Bakom Handbok för en ny kulturminister står poeten Mats Söderlund och dramatikern och kulturdebattören Stina Oscarson. De skriver boken tillsammans på uppdrag av den fackliga tankesmedjan Katalys.
I boken identifierar författarna de största kulturpolitiska problemen och ger förslag på konkreta lösningar. Handboken innehåller även en kanon för den nya kulturministern, ett färdigskrivet installationstal och lite allmänna tips och råd, som till exempel att ministern tar sig tid att tänka på de stora frågorna.
– Det är otroligt kul att arbeta med den här boken, att få översätta sina visioner i konkret politik. Det gör man ganska sällan som kulturarbetare, men det är väldigt lustfyllt, säger Stina Oscarson.
Vill uppnå satta mål
I handboken har författarna valt att definiera kulturpolitiken på ett nytt sätt. Istället för att titta på de olika kulturformerna separat, har de identifierat sju huvudområden som de undersöker. De är bildning, det offentliga rummet, medielandskapet, upplevelseindustrin och de kreativa näringarna, konstnärspolitik, kulturarv samt medborgarna.
– Vi har skissat upp de främsta problemen inom de här områdena och föreslår lösningar som är genomförbara och som skulle ta oss närmare de kulturpolitiska mål som finns. Men vi är inte nere på petnivå, det handlar mer om de stora dragen, säger Stina Oscarson.
Författarna föreslår till exempel att kulturministern förstärker public services roll genom att slå ihop public service-företagen och låta dem ge ut en dagstidning, att kollektivtrafiken blir reklamfri och att man ska lägga mer pengar på verksamheter istället för på kulturbyggnader. De arbetar också på en modell för hur bredbandsbolagen kan betala upphovsrätt och visar med jämförande siffror hur kulturministern kan prioritera om i statens kulturbudget.
– Vi är väl medvetna om att förslagen delvis är rätt drastiska och inte går att genomföra i en handvändning, men de är tänkta som utgångspunkt för ett samtal om vilka kulturpolitiska förändringar vi tror måste göras på sikt för att leva upp till målen. Boken är ingen protest utan snarare skriven med glimten i ögat och med stor respekt för den som snart kommer att axla det här ansvaret.
Släpps efter valet
Handboken kommer att släppas lagom till Bokmässan i Göteborg i slutet av september och därmed sammanfaller släppet med bildandet av den nya regeringen.
– Det passar bra att släppa den då när det diskuteras vem som kommer att bli kulturminister. Då handlar diskussionen inte längre om att vinna valet utan om vad som ska göras. Det känns inte som någon idé att släppa boken under valrörelsen och försöka få tag i någon kulturdebatt nu.
Stina Oscarson menar att kulturpolitiken inte fått någon plats överhuvudtaget i årets valrörelse.
– Ingen fråga där partierna är så lika kan bli en valfråga, det är därför snart ingenting kan bli en valfråga. Det måste finnas en ideologisk skillnad. I kulturpolitiken är det egentligen bara Sverige-demokraterna som sticker ut.
2009 tog Stina Oscarson initiativ till Skuggutredningen, som var ett alternativ till regeringens kulturutredning. Hon ser Handbok för en ny kulturminister som en uppföljning till den.
– Det här arbetet bygger på det jag gjorde med Skuggutredningen. Vi har tittat på vad som hänt under åren som gått sedan dess och plockat in vår egen kunskap och tankar från andra kulturarbetare. Sedan har vi utmejslat boken utifrån det.
Vem som blir den kulturminister boken riktar sig till får vi veta först i höst.
– Men boken är till för alla som är intresserade av kulturpolitik. Förhoppningsvis är den också lite underhållande att läsa, säger Stina Oscarson.