Vad är Push for pride?
– Det är West Prides kampanj för i år. Vi vill göra tydligt vad som händer i omvärlden och hur vi förhoppningsvis kan påverka det genom att trycka på knappen och skicka iväg till politiker hur det står till och vad vi vill förändra.
Vilka medverkar?
– Vi försöker ha en spännvidd och mångfald bland våra ambassadörer och överhuvudtaget inom West Pride. Vi tycker ju att regnbågsflaggan är för alla och då vill vi visa det också. Det är bland andra ambassadörerna Anton Hysén, Sahar Mosleh, Lars Gårdfeldt och Aleksa Lundberg som medverkar.
Vilken förändring är mest akut?
– Först och främst så är det detta som händer i omvärlden med Rysslands antigay-lagstiftning, Uganda som vill ha dödsstraff för homosexuella och som till och med vill ha straff för den som inte anger någon som är homosexuell – det är livet det handlar om. Länder där det är olagligt att vara gay eller annorlunda på något sätt ligger högst på prioriteringen just nu. Vi vill poängtera att vi har sett er och vi accepterar det inte.
Hur ska en sådan här kampanj kunna påverka?
– Blir vi tillräckligt många så inser politikerna att det här är något folk bryr sig om, så har det ju alltid varit. När man opponerar sig och är tillräckligt många så måste politikerna faktiskt göra någonting. Såvida det inte handlar om Västlänken i Göteborg då.
Hur skulle du vilja att Sverige agerade?
– Inte med tyst diplomati i alla fall. Det har varit vad Sverige stått för, att ställa sig utanför och vara neutral. Det tycker jag inte är rätt i den här frågan och det hoppas jag inte att politikerna heller tycker, utan att man agerar. Vi har ju en del kända talesmän som faktiskt gör det. Malena Ernman är en stark personlighet som går ut och pratar om allas rättigheter och lika värde. Vi behöver fler sådana ambassadörer som vågar säga sådana saker.
Vad ser du mest fram emot under West Pride?
– Åh! Det som ger mig lite gåshud just nu är när flaggorna är uppe i stan. Det är så starkt och en så underbar känsla när hela Göteborg är regnbågsfärgat. Det fascinerande är när det kommer människor till stan, besök från andra länder som inte har det så lätt, och som kliver av tåget eller kommer till Drottningtorget och ser alla flaggorna – flera av dem börjar gråta för det är så otroligt starkt. Sedan ser jag fram emot hela festivalen, det är massor med seminarier, fester och bra artister. Jag har beställt bra väder så jag förutsätter bra häng i Bältesspännarparken med sol, bra restaurang och mycket som händer på scen. Parken är mer öppet uppbyggd och mer tillgänglig i år. Kom dit och häng!
West Pride 10–14 juni
Regnbågsparaden
Höjdpunkten är först nästa helg då den stora regnbågsparaden äger rum på söndagen. Från klockan tio kan man förpeppa och sy fast de sista paljetterna på Frilagret, klockan 11 är det brunch på Haket och klockan 12 blir det drop in-vigsel i regnbågs-parken.
När & Var: Klockan 14.00 startar Paraden på Götaplatsen och går via Kungsportsavenyn, Östra Hamngatan, Södra Hamngatan, Stora Nygatan tillbaka till avenyn och till Bältes-spännarparken där det vid klockan 17.00 är paradavslutning med gala och queer allsång.
Arbetsförmedlingen kommer ut
För första gången är Arbetsförmedlingen med på West Pride och kommer hålla seminarium med marknadschefen Eva Lindh Pernheim och Lukas Romson, som bland annat jobbat inom RFSL med transfrågor, då de ska diskutera hur myndigheten arbetar med hbtq-frågor nationellt.
När: 12 juni klockan 13.00
Var: Artisten, Fågelsången 1
20 år med Drengarna – manskörens betydelse för hbtq-Göteborg
I år är det 20 år sedan manskören Hellmans Drengar bildades. Varför kallar sig inte kören gay-kör utan manskör? Får transpersoner vara med i kören? Vad innebär mansarbete? Vilken plats har kören i hbtq-samhället? Detta och mycket mer intervjuar RFSL körens ledare och några av dess medlemmar om på scen.
När: 10 juni klockan 16.00
Var: Trappscenen, Göteborgs Stadsbibliotek
Rätt till svett – om hbtq och idrott
Ett seminarium om heteronormen i idrottsvärlden. Vad har gjorts och vad görs när det gäller hbtq och idrott? Hur vill vi att det ska se ut i framtiden? Och vem har ansvaret? Forskningsrapporter presenteras, personliga berättelser delas och det ges konkreta exempel på vad som kan göra idrotten mer inkluderande. Medverkar gör Thomas Fredrikson från Friskis & Svettis Göteborg, Katharina Sterner från Sveriges Skateboardförbund, Kian Sigge från Transform, Bettan Andersson för idrottsnämnden Göteborgs Stad och Åsa Wendin från Fotbollssupportrar mot homofobi.
När: 13 juni klockan 11.00
Var: Hörsalen, Riksarkivet, Arkivgatan 9, vid Götaplatsen
Hela programmet hittar du på www.westpride.se