Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Här är svenskens märkliga nyårsmat

Bild: Montage. Shutterstock / Press

Dagens ETC

Skaldjursfixering, champagnefiering och trendiga ­dumplings.

Arbetarklass, medelklass och överklass har alla sina egna sätt att visa status på nyår.

Dagens ETC bad måltidsforskaren Richard Tellström berätta om hur svenskarnas nyårsfirande växt fram.

Kring 00-talet hände något med svenskarnas nyårsaftnar. Champagne­försäljningen ökade rejält och glittret kom in på allvar i firandet. Sedan dess har genomsnittssvensken fortsatt att lägga stora summor pengar på mat kring årsskiftet. Det säger etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström som ser två huvudorsaker bakom förändringen: Millenieskiftet och postmoderniteten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela hösten

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser