinnigt kastat bort sin dotter, försökt mörda sin vän, förlorat sin fru och sett sin son dö.
När: 1 december–19 januari 2019
Var: Folkteatern
Upprorets poet
Nyskrivet drama om den iranska poeten och ikonen Forough Farrokhzad av regissören Rebecca Örtman, tillsammans med poeten och författaren Jila Mossaed som nyligen blev invald i Svenska Akademien. Forough Farrokhzad blev med sina sensuella, natursköna och frihetssökande dikter en ikon för miljontals människor och en symbol för kvinnors frihet. Föreställningen är ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater, Riksteatern och RATS Teater och spelas på svenska med inslag på persiska.
När: 23 november–29 december
Var: Stadsteatern
Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle
Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Statsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.
När: 24 november–22 september 2019
Var: Göteborgs stadsmuseum
Peter Apelgren – Improvajsing
“Improvajsing – En stund av glädje” är det fullständiga namnet på föreställningen. Efter trilogin ”Gift”, ”Kids” och ”Döden – andra sidan e ni klara?” har Peter gått vidare solo. Enmansshowen kommer innehålla improvisationer och berättelser som framförs genom sång, ljug, taldockor, anekdoter och glada rop. Efter föreställningarna på Draken försvinner Improvajsing vidare till Rival i Stockholm.
När: 16 november–18 december
Var: Draken
Kabaret Jaguar med Ika Nord
Oklart om skelettet Åke är med, men det blir i alla fall färgglad kabaret med dans, mim och musik när Ika Nord gör gemensam sak med Teater Jaguar.
När: 8 december–22 februari 2019
Var: Teater Jaguar
Polsk modernism på konstmuseet
Mloda polska översätts till ”unga Polen” och är namnet på en riktning inom den polska konsten från tiden att Polen delades 1795 till enandet 1918. Ett 60-tal verk av konstnärer som Olga Boznanska, Józef Chelmonski, Jacek Malczewski, Józef Mehoffer, Edward Okun, Wojciech Weiss, Witold Wojtkiewicz, och Stanislaw Wyspianski ställs ut och de flesta verken är målningar i stora format.
När: 27 oktober–19 mars
Var: Göteborgs konstmuseum
Kung Lear
Göteborgs stadsteaters konstnärliga ledare Pontus Stenshäll tar sig an ännu en klassiker. I Kung Lear vill han ta publiken tillbaka till Shakespeares egen teatertid. Fåfängan manar kungens fall och den här gången spelas kungen av Michalis Koutsogiannakis. Bortas Josefine Andersson spelar Goneril och som narren ser vi Lasse Beischer. De två syns vanligen i 1 2 3 Schtunk.
När: 27 oktober–31 december
Var: Stadsteatern
Ringaren i Notre Dame
Musikalversionen av Ringaren i Notre Dame lägger sig någonstans mellan Disneyfilmen och Victor Hugos roman, med lutning åt Disney. Något mörkare än sin tecknade dito, men samtidigt glädjefylld och fantasieggande. Den är från början skapad av ett Oscar-belönat team med textförfattare och kompositörer från diverse Disneyfilmer, men bearbetad och regisserad här av Thomas Agerholm. I rollerna som Quasimodo och Esmeralda syns Martin Redhe Nord och Marsha Songcome, båda utbildade i Göteborg.
När: 20 september 2018–6 april 2019
Var: Göteborgsoperan
Innan vi glömmer
Samlingsutställning på Göteborgs konsthall med de fem nationella och internationella konstnärerna Petra Hultman, Helga Härenstam, Katerina Sedá, Knutte Wester och Ferhat Özgür. Utställningen lyfter fram berättelser där de nära och kära utgör grunden för ett konstnärligt utforskande. Fram träder ett möte mellan olika generationer, tidsepoker och livsvillkor.
När: 6 oktober–13 januari
Var: Göteborgs konsthall