NÄR: 4 augusti
VAR: Vid korsningen Tuve Kyrkväg och Lilla Skändlavägen
2. Söndag med Bergman – igen
Från och med femte augusti drar Hagabion igång med sina söndagsvisningar av Ingmar Bergmans filmer, som haft uppehåll under sommaren. I fyra kvartal visas varje söndag en av Ingmar Bergmans många filmer. När tredje kvartalet nu premiärar på söndag är det dags för ”För att inte tala om alla dessa kvinnor” från 1964. Det är inte bara en komedi utan också Bergmans första färgfilm, med manus av Erland Josephsson.
NÄR: 5 augusti
VAR: Hagabion
3. GES
Anders Glenmark, Orup och Niklas Strömstedt skapade fotbollsmusikhistoria 1994, och det lever de på än. Så här, 24 år senare, spelades den mig veterligen fler gånger än årets VM-låt. ”När vi gräver guld i USA” saknar nog egentligen motstycke i den svenska musikvärlden. Låten är VM -94 och VM -94 är ett kollektivt glädjerus, ergo: nostalgisk megahit. Deras andra skiva ”Den andra skivan” har spårtitlar som ”Tar Gud American Express?” Låter onekligen spännande. Specialgäst är Eric Gadd.
NÄR: 3 augusti
VAR: Bananpiren
4. Louise Hoffsten
Louise Hoffsten slog igenom 1993 med ”Let the best man win” och prisades med både Rockbjörn och Grammis. Nu räknas hon efter en gedigen musikerkarriär utan tvekan till en av Sveriges mest folkkära artister.
Nyligen släpptes hennes senaste album ”Röster ur mörkret”.
NÄR: 31 juli
VAR: Taubescenen, Liseberg
5. Kaliffa
Med textrader som ”Du är så tight” och ”ingen photoshop och bling-bling” känns förra årets sommarhit ”Helt seriöst” ungefär lika fräsch som den sjutton år äldre ”Vacker utan spackel” i sen tiotalstappning. Innan starten på solokarriären 2015 var han en del av skabandet Hoffmaestro.
Som förartist på Liseberg får han också rockpoppiga svenskbritten Jack Moy.
NÄR: 1 augusti
VAR: Stora scenen, Liseberg
6. Late Summer Art Show
I Konstepidemins årliga upplaga av sin sensommarutställning har gäster bjudits in för att ställa ut varsin teckning. Resultatet är 70 deltagande konstnärer som ställer ut gemensamma verk där de arbetat på olika sätt med teckning som teknik eller papper som material. Bland konstnärerna, som lär vara på plats under vernissagen på fredag, syns bland annat Faruq Faaiq Omer, Nina Zetterquist och Stig Steijner.
NÄR: 3-26 augusti
VAR: Galleri Konstepidemin
7. Ellen Sundberg sjunger Kjell Höglund
Kjell Höglunds så oerhört musikaliskt rara och nästintill obehagligt pricksäkra låtar tål sannerligen repeteras och få nya former. Ellen Sundbergs tolkningar är något mer musikaliskt lättsmälta, vilket är både till för- och nackdel. Förhoppningsvis kan det i alla fall kanske leda till att ännu fler upptäcker den nästintill kultförklarade vissångaren.
NÄR: 4 augusti
VAR: Taubescenen, Liseberg
8. Utom ord
När orden tar slut kan konsten ta vid. I denna sommarutställning behandlas frågor om språkets begränsningar, om att kommunicera det som talet och det skrivna ordet inte kan ge uttryck för. Verk av de tre konstnärerna Carla Zaccagnini, Erkan Özgen och Carlos Amorales.
NÄR: Visas till 19 augusti
VAR: Röda sten konsthall
9. Det universella språket
I denna forskningsbaserade utställning undersöks efterkrigstidens abstrakta måleri med utgångspunkt i museets egna samling. Här visas måleri, skulptur, teckningar och grafik från åren 1945-1970. Forskningsstudien som utställningen utgår från publiceras i museets skriftserie Skiascope i samband med vernissagen. Här undersöks vilka föreställningar som knöts till abstraktionen och hur dess ställning i konstlivet förändrades under perioden.
NÄR: 13 juni – 11 november
VAR: Göteborgs konstmuseum
10. Mounir Fatmi
Med installationer, videoverk, skulpturer och fotografier blottlägger Mounir Fatmi förtryckande politiska och sociala strukturer. Den marockanske konstnären liknar utställningen vid en bok. Den röda tråden är orden, och deras kraft att både förena och förgöra. Den arabiska kalligrafin används i flera verk, både som språk och som mönster. Detta är den första separatutställningen med Fatmi i Sverige.
NÄR: Visas till 16 september
VAR: Göteborgs konsthall
11. We have a dream
Artisten Zara Larsson, hbtq-aktivisten Sam Opio och modellen Alek Wek. Gemensamt för dem alla är drömmarna om att skapa förändring, att de står upp för sina värderingar och går mot strömmen. I utställningen ”We have a dream” skildras inflytelserika människor med porträttbilder. Till varje porträtt hör en berättelse, och här delar kändisar utrymme med ungdomar och vardagskämpar. Initiativtagare är Albert Wiking och Oscar Edlund, som har fotograferat respektive intervjuat.
NÄR: Fram tills 14 oktober
VAR: Göteborgs Stadsmuseum
12. Feathers
Tack vare sina starka färger och unika strukturer har fjädrar alltid fascinerat människan. Användningsområdena för fåglarnas dräkter är både praktiska, dekorativa och religiösa. Och den som bär dem går aldrig obemärkt förbi, oavsett var i världen man befinner sig. Utställningen ”Feathers – en värld av fjädrar” är ursprungligen producerad i Nederländerna, men det är inte bara lånta fjädrar som visas upp i Göteborg. En mängd fåglar från Naturhistoriska Riksmuseet finns med, samt unika föremål ur den egna samlingen.
NÄR: Visas till 19 augusti
VAR: Världskulturmuseet
13. Haenyeo – Havets kvinnor
På ön Jeju i Sydkorea finns en grupp dykarkvinnor som använder havets resurser med hållbarheten i fokus. De använder varken harpuner eller dyktuber. Fridykarna, som kallas haenyeo, är bärare av en tusenårig tradition som är listad på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. På denna utställning får du genom starka porträttbilder tagna av Hyung S. Kim möta några av kvinnorna. Här visas också unika föremål samt klipp ur dokumentärfilmen ”Dykarkvinnorna i Korea”, producerad av Hee-Young Ko.
NÄR: Visas till 16 september
VAR: Sjöfartsmuseet Akvariet
14. Chiharu Shiota – The Distance
Det är den röda tråden som är den röda tråden i sommarens stora utställning på konstmuseet. Den japanska konstnären Chiharu Shiota, som fick sitt genombrott på Venedigbiennalen 2015, är känd för sina komplexa och poetiska nätkonstruktioner i ullgarn. Här får du kliva in i spindelvävsliknande landskap av tusentals trådar och uppleva svävande båtar av tråd och metall. The Distance är Shiotas första större utställning i Sverige.
NÄR: Fram tills 30 september
VAR: Göteborgs konstmuseum
15. Min flykt över havet
I alla tider har människor tvingats på flykt, och många har fått ta vägen över haven. I sjöfartsmuseets utställning skildras personer från hela världen som fått fly över vatten. Från finska flyktingbarn på Östersjön till den enorma mängd människor som fått ta vägen över Medelhavet i nutid.
NÄR: Fram tills 16 september
VAR: Sjöfartsmuseet
16. Freddie Wadlings kabinett
Tre rum på Stadsmuseet har förvandlat till ”Freddie Wadling-space”. Sångaren och konstnären hade en förmåga att förvandla stort och smått omkring sig. Där han vistades tillräckligt länge uppstod Freddie-ytor där föremålen besjälats och utsmyckats. I hans garage fanns tusentals och åter tusentals teckningar, pressklipp, filmer, texter och annat som satts ihop till en utställning och inblick i hans liv och tankar.
NÄR: Fram tills 19 augusti
VAR: Göteborgs stadsmuseum
17. Aswat - syriska röster
Personliga röster om att fly från sitt land. Om förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien.
Så ser Världskulturmuseets utställningen Aswat – syriska röster ut.
NÄR: Fram till hösten 2018
VAR: Världskulturmuseet