Den nya krönikören på ETC Jönköping, Fredrik Hollertz, växte upp på ett litet ställe i Östergötland. För sex år sedan flyttade han till Jönköping och i dag arbetar han som präst i Råslätts kyrka sedan drygt ett år tillbaka. Samtidigt är han engagerad i flera arbeten där han är med och hjälper människor i samhället.
“Viktigt att ta ställning”
Det var den 1 maj 2014 som hans intresse för människors rättigheter verkligen vaknade till liv. Det nazistiska partiet Svenskarnas Parti anordnade demonstrationer på gatorna genom Jönköping. Fredrik var en av initiativtagarna till en gudstjänst som manifesterade allas lika värde. Över 1 000 människor samlades utanför Sofiakyrkan.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Jag har alltid varit aktivt engagerad i dessa frågor, men det blev som ett uppvaknande den dagen. Det fick mig att tända till på frågor om rättvisa, människor som hamnar i kläm eller inte har någon röst, berättar Fredrik Hollertz.
Kyrkklockorna i Sofiakyrkan ringde under två timmar, likt den gamla varning för fara som användes förr i tiden.
– Den här gången var faran hotet mot människors värdighet, säger han.
Marschen stoppades sedan av motdemonstranter som obevekligt satte sig ner på gatorna där nazisterna skulle tåga fram.
– Det är viktigt att ta ställning. När trollen blir avslöjade så spricker de. Vi gjorde det tydligt att Jönköping inte vill bli förknippade med Svenskarnas Parti, säger Fredrik Hollertz.
Utmaningar i arbetet
Fredrik Hollertz engagerar sig också i att hjälpa flyktingar och EU-migranter få en förbättrad tillvaro. I sitt arbete som präst träffar han naturligt många olika människor. Förra vintern ordnades tillfälligt boende för migranter i gymnastiksalen vid Råslätts kyrka, där han jobbar. För några år sedan bildades Kyrkhjälpen, där man hjälper och stödjer EU-migranter i Jönköping med mat, kläder och tvätt.
– Det finns många möjligheter och utmaningar i att arbeta med människor. Jag upplever att många av Jönköpingsborna har en vilja att hjälpa, men man ska förstås inte ignorera att här också finns samma motstånd som i resten av Sverige, säger Fredrik Hollertz.
– Jag tror det är viktigt för människor att faktiskt mötas för att skapa förståelse oss emellan. Möjligheten till många mötesplatser kan göra stor skillnad. Man ska inte heller jämföra det sämsta hos någon annan med det bästa i sig själv.
Vad vill du förmedla i dina texter som krönikör?
– Att det är möjligt att göra skillnad. Det finns en kraft i att gå samman, även med människor som man vanligtvis inte har mycket gemensamt med. Vi kan bråka i morgon om alla saker vi inte håller med om, men även om vi tycker olika kan vi alla gå samman i en viktig fråga när det väl gäller. Som att stå enade mot nazism.