Och just hallonen är det centrala på Storå Bär och grönsaker utanför Lindesberg. Martin Möller driver tillsammans med sin fru Madeleine Lindqvist den ekologiska gården. Här finns även en del andra bär men också grönsaker som till exempel lök, tomater, gurka, broccoli och potatis.
Bären och grönsakerna är ekologiskt odlade och kravcertifierade. Det innebär att varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel används. I stället bekämpas skadedjur med biologiska medel.
– Det finns till exempel rovinsekter som äter upp skadegörare, berättar Martin Möller.
Att hålla sig till en ordentligt varierad växtföljd gör att insekter som behövs på odlingarna kan leva där.
– Vi tillämpar också gröngödsling. Det betyder att vi har ett skifte med klöver eller annan växt, berättar Martin Möller.
Det här är nionde säsongen på platsen.
– Jag hade ett liknande ställe i närheten av Tierp i Norduppland, berättar Martin Möller.
”Det är fullt upp”
Han träffade Madeleine Lindqvist 2003 och efter några år bestämde de sig för att skaffa ett ställe tillsammans. Gården i Storå hade bra jord, det var nära till vattnet och till riksvägen som gör det lätt för kunder att hitta.
– Det hade varit betesmark och vi fick harva ett helt år för att få bort ogräs, säger Martin Möller.
Både Madeleine Lindqvist och Martin Möller har trädgårdsutbildningar i grunden och båda har gått flera kurser i länsstyrelsens regi.
– Man lär sig massor av att hålla på också. Man gör misstag som man kan lära sig något nytt av, säger Martin Möller.
I år har det regnat mycket och trots upphöjda bäddar med god dränering har några grönsaker tagit skada av vätan.
– I år har det regnat tre gånger så mycket som det brukar göra i juli, säger Martin Möller som dokumenterar vädret.
Det bästa är en varm sommar med lagom regn.
– Förra sommaren fick vi vattna mycket, säger Martin Möller.
Men det är inte bara sommaren som är viktig för skörden. I synnerhet när det gäller bären har såväl hösten som vintern stor betydelse.
– Blomanlagen bildas under sensommaren och hösten och förra hösten var gynnsam, säger Martin Möller.
Och vintern bör vara mild med inte alltför mycket nederbörd för att det ska bli mycket bär till sommaren.
Och nog var både hösten och vintern gynnsam vilket syns såväl på bärbuskarna som på den stora parkeringen som är fylld med bilar.
– Det kommer massor med människor hit hela tiden, det är fullt upp, säger Madelene Lindqvist som väger upp bär och grönsaker eller förser nya kunder med kartonger att plocka i, eller hjälper dem som tagit med egna burkar att väga in dem.
Gården tar också emot volontärer inom organisationen World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF). Pleun Pijnenburg från Holland är en av dem som har hittat hit.
– Jag var här tidigare under säsongen och har kommit tillbaka nu på sensommaren, säger hon.
WWOOF innebär att ekologiska gårdar tar emot volontärer som hjälper till att arbeta på gården för mat och husrum.
– Det är många som kommer hit och vill lära sig språket. Det är spännande. Och själv blir man ju lite bättre på engelska, säger Martin Möller.