Bland tonåringarna i Kungälvsklubben Ytterby IS var det däremot få som hade koll på den före detta storspelaren och elittränaren, när det blev klart att Nilsson skulle träna dem under säsongen tillsammans med vännen och tränarkollegan Martin Johansson.
Sänts i SVT
Det sista avsnittet i tv-serien Målet är målet sändes för en dryg vecka sedan, men själv har Torbjörn Nilsson bara strötittat.
– Jag hoppas att det inte framställdes som att vi bara skulle in och visa resultat. Vi har aldrig varit ute efter att selektera eller att toppa. Det hoppas jag framkom ordentligt, säger han.
De två lagen i Ytterby IS – 15-åriga flickor och 13-åriga pojkar – valde SVT ut efter en noggrann process, berättar Torbjörn Nilsson. Det skulle finnas rätt karaktärer och lagen fick varken vinna eller förlora för mycket.
Övergett serietabeller
Bland de mål som sattes upp för säsongen fanns att göra både fler mål och att vinna mer. Ett inte helt okontroversiellt uttalande år 2020 inom svensk ungdomsfotboll där matchresultatet ska spela en underordnad roll och där också vinnarhetsen – framför allt bland föräldrar – är ett reellt problem.
– Det brukar pratas om två vägar, att det bara ska vara roligt att spela fotboll eller så är det toppning. Vi ville visa att det finns en tredje väg, där man inte tonar ner tävlandet, men heller inte sysslar med selektering.
Svensk fotboll har övergett serietabeller för barn upp till tolv år. En anledning är att man inte vill uppmuntra till tidig specialisering och toppning, som kan leda till utslagning av barn.
– Jag förstår varför det har gjorts. Men samtidigt måste man lära sig att förlora, det ingår i livet. Vid elva-tolv år tror jag att barnen börjar bli medvetna och undrar varför de ska åka på cup om de inte kan vinna, säger Torbjörn Nilsson.
Det här var Ytterbykillarnas första år där deras matchresultat summerades i en serietabell. Var de förväntansfulla?
– Killarna var så tävlingshungriga. De hade väntat i flera år, och vi kom in och överstimulerade dem vilket gjorde att vi fick tänka om lite. Tjejerna däremot hade redan haft seriespel i några år och börjat acceptera sina roller – insett att man kanske inte blir en landslagsspelare som man drömt om. Tjejerna behövde vi verkligen stimulera.
Det tillfälliga tränarparet införde både mycket lek och tävlingsmoment på träningarna. Leken är viktig för inlärning, enligt Torbjörn Nilsson, och leder till att spelarna använder sina muskler på rätt sätt vid till exempel bollmottagningar.
– Medan förbundet använder sig av en traditionell passningsövning med upprepningsmönster använder vi oss istället av ett tävlingsmoment, som uppfattades som lek.
Elitidrottare i 25 år
Torbjörn Nilsson har varit elittränare i 25 år och förde under 90-talet upp tre klubbar till allsvenskan: Örgryte, Oddevold och Västra Frölunda. Mellan 2008 och 2013 var han tränare för Kopparbergs Göteborg FC. Ungdomsfotboll hade han däremot ingen erfarenhet av och insåg snabbt att det inte är så enkelt.
– Man visste aldrig riktigt hur många som skulle komma till träningen. Någon kunde ha haft en tuff dag i skolan och tjejerna kunde ha andra problem som jag inte förstod. Jag är en tränare som kräver 100 procent men här upptäckte jag att man kanske fick vara nöjd med 80.
Flera av målen uppfylldes under säsongen. Lagen vann bland annat fler matcher och ingen spelare slutade. En av spelarna i tjejlaget berättar i programmet att hon är mycket mer intresserad av fotboll efter Torbjörn Nilssons inhopp, än vad hon var tidigare.
– Åh så kul att höra. Det var ju verkligen ett av målen som var väldigt viktigt för oss.
Har du fått någon respons från fotbolls-Sverige?
– Inte från etablerade fotbolls-Sverige. Jag tror att de som förordar tidig elitsatsning stod och slickade sig om munnen innan serien startade, men så märkte de att det var precis tvärtom. Jag tror att vi har tillgodosett båda lägren med det här programmet och det är nog därför vi inte har fått större respons.
Skriver bok för tränare
I en sekvens från serien vill Torbjörn Nilsson och Martin Johansson ändra spelsystem under pojkarnas match eftersom de tycker att det är för glest på mittfältet. Lagets ordinarie tränare Mattias vill inte eftersom det avviker för mycket från vad han lärt sig genom Svenska fotbollsförbundet.
– Mattias är jättebra. Laget har ändrat hur de ställer upp på planen nu. Förbundet förordar fyrbackslinje för att skapa ”moderna backar”. Men jag tycker inte det är förbundets sak att avgöra hur ett lag ska spela. En tränare måste se till hur man bäst utnyttjar kompetenserna i sitt lag.
Just nu skriver Torbjörn Nilsson och Martin Johansson en bok, som riktar sig till tränare, om allt de gjorde med spelarna i Ytterby. Till stor del kommer den inte att sammanfalla med Svenska fotbollförbundets spelarutvecklingsplan, tror Torbjörn, som anser att det måste vara möjligt att välja väg.
– Vi kan inte ha det som i Nordkorea. Vi kan inte bara följa en viss utvecklingsplan.