– Då startar en av Europas ledande, populärvetenskapliga evenemang, nämligen Vetenskapsfestivalen, här i Göteborg.
Var håller festivalen till?
– På cirka 20 ställen i centrala Göteborg. Våra större arenor är bland annat ett 500 kvadratmeter stort tält vid Avenyn, ett lika stort område i Nordstan och föreläsningar och annat på Pedagogen. Sedan är det även en gigantisk experimentverkstad i Park 113 vid Jubileumsparken.
”Vetenskap” är ju ett ganska brett område. Har ni någon speciell inriktning?
– Vi gillar att det är brett och det är alltid väldigt tvärvetenskapligt. Men varje år har vi ett speciellt tema. I år är det ”Unika men lika”. Det handlar exempelvis om gränsen mellan människa och djur. Eller människor och robotar, eller artificiell intelligens. ”Vem är normal?” är en frågeställning vi ställer, och svaret på den frågan är väldigt olika om det är en matematiker eller någon som forskar inom hbtq som svarar.
Vilka är det som arrangerar festivalen?
– Vi har några huvudmän som Göteborgs universitet och Chalmers. Men det är även internationella och lokala organisationer och institutioner. Det är en bred blandning från både näringsliv och forskning.
Vilket är ditt eget ”måste” under årets festival?
– Då måste jag svara ett samtal med bioart-konstnären Tarsh Bates. Hennes programpunkt heter ”We have never been human” och handlar om att människan består till 90 procent av icke-mänskliga celler. Vi är till så stor del skapade av bakterier, svampar, kvalster och gud vet vad. Det tycker jag låter fruktansvärt intressant.
Hur slappar du en söndag?
– Jag har två kids, så mitt drömscenario är att ligga länge i badet, sova jättemycket och äta gott. Men det händer aldrig. Sedan självklart är ju barnen en del av en perfekt söndag med, men det hade varit härligt att riktigt få vila upp sig.