Det blir början på en av Sveriges största utpressningsskandaler i modern historia: Haijbyaffären.
– Jag kände inte till det här innan, vilket är konstigt. Man borde ha fått höra om en så stor skandal, säger dubbelt guldbaggebelönade Sverrir Gudnason som spelar en av huvudrollerna i SVT:s påkostade juldrama ”En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby”.
I miniseriens fyra delar skildras den verklighetsbaserade berättelsen om den hemliga homosexuella relationen som kom att sluta i katastrof.
”Hade kanske en diagnos”
Men allt börjar med ett sprittillstånd. Eftersom han redan har ett digert straffregister får Kurt Haijby flera gånger avslag på sin ansökan om få sälja alkohol på sin restaurang Lido. Lösningen blir att gå ”till kungs” och fråga monarken direkt. Det fungerar.
När den 36-årige restaurangägaren möter den 74-årige Gustav V tänds en gnista som ska växa till en djupt förbjuden eld.
”Jag känner ditt hjärta.”
”Det slår för er, ers majonäs”, säger Kurt Haijby senare tindrande mot kungen i serien.
I skådespelaren Staffan Göthes tolkning är kung Gustav V en levnadsglad typ med ett stort skratt.
– I det gyllene fängelset han befann sig i så hade han ändå en förmåga att ta vara på alla privilegier. Det gav honom ett ganska angenämt liv, konstaterar Staffan Göthe.
Och det är inte svårt att förstå attraktionskraften hos källarmästaren Kurt Haijby – en mycket karismatisk man.
– Det skulle mycket väl kunna vara så att han hade någon typ av diagnos. Han hade väldigt höga toppar där han fick väldigt mycket gjort på kort tid, för att sedan gå ner i en dal, säger Sverrir Gudnason.
Utpressningen börjar
Männens känslor får inte blossa länge. På 30-talet är homosexualitet ett lagbrott och klassas som en ”patologisk abnormitet”. Historien måste mörkas av hovet till varje pris.
Det blir svårare när Kurts fru Anna 1936 begär skilsmässa. I domstolen kommer allt att bli offentligt, och kungen kallas som vittne. Nu börjar utpressningen.
De följande åren pressas det svenska hovet på miljoner i hemliga kuvert för att Kurt Haijby och hans fru ska ändra skilsmässoansökan och hålla tyst om den påstådda affären.
När Kurt Haijby 1938 anklagas för sexuell otukt med två pojkar, 12 och 14 år gamla läggs han in på sinnessjukhuset Beckomberga, därpå betalar hovet honom för att emigrera till Tyskland, eventuellt i hopp om att han ska hamna i koncentrationsläger.
Inte heller det fungerar.
”Blev chockad”
1952, två år efter kungens död, döms Kurt Haijby i Svea hovrätt till fängelse i sex år för ”utpressning under synnerligen försvårande omständigheter”.
Historien har nu blivit en enorm rättsskandal – och en tragedi för alla inblandade.
– Det är helt sjukt att man behandlar en människa på det sättet. Vad Kurt än har gjort, är det ändå konstigt att de vill skicka honom till tyskt fångläger, över haven och låser in honom på Beckomberga. Jag blev chockad, säger Sverrir Gudnason.
Vilka känslor väcker det här fallet i er?
– Det framstår verkligen som en inhuman tid, där det var en kriminell handling att älska någon av samma kön. Förhoppningsvis kommer serien leda till ett samtal kring om vi verkligen har kommit längre. Samtidigt börjar det ju nu dyka upp i andra länder, med HBTQ-fria zoner och vad fan det är. Toleransen måste återvinnas om och om igen, säger Staffan Göthe.
”Ingen har älskat honom högre”
I verkligheten finns fortfarande många oklarheter kring Haijbyaffären och vad som egentligen hände mellan kungen och källarmästaren. Eftersom tv-produktionen inte kunnat använda sig av brev eller dagböcker är det mesta verklighetsbaserad fiktion. Däremot finns rättegångshandlingar och vissa intervjuer.
När författaren och journalisten Vilhelm Moberg besökte Kurt Haijby i fängelset sa källarmästaren:
”I grundlagen står det ju att man skall hålla konungen i helgd och vörda och älska honom. Ingen har älskat konungen högre än jag. Och vad har jag fått för det?”
Kurt Haijby straffades hårt för sitt samröre med kungen. Samtidigt var han en bedragare som använde historien till max för att utpressa hovet på pengar. Är Kurt Haijby ett offer, eller något mer komplext?
– Jag tror inget är så enkelt. Folk är riktiga människor som har flera sidor. Och man kan faktiskt älska någon samtidigt som man vill ha en ny bil, säger Sverrir Gudnason.