– Eftersom vi håller på att bygga om i regnskogen så har vi en fältstation som man kan besöka. Där finns det möjlighet att smaka av saker som växer i regnskogen och att träffa insekter, läskiga saker som kryper omkring i regnskogen. Det finns också en jeep som barn kan klättra runt i och känna på hur det känns att sitta i en jeep i djungeln.
Vad gör ni med regnskogen?
– Vi håller på och bygger ett jättehögt träd som kommer att gå hela vägen upp och för att ta sig till det här kommer man att gå på hängbroar. Och i och med detta renoverar vi upp och bygger lite större växtbäddar så vi kan sätta dit lite fler växter och några fler djur kanske kommer.
Kommer man kunna besöka regnskogen under tiden den byggs om?
– Ja, det kan man. Ibland kanske vi behöver stänga och då skriver vi det på hemsidan. Men några djur högst upp är kvar, som sengångare och några apor som man kan titta på. Och framför allt kan man titta på hur trädet växer fram.
Hur bygger man ett träd?
– Man bygger i konstbetong så det blir stabilt och bra och så finns det personer som duktiga på att få det att se ut som ett riktigt träd. Man kommer att kunna gå på broar över till en platå längst upp och där kommer man att kunna stå och titta ut över den övre delen av regnskogen. Regnskogen är ju skiktad och i den övre delen rör det sig en hel del djur som man annars får titta upp på. Det kommer att bli väldigt spännande.
Hur håller man en regnskog vid liv inomhus?
– Det kräver väldigt mycket vatten och värme. Det bör vara varmt och vi håller runt 25 grader. Och sedan duschar vi den så att det blir väldigt fuktigt.
En sak som är lite rolig nu är att vi har mycket fiskar i regnskogen och när vi nu ska bygga har vi fått flytta några av dem till det som förut hette Östersjön inne på Universeum. Det verkar ha gått alldeles utmärkt, de verkar trivas utmärkt av att simma runt i den svenska delen. Ibland när det är lite kallt så ryker det om vattnet för vi har värmt upp det så att de stora fiskarna ska trivas.
Blir djuren inte stressade av alla besök?
– Man skulle kunna tro det, men det är snarare tvärtom. De besökare vi har är en berikning för djuren, det blir stimulans för dem när det kommer folk. Och känner de att de vill gå undan så har alla djur möjlighet att göra det, men ofta är de väldigt nyfikna på dem som kommer och tycker att det är spännande.
Hur långsamma är sengångarna?
– Vet du, de är inte så långsamma som man tror. Är de hungriga och vill ha mat kan de röra sig ganska fort. Det kan vara så snabba att man kan bli biten av dem för det har vår djurvårdare blivit – fast det var inte så farligt. Men de rör sig väldigt liten del av dygnet, de sover mest och rör sig på natten.
Är aporna busigast?
– Man skulle kunna tro det, men aporna är mycket mer för att socialisera med oss. De busigaste är våra stora fåglar, våra tukaner är jättebusiga. Vi får se till att de har mycket leksaker, de älskar att leka med leksaker och de leker också med varandra.
Hur slappar du en söndag?
– I stallet. Med två egna hästar och två hundar.