Efter sin personliga uppgörelse med feminismen har programledaren Belinda Olsson kallats både gubbe och verklighetsfrånvänd. Det sista avsnittet av Fittstim – min kamp sändes i går och Belinda Olssons säger själv att hon trots den hårda kritiken är glad att hon lyckats återuppväcka intresset för feminism.
Men en av den svenska feminismens tidiga frontfigurer, Gunilla Thorgren som bildade Grupp 8, menar att både Belinda Olsson och de mediefeminister som kritiserat henne har fel fokus. Hon ger inte mycket för utspel på Facebook, bloggar och Twitter.
– Händer det något alls efter att man har skrivit? Om man vill förändra så måste det till ett långsiktigt arbete där man måste vara envis. Det låter inte så roligt, men så är det. Det räcker inte med att säga sin åsikt. Man måste ha en analys. Över hur samhället ser ut, på vilket sätt man vill förändra och vilka instrument man har att förändra med.
”Ingen motsättning”
Men Margret Atladottir, redaktör för vänstersajten Politism.se, som kallat Fittstim – min kamp ”ett performance över åldrad medielogik” tycker inte att det finns en motsättning i att vara aktiv på sociala medier och att driva på för politisk förändring.
– Det är ett omodernt sätt att tänka. Mycket framgångsrik aktivism sker i dag online. Jag tycker inte alls att det ena utesluter det andra. Men jag kan förstå om man känner att det blir på låtsas när folk bråkar på Twitter, säger hon.
Vill se enad rörelse
Gunilla Thorgren menar att det som krävs för att få till verkliga förändringar är en stark enad rörelse med tydliga politiska krav.
– Det finns en massa kvinnor som jobbar envist inom olika områden. Men de områden som jag tycker är viktiga, som handlar om ett klassperspektiv på kvinnofrågan och arbetsmarknaden är det tyst om. De politiska kraven är inte synliga, säger hon.
Margret Atladottir tycker att det finns tecken på att det finns en stark politisk feminism, exempelvis det faktum att Feministiskt initiativ fått en rekordtillströmning av nya medlemmar sedan Fittstim började sändas. Hon tror också att feministiska frågor kring exempelvis aborträtt kan komma att lyftas i framförallt EU-valet.
Hon sågar dock Belinda Olssons argument om att det är en seger i sig att feminismen nu lyfts upp på agendan och debatteras.
– Jag kan inte skriva under på det. Jag hade nog hellre sluppit se programmet. Sedan tror jag absolut att det kommit positiva saker ur debatten. Men jag är emot den sortens debattlogik, att man ska vara tacksam även för dåliga saker, säger hon.