Läkaren och forskaren Anders Håkansson har arbetat med alkohol- och narkotikaberoende i många år. Men den senaste tiden har hans fokus framförallt varit ett annat – spelberoende. Nyligen blev han också den första att få en professur i ämnet.
– Spelberoende har blivit mer etablerat som ett av beroendetillstånden, och dessutom mer synligt i samhället. Därför har det också börjat satsas mer på forskning kring det, säger Anders Håkansson.
Ett sätt att fly problem
Och det behövs, menar han. För att veta hur ett beroende bäst botas, och hur spelberoende förebyggs, krävs mer kunskap.
– De åtgärder som sätts in måste vara evidensbaserade. Vad fungerar, vilka behandlingsmetoder är bäst? Genom att forska på det här kan vi bättre strukturera upp hur vården ska se ut, precis som man gör när det gäller annat beroende.
Spelberoendet som Anders Håkansson studerar är främst sådant spelande där pengar är inblandade, men han säger att det också finns paralleller till exempelvis dataspelsberoende. Att vinna pengar behöver inte vara drivkraften till spelandet.
– För att få en diagnos ska det handla om att spela för pengar, men mer och mer talar för att mekanismerna bakom spelberoendet, oavsett vilken typ av spel det gäller, är ganska likartade. En vanlig orsak till beroende är att spelandet blir ett sätt att fly problem. Även kicken i spelandet är gemensamt, liksom att spelandet kan ge en belöningseffekt, säger Anders Håkansson.
Riskgruppen ser också ut på liknande sätt, oavsett vilken typ av spelberoende det handlar om. Av de runt två procent som spelar på ett sätt som kan anses skadligt är en majoritet yngre män.
– Fler män fastnar i spelberoende, och särskilt unga vuxna. Psykisk ohälsa är också en riskfaktor. Men även kvinnor blir beroende, och då mår de ofta sämre än männen.
Anders Håkansson är inte säker på att spelberoende har blivit vanligare de senaste åren, men samtidigt har spel blivit mer tillgängliga. Framförallt spel som sker på nätet.
– Nätpoker och nätkasinon utgör ett stort problem, både för att det är svårare att upptäcka om någon spelar för mycket, men också för att de är så tillgängliga. Du kan spela dygnet runt, i mobilen, på jobbet, överallt. Tillgängligheten gör att det är lättare att tappa kontrollen.