Det har blivit nio matcher och två mål så här långt i allsvenskan. Hans spelstil är offensiv och han vill hela tiden framåt, letar passningsalternativ uppåt i planen.
– Jag har jämfört mig med Alexander Farnerud tidigare när folk ber mig beskriva mitt sätt att spela. Alex är den närmaste spelaren jag har att jämföra mig med. Han är skickligare än vad jag är, men vi har lika egenskaper. Bra vänsterfot, bra en mot en, bra spelförståelse. Vi vill göra poäng.
Men hade det inte varit för ett avgörande möte för tolv år sedan hade Daleho Irandust lika gärna kunnat valt kampsport istället för fotbollen.
– Jag och min bästa kompis satte oss ner och skulle välja vilken sport vi skulle hålla på med. Vi valde bort många och kom fram till att det antingen skulle bli karate eller fotboll. Det blev ett ganska bra val, men vem vet? Jag kanske hade kommit med i OS i karate om jag hade valt det istället?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Balltorps IF moderklubben
Han växte upp i Bergsjön, flyttade till Mölndal som sexåring. Han spelade med Bergjö IF en kort period innan han började i Balltorps IF, som han själv ser som sin moderklubb. Sedan fortsatte hans bana, men det kom en liten motgång på vägen.
Han provtränade med Gais – första gången – som elvaåring.
– Men jag kom inte in. När jag var tolv provtränade jag igen. Då kom jag in. Sedan var jag där i fem år. Jag gick vidare till Häcken förra året. Det har gått fort.
Vad har du haft för favoritlag när du har vuxit upp?
– När jag spelade i Gais så var det dem jag höll på! Om jag ska säga något så är det nog Gais i Göteborg. Häckens fotboll har alltid intresserat mig, så jag har alltid haft ett gott öga till dem.
Han har precis tagit studenten från Katrinelundsgymnasiets fotbollslinje med inriktning på naturvetenskap.
– Jag har fått anpassad undervisning och jag har vänner som har hjälpt mig med plugget. Jag har också sluppit en del träningar med skolan, så att det inte ska bli för mycket träningar.
I början av maj skrev han på ett fyraårskontrakt med Häckens A-lag.
– Jag kom in med målet att jag ville visa upp sig för vår nya tränare Mikael Stahre. Jag har varit jättetaggad och han började tro på mig direkt. I första träningsmatchen på försäsongen startade jag. Sedan har det gått bra på träningarna och jag har fått förtroendet i allsvenskan också. Det har bara gått uppåt.
Hur har det varit då?
– Om jag ska vara ärlig. Det var inte lika svårt som jag trodde när jag var liten. Det är jättebra kvalitet men man ser skillnaden när man kollar på internationell fotboll och på sin egen match efteråt. Det är allt från bolltempo, hur man vågar spela på felvända spelare, att man lägger ut bollen på en ensam ytterback för att få till en spelvändning. Såna saker.
Han vill själv ut i Europa och spela i de stora ligorna. Häcken har en vana att sälja unga spelare till utlandet.
– Jag har inte bråttom. Men jag vill nå så långt som möjligt. Jag vill göra det riktigt bra i allsvenskan, bli bland de bättre spelarna och sen ... sen vill jag vidare. Jag har ju inte ens gjort en hel allsvensk säsong ännu. Att gå direkt, det känns fel. Jag stressar inte iväg. Och jag har vänner som stöttar mig och som har bra idéer. Vi är överens om att jag ska stanna.
Derbyt en höjdpunkt
Hittills har han fått uppleva en hel del. Som derbyt mot IFK Göteborg. Häcken vann med 4–0.
– Det kändes riktigt skönt. Jag har mött Blåvitt sedan jag var barn. Jag vill alltid slå dem. Jag är alltid extra taggad för de matcherna. Att köra över dem så på hemmaplan var grymt. Jag gör gärna om det.
Han var med i den så kallade bruttotruppen till U21-EM, där Sverige ska försöka försvara sitt guld från 2015. Med andra ord finns han på reservlistan om någon spelare måste lämna sent återbud.
– Att komma med till EM är en dröm. Det är sjukt stort. Om jag kommer med någon gång är det bland det största som har hänt mig. Det är riktigt grymma spelare i laget. Jag har knappt spelat landskamper, bara någon pojklandskamp. Jag har inte gjort någon tävlingslandskamp ännu, säger Daleho Irandust och fortsätter:
– Bara att komma med i brutto--truppen var stort. Det är kul att de har koll på mig. Nu kommer jag såklart att kolla på dem. Samma sak med U19-EM, som också är i sommar. Bara att de har koll på mig känns stort för mig.
Ungefär som Dallaho
Förutsatt att han fortsätter att leverera som under den här våren är det bara att vänja sig vid att läsa och höra talas om honom. Daleho Irandusts namn är förresten tre historier för sig. En vardera för -för-, smek-och efternamn. Förnamnet, det många uttalar just som det skrivs ut, ska egentligen låta ungefär som ”Dallaho”.
– Men det är för svårt för de flesta svenskar att säga. Det är nästan bara min familj och släkt som kan uttala det precis så som det ska låta egentligen. Inte ens mina kompisar uttalar det helt rätt. Men det är inte så viktigt för mig, haha. Mest roligt faktiskt.
Därför är det lättast för många att använda hans smeknamn.
– Det är bara ”Dalla”. Inte så svårt, va? Haha.
Men så var det den där tredje namnhistorien. Efternamnet Irandust och dess betydelse.
– Det är persiska och betyder ungefär ”jag älskar Iran”. Min släkt är från den iranska delen av Kurdistan. Många tror att jag är från Iran, och det är väl inte så konstigt kanske. Men jag är född och uppvuxen i Sverige.