Ingen kan väl ha missat att tredje säsongen av oändligt uppskattade och haussade Sherlock har dragit igång på SVT. Men ack, de tre avsnitten går fort. Även om en fjärde säsong är utlovad är det oklart när den kommer bli av, då båda huvudrollsinnehavarna Martin Freemans och Benedict Cumberbatchs karriärer går bättre än någonsin.
Men för alla Sherlockianer är det ändå en gyllene ålder. Den här fräsiga nutida Sherlock är bara en del av den Sherlock Holmes-boom vi ser i världen just nu.
Holmes blir Kholm på ryska
En boom som kanske startade med de steampunkiga Sherlock Holmes-filmerna med Robert Downey Jr, fortsatte med brittiska Sherlock och den amerikanska tv-serien Elementary, som även den utspelar sig i nutid, med Lucy Liu som en kvinnlig Watson. Samtidigt har en ny rysk Sherlock-serie kommit: Sherlok Kholm, en något upphottad version som utspelar sig på 1800-talet men där Sherlock är blott 27 år, och Watson är bra mycket äldre (skådisen hann dö under inspelningarna).
Hemmagjort med friskt humör
Möjligheten att få sprida sin Sherlock-fanfiction på nätet har uppmuntrat folk att göra egna versioner av Sherlock. Antalet nya Sherlock Holmes-pastischer i bokform (ofta print-on-demand-böcker) har rusat i höjden de senaste åren.
Med den nya billiga tekniken behöver man inte heller gigantiska filmteam och snordyr utrustning för att göra egna kreativa Sherlock Holmes-tv-serier. Det senaste är att fler och fler Holmes-dramatiseringar kommer som är gjorda direkt för nätet.
Den som rullat längst är No place like Holmes. Den här hemgjorda (det är i princip en person som gör allt) komediserien handlar om hur Watson och Holmes färdas genom tiden till år 2010, och seriens roliga tagline säger väl allt: ”Witness them fighting against evil masterminds and modern day appliances!” (Se dem kämpa mot onda genier och modern teknik). Medan hembygget kanske inte är en fest för ögat är det ändå friskt humör och ambitiöst – No place like Holmes har till exempel flera spinoffs, en som handlar om Mary Morstan (Watsons fru) och en om Irene Adler (skurk från en Holmes-novell).
Radarpar byter kön
221B är en kanadensisk webbserie med bra mycket högre budget, vilket framför allt märks i foto och kostym. Den handlar om en ung kvinnlig Holmes och hennes nya rumskamrat, den äldre mannen Watson. Tillsammans löser de mindre mysterier, oftast inom husets väggar.
Baker Street är en annan kanadensisk indieproduktion, som ännu inte haft premiär. Här är både Watson och Holmes kvinnor, och skaparna har själva beskrivit Baker Street som ett feministiskt mångfaldsprojekt.
För av någon anledning inspirerar just Sherlock till att skapa nya kreativa versioner. Bara fantasin sätter gränser för hur man kan tolka Holmes och Watson, och tja, fantasin har inte satt någon gräns än.
Ställs mot utomjordingar
Genom åren har Sherlock stoppat nazister, utomjordingar, reptiler förklädda till människor samt Dracula. Han har samarbetat med alla möjliga verkliga och overkliga personer: Holmes och Van Helsing löser mysteriet med Jack the Ripper, Holmes möter Batman och tackar honom för att han har bekämpat Moriartys ättlingar och ett äventyr handlar om hur Charlie Chaplin som barn hjälpte Sherlock att lösa mysterier. En psykolog har skrivit en bok där Freud och Holmes undersöker samma person. Holmes har mött så väl Dalai Lama som Tom och Jerry. Han har hittat en dal med dinosaurier.
Det finns en Sherman Holmes. Det finns också en Herlock Sholmes, Sheerluck Holmes, Shirley Holmes, Sherlock Hemlock (Mupparna), Dorlock Holmes (Daffy Duck), Sherlock Hound (japansk anime) eller varför inte Surelick Holms (porrfilm).
Gurka i kristen serie
Sherlock har fått vara pojke, tonåring och till och med en halvdement 93-åring. Watson då? Han har varit både män och kvinnor i olika åldrar, robot och i en novell av Stephen King är det Watson som får lösa mysteriet.
Och, som slutkläm: i den kristna tecknade barnserien Veggietales är det Gurkan Larry och Tomaten Bob som spelar grönsaksversioner av Holmes och Watson.
Så för den som redan känner abstinensen efter senaste brittiska Sherlock är tipset att kasta sig ut på nätet och leta. Vem vet, kanske en gurk-Holmes eller robot-Watson blir din nya favorit?
Ida Kjellin