En mor vill ta med sina barn till en plats hon tycker om. Till en början är det bara dottern som dyker upp, platsen är en kyrkogård och modern berättar snart att det är här hon vill begravas. Den lilla dalen fylls på av fler människor, ett par som gjort slut men ändå inte, en spretig familj som just förlorat en anhörig. ”Tid för glädje” gestaltar människans ofrånkomliga och lite gulliga banalitet, där inte ens de stora händelserna egentligen går att beskriva på något annat sätt än genom plattityder.
Av: Arne Lygre
Regi och scenografi: Stéphane Braunschweig.
Medverkande: Lena Endre, Hannes Fohlin, Maia Hansson Bergqvist, m.fl.
The White Lotus
Tv-serie, HBO Max
Det är minst sagt en utmaning att sticka ut i det oändliga tv-serieutbudet, men Mike Whites ”The White Lotus” har faktiskt lyckats. Med mörk humor, bottenlösa plånböcker och ett Italien som visar sig från sin mest förrädiska sida är säsong två av denna HBO-satsning minst lika bra som den första upplagan. Jennifer Coolidges träffande skådespelarinsats som den hjälplösa och verklighetsfrånvända miljardärskan Tanya gör knappast saken sämre.
Serieskapare: Mike White.
Med: Jennifer Coolidge, Michael Imperioli, Aubrey Plaza, m.fl.
Beautiful beings
Bioaktuell film
Fyra tonårspojkar drar runt i ett dysfunktionellt Reykjavik där våldet är ständigt närvarande. Hemma blir de slagna av alkoholiserade föräldrar, på gatorna slåss de med andra ungdomar och när inget annat bjuds ger de sig på varandra. Guðmundur Arnar Guðmundssons Oscars-bidrag är en alldeles särskilt drabbande historia om den värsta sortens tonår. Det är en klaustrofobisk närstudie av misshandel och rädsla, men också av gränslös lojalitet och den adrenalinstinna frihet bara en 14-åring kan uppleva.
Manus & regi: Guðmundur Arnar Guðmundsson.
I rollerna: Birgir Dagur Bjarkason, Áskell Einar Pálmason, Viktor Benóný Benediktsson, Snorri Rafn Frímannsson, m fl.
Anomalin
Roman
Hervé Le Telliers roman ”Anomalin” belönades med Frankrikes anrika Goncourt-pris 2020 och har under hösten kommit i en svensk, varsam översättning av Cecilia Franklin. Det är minst sagt en skruvad berättelse som är svår att genrebestämma. Gastkramande thriller. Tankeväckande sci-fi. Psykologiskt relationsdrama. Politisk satir. Allt stämmer in på ”Anomalin”, vars grundpremiss bygger på ett klonat flygplan där samtliga passagerare plötsligt existerar i dubbla versioner. Le Telliers författarskap är kittlande i sin unicitet och svårt att släppa greppet om.