I juni beslutade Botkyrka kommunfullmäktige att man skulle sälja 1 300 lägenheter på Albyberget till Mitt Alby AB, som leds av Mikael Ahlström. Ahlström är mannen bakom riskkapitalbolaget Procuritas. Deras största verksamhetsområde är välfärdsbranschen, bolaget äger företag som bland annat sysslar med hemtjänst och personlig assistans.
– För mig handlar det här om att knyta ihop säcken i mitt liv. Jag kan göra en social insats samtidigt som jag får driva fastigheter, som jag har saknat sedan min pappa på 80-talet sålde det bestånd vi ägde.
Mikael Ahlström pratar allra helst om sitt intresse för förortsfrågor – som han menar fanns innan han visste att Botkyrkabyggen hade lägenheter till salu. Att han föreläst för gymnasieelever i Tensta, för att ”inspirera” med sin livsberättelse. Att han skänkt pengar till projekt på Hjulstaskolan. Att han läste romanen Två soldater av deckarduon Roslund & Hellström och ville veta mer om bilden av gängbildningar, brinnande bilar och stölder som målas upp i den berättelsen.
– Jag blev så nyfiken på det här området så jag åkte runt med bil där och träffade många trevliga människor, och det är ju jättevackert i Botkyrka. Och jag upptäckte att miljonprogrammet är mycket bättre än många tror, för det är så många som snackar skit om det. I samband med det fick jag reda på att fastigheterna på Albyberget var till salu.
En familjetradition
Mikael Ahlström har ingen egen erfarenhet av att äga fastigheter, annat än som minoritetsägare i ett fastighetsbolag på 90-talet. Att köpa lägenheterna i Alby är för honom en möjlighet att kombinera det sociala engagemanget med en återanknytning till en familjetradition.
– Jag ser det som en ”win-win-win”. Kommunen får loss pengar, vi kan bidra till att göra området trevligare och i så fall ökar värdet och då blir vi också vinnare. Det finns ju ingen aktivitet, inga kaféer, ingenting där uppe. Tänk om man kan göra det lite mer levande?
Kritiserad affär
Ett av kommunens krav på en eventuell köpare var att fastigheterna skulle ägas länge, men Mikael Ahlströms köpargrupp har inte velat ge några garantier för det. Att Botkyrka kommun ändå valde att gå vidare har varit en av huvudpoängerna i kritiken mot affären.
– Jag var beredd att ställa upp på att vara långsiktig, men alla ägare hade inte samma inställning som jag. Men vi majoritetsägare vill ha fastigheterna långsiktigt, så jag ser inte att en försäljning kommer att vara aktuell.
När Mikael Ahlström talar om långsiktigheten i ägandet lägger han stor vikt vid de sociala insatser som Mitt Alby har gått med på att göra i området. Att ideella föreningar ska få billiga lokaler, att Mitt Alby ska satsa pengar på sociala entreprenörer.
– Det är ju saker som det inte fanns krav på oss att vi skulle åta oss, men vi ville göra det för att visa att det här är en långsiktig investering. Vi är beredda att vara långsiktiga, men det finns olika sätt att vara det.
Det här är ju en affär på drygt 700 miljoner kronor. De pengar som det handlar om i sociala investeringar, en miljon om året i tio år, är ju väldigt lite i förhållande till värdet i hela affären, tycker du inte?
– I förhållande till köpesumman är det lite, men det är inte lite pengar i relation till vinsten vi räknar med. Jag räknar med att det kommer att vara 10-15 procent av vår vinst som vi satsar på de här verksamheterna.
– Jag är ingen ”fly-by-night-operator”. Jag jobbar väldigt långsiktigt. Procuritas har jag jobbat med i 27 år. Mina välgörenhetsprojekt har jag jobbat med i 15-20 år. Jag släpper inte saker i första taget.
En av de rikaste
Enligt Veckans Affärer är Mikael Ahlström en av Sveriges rikaste riskkapitalister. Riskkapitalbranschen präglas av att man köper ett bolag, under några år förädlar värdet i verksamheten och sedan säljer det vidare.
Varför ska folk i Alby tro att den här affären är annorlunda för dig?
– Jag kan förstå att det finns oro, men man måste skilja på vad jag gör som riskkapitalist och som privatperson. Det här är en investering jag gör privat. Bara för att en snickare går in och köper en tomt och bygger ett hus, för att sedan sälja det, så behöver inte det betyda att han inte kan vara intresserad av att äga ett hus långsiktigt.
Kritik har också riktats mot att Botkyrka sålde till en köpare som ställer höga krav på avkastning, 6,8 procent till skillnad från 3,6 procent för Botkyrkabyggen. Mikael Ahlström har tidigare lovat att pengarna inte ska komma att tjänas in på lyxrenoveringar och stora hyreshöjningar. Han räknar med att sköta lägenheterna på det vis de sköts nu.
– Jag är förvånad att Botkyrkabyggen har så låg avkastning. Det normala i Stockholmsområdet är att bostadsföretag har en avkastning på sju eller åtta procent. Men jag tror att vår avkastning på investeringen kommer att vara lägre om några år, när vi ska genomföra stambyten och renoveringar.
LO: ”Nonchalans”
Renoveringsbehovet är en av anledningarna till att Botkyrkabyggen sålde lägenheterna på Albyberget. Köparna har lovat att så långt det är möjligt anställa lokal personal för det arbete som kommer att behöva utföras. I juni medverkade Mikael Ahlström på ett medlemsmöte hos Socialdemokraterna i Botkyrka. Efteråt skrev LO i Botkyrka-Salem att Ahlström visat en ”skrämmande omedvetenhet eller rentav nonchalans när det gäller vikten av kollektivavtal vid upphandlingar”.
– När det gäller det här har jag varit tydlig med att vår egen personal gärna får vara kollektivanslutna. Men vi kan inte ställa det kravet på underleverantörer. Det kan vara två underleverantörer att välja på, där den ena är effektivare än den andra. Har de då inte kollektivavtal, då kommer vi ändå att välja dem.
Mikael Ahlström menar att det inte är rättvist att jämföra kommunens policy med de förhållanden som råder för hans bolag.
– Vi är en för liten spelare. Kommunen kan göra så, stora fastighetsbolag kan göra så, men vi är för små. Jag måste tänka på våra hyresgäster och på oss själva.