Albin Fagrell går första året på Lindeskolans estetiska program med inriktning musik. Där är det sång och gitarr som står på schemat, han sjunger gärna soul och reggae och känner att han har valt helt rätt program.
– Jag läste en termin på VVS-programmet i Örebro men hoppade av. Det var inte alls min grej. Det var en privatskola och den funkade inget vidare.
För det är musiken och antirasismen som ligger honom närmast om hjärtat. Ungdom mot rasism Lindesberg har varit aktiva i cirka två år och Albin har varit med sedan starten. Att han vid årsmötet valdes som ny ordförande kändes därför som ett naturligt steg.
– Jag har bra kontakt med våra medlemmar och jag tror att de vet att jag menar allvar och är engagerad.
Som ny ordförande kommer Albin att jobba för att försöka motverka normer och strukturer som ofta ligger till grund för främlingsfientlighet. Vad han kallar småstadsrasism är någonting som han ofta ser, inte minst i Lindesberg.
– Det handlar om hur vissa pratar om invandrare. Det blir lätt uppdelat i vi och dem. Vissa tror exempelvis att Hagaberg är ett farligt område för att det bor många med utländsk bakgrund där. Det finns mycket fördomar som gör att staden blir mer uppdelad.
Hot och hemliga möten
Fördomarna och småstadsrasismen gör sig ofta påmind, inte minst på Lindeskolan där Sverigedemokraterna blev andra största parti i senaste skolvalet. En skrämmande utveckling för Albin som tror att rädsla för förändring kan ligga bakom främlingsfientlighet.
– Jag som vit man är ju privilegierad men jag känner ofta av blickar jag får på skolan på grund av mitt engagemang. Det har även hänt att folk har gjort Hitlerhälsning mot mig.
För även om han inte har utsatts för fysiska påhopp så finns det ett hot mot flera av dem som engagerar sig mot rasism. Större möten som Ungdom Mot Rasism anordnar hålls alltid på hemlig ort av säkerhetsskäl. Albin menar att han trots allt är lyckligt lottad. Han utsätts inte för den rasism som han själv är en del i att försöka motverka.
– Vissa tycker det är konstigt att jag som privilegierad vit man ska vara ordförande. Ibland kanske jag måste backa just för att jag inte har utsatts för rasism på samma sätt som många andra. Men jag tänker att det är bättre att jag engagerar mig i stället för att göra inget alls.
”Skilja på människor och pengar”
Att invandringen blir en stor ekonomisk ansträngning för samhället är ett argument som han ofta möts av. Albin skulle dock hellre se att man skiljde de två delarna åt. Att äldrevården är dålig behöver inte bero på invandringen, ändå är det ofta där skulden läggs.
– Att förminska människor till siffror är inhumant. Man borde skilja på människor och pengar. Det är ren egoism att lägga skulden på de som kommer hit. Vi måste inse att vi inte är ensamma på jorden och att även Linde växer.
Den senaste tiden har även tiggande EU-migranter blivit ett naturligt inslag på de flesta mindre orter. Samtidigt som Moderaterna föreslår flera lagändringar som ska motverka organiserat tiggeri uppmanar Albin alla att skänka till tiggare. Att de organiserar sig ser han inte heller som något konstigt. Att utsatta grupper organiserar sig kan i bästa fall tyda på att deras situation kommer att förändras.
– Det känns så grovt att vissa ger sig på människor som tigger för att försörja sina barn som är kvar hemma. Att de organiserar sig tycker jag bara är bra. De får det lite lättare om de hjälps åt, samlar pengar till en gemensam pott och åker kollektivt.