Stissig snut löser grova brott. Konstig komiker ger KBT-terapi. Några ligger, några dör. Dagens ETC:s medarbetare tipsar om årets bästa streaming på Netflix, HBO, Viaplay och Amazon Prime. En blandning av dolda pärlor och bred underhållning.
The sandman
Netflix
Bild:
Netflix
Det finns seriealbum och så finns det seriealbum. Neil Gaimans ”The Sandman” har litterär verkshöjd och ambitioner att sy ihop allehanda mytologier och historia med en egen gotisk stil och sprudlande berättarglädje. När fenomenet i år gjordes om till tv-serie hölls grunddragen och känslan kvar utan att några pajiga försök till förbättringar förstörde allt. Neil Gaiman har själv varit medskapare, och förändringarna som gjorts - med fler kvinnliga och färgade personer i rollerna - är en självklar modernisering av den 35 år gamla förlagan.
Christian Egefur
The english
Amazon Prime
Bild:
Amazon
Lady Cornelia Locke anländer från England till USA 1890 i jakt på sin sons mördare. Där slår hon följe med en tystlåten pawnee-spejare och ex-soldat med ett dunkelt förflutet. Hämnden som motiv är en trött stapelvara i Western-genren, men trots detta känns ”The English” pigg. I sex snyggt berättade avsnitt får vi se hur det moderna USA håller på att formas, med inbördeskriget färskt i minnet och fördrivningen av ursprungsbefolkningen i sitt slutskede. Misstänksamheten frodas när varje möte med en okänd ute på prärien är en potentiell dödsdom. Mer spaghetti än John Wayne, alltså. Och skönt befriad från genrens vanliga machotendenser.
Daniel Andrén
The rehearsal
HBO
Bild:
HBO
Det är obegripligt att ”The rehearsal” inte fått mer uppmärksamhet under året. I sex avsnitt låter den tafatte komikern Nathan Fielder människor repetera scener inför viktiga ögonblick i deras liv i en slags skruvad KBT-terapi. Detta med hjälp av HBO:s stora pengapåse, absurda kulissbyggen och statister i hundratal. Som när en barnlängtande kvinna flyttas till ett hus som teamet fyller med barnskådespelare i olika åldrar. På några veckor får hon se övningssonen växa upp. ”The rehearsal” är ett socialt experiment som tangerar både realitydrama och komedi. I osäkerheten kring vad som är iscensatt eller dokumentärt uppstår svåröverträffad tv-magi.
Kristin McMillen
White lotus
HBO
Bild:
HBO
Första säsongen av ”White lotus” var bra tv: Snygga människor, skum stämning, vackra miljöer och ond bråd död. Ungefär det man begär av en serie på HBO. När det stod klart att det skulle komma en säsong till kändes det… Bara onödigt. Men resultatet blev otroligt. Konceptet är detsamma: snuskigt rika människor möter vanlisar i lyxhotellmiljö på bedövande naturskön ö. Några ligger, några dör. Men i nya säsongen är stämningen ännu obehagligare och ännu sexigare. Musiken och de suggestiva klippbilderna på ett hotfullt sugande hav är magnifika. Vågar vi hoppas på en tredje säsong?
Hanna Thåström
We own this city
HBO
Bild:
HBO
Ett måste för alla som gillade David Simons ”The wire”. I denna serie, som baseras på verkliga händelser, porträtteras Gun trace task force, en genomkorrupt avdelning inom Baltimorepolisen som under åratal begår grova brott. En stor del av skådespelarensemblen från ”The wire” återvänder till rutan, och det är riktigt kul att se samma personer i nya roller 20 år senare. Men den främsta prestationen görs kanske av huvudrollsinnehavaren Jon Bernthal, som spelar den stissiga snuten Wayne Jenkins - en skådespelarinsats som i sig gör serien sevärd.
Sam Linderoth
This England
Viaplay
Bild:
Viaplay
Våren 2020 gav coronan England en käftsmäll och ingen var sämre förberedd än Boris Johnson. I första säsongen av ”This England” följer vi den naiva brittiska ledningen med den dåvarande premiärministern och hans gravida fru i spetsen. Det är en rå, verklighetstrogen och klaustrofobisk skildring av ett stycke historia som vi på många sätt fortfarande befinner oss i.
Selma Brodrej
Ranking of kings
Chrunchyroll
Bild:
Wit Studio
Animeserien ”Ranking of kings” äger rum i en klyschig fantasivärld där kungar kämpar mot varandra i ett numeriskt system av starkaste till svagaste. Prins Bojji är son till den högt rankade kung Bosse, men är till skillnad från sin far både fysiskt svag och dövstum. I en hjärtskärande resa får vi följa Bojji mot hans dröm att bli den bästa kungen i systemet. Det går inte att slita ögonen från denna fantastiska serie som är fint tecknad och garanterat lämnar dig tårögd.