Mikael Jansson är en internationellt uppmärksammad fotograf, med mode och porträtt som inriktning. Den som besöker hans hemsida möts av en hel vägg med aktuella bilder som blivit omslag på Voque.
Med ”Whitnesses” har han med sin kamera utfört en helt annan typ av uppdrag. Men skillnaden var inte fotograferingen i sig, utan allt runt omkring.
– Porträtteringen skilde sig inte. Det som var väldigt annorlunda var mötet med människorna, och att höra deras berättelser, säger han.
Tre delar
Idén om att göra serien med porträtt föddes i samtal mellan Mikael Jansson och hans vän Michael Bindefeldt. Det hela finansierades sedan från den stiftelse Michael Bindefeldt har, där syftet är att inte låta nazisternas dåd falla i glömska. Tanken var då att Mikael Jansson skulle fotografera de överlevare i Sverige som fortfarande var i livet. Men när arbetet startade så kände Mikael Jansson att det inte var nog.
– Jag har ju vuxit upp med undervisning om det som hände i skolan, och har sett dokumentärer om det som hände. Men att sitta mitt emot dem och höra historierna direkt från dem som berörts, var något helt annat, säger han.
Han bestämde sig därför för att genomföra dokumentationen i tre delar, där han både tog stillbilder, gjorde långa intervjuer och filmade.
Minnen kommer upp till ytan
Det han fick höra var berättelser där smärtan ibland bara har blivit värre med åren.
– En del av de jag mötte har intervjuats tidigare eller varit ute och pratat i skolor. Men det fanns också de som aldrig hade berättat om det för någon, inte ens för sina barn. De kom till Sverige, bildade familjer och försökte förtränga. Så länge de var mitt i livet har det i en del fall gått ganska bra, men när de nu är äldre så kommer minnena upp till ytan igen. Det var många som hade mardrömmar om det som hände, säger han.
Nutiden förvärrar minnen
Det som också har bidragit till att väcka liv i minnen är att överlevarna har känt hur historien är på väg att upprepa sig.
– Det värsta är att de har behövt känna sig rädda på nytt. Det gör att en del inte har vågat vara med med sina namn.
Att de bruna krafterna är aktiva på nytt visade sig när utställningen nu sammanställdes på Kulturhuset, då en grupp från nazistiska rörelsen Nordfront hade klättrat upp på taket för att fästa en banderoll på väggen, med texten ”Förinta inte vårt folk”.
Utöver utställningen finns nu planer på att sammanställa det filmade materialet till en dokumentär.