— Jag såg en bild av skylten i vintras och blev nyfiken, det är ju även vårt efternamn. Vi är på väg till Skåne på semester och gör ett stopp på vägen. Vi har även tittat på ”Open Art”, det är kul att det finns flera annorlunda utställningar som även barnen uppskattar häromkring, säger Ingrid Johansson.
”Konst på hög” invigdes 1998. Det var Kumlakonstnären Olle Medin som kom på idén att skapa en skulpturutställning på Kvarntorpshögen.
— Första gången som Olle och jag besökte Kvarntorpshögen blev jag förvånad över att toppen är så stor, berättar galleristen Anders Fasth, projektledare för ”Konst på hög”.
Anders Fasth och hans fru Birgitta bor i Örsta där även deras galleri ligger, endast några kilometer från Kvarntorpshögen.
— Men jag hade aldrig varit uppe på toppen innan vi började att jobba med skulpturparken, det var förbjudet för allmänheten att vistas på Kvarntorpshögen på den tiden.
Första året blev en succé, 60 000 personer besökte skulpturparken. Numera lockar ”Konst på hög” 20 000–25 000 besökare varje år.
Stora skulpturer
Några skulpturer har tagits ner från Kvarntorpshögen under årens lopp, men flera av dem finns kvar i närområdet. Bland andra Lena Qronqvist ”Flicka” som numera står på biblioteket i Kumla och ”Rest” av Britt Ignell, som nu står i en rondell vid den norra infarten till Kumla.
— Men de flesta står kvar. Många av skulpturerna är stora, det handlar om rätt stora anläggningskostnader så vi ser helst av de blir kvar, säger Anders Fasth.
Merparten av pengarna kommer från näringslivet, ”Konst på hög” har mellan 30 och 40 privata sponsorer.
Nycklar till friheten
Många nya skulpturer har tillkommit sedan starten. I år blev det två nytillskott. Den ena är ”Stilla rörelse” av Maria Miesenberger, en silverfärgad figur som klättrar upp för en av skidliftens stolpar. Den andra är ett träd som Örebrokonstnären Cecilia Andersson har skapat tillsammans med intagna på Kumlaanstalten. I grenarna hänger nycklar, symboler för både inlåsning och frihet. Runt stammen hänger plåtbrickor med de intagnas signaturer.
— Anstalten fyller femtio år i år, så det är en bra tillfälle att ta med en skulptur därifrån. Det känns bra att ha ett verk därifrån, anstalten är ju djupt förknippad med Kumla, säger Anders Fasth.
Peter Johanssons namnskylt är ett av de mer omdiskuterade verken på ”högen”. Skulpturen fick både ris och ros när den sattes upp 2006. Bland andra skulpturer som väckt starka reaktioner finns Lars Vilks ”Waaaall” och ”Makt” av Richard Brixel, båda från invigningsåret. För tio år sedan invigdes initiativtagaren Olle Medins skulptur ”Trappan”, alltså trätrappan upp till toppen. Den har på senare år gett upphov till uttrycket ”besegra trappan”.
— Ja, sedan trappan blev populär bland motionärer är det alltid folk uppe på Kvarntorpshögen, säger Anders Fasth.