Hallon, grapefrukt, kiwi, banan, ingefära och hundra andra lockande fruktiga ingredienser. Med namn som Iron man, Energizer, Go away Doc, Stress down, Immunity och annat som leder tankarna till juicen som mirakelmedel mot det mesta. Som förstoppning, trötthet, dålig hy, matt hår och krånglande tarmar.
Juicetrenden i åtminstone huvudstaden verkar aldrig ta slut. Särskilt inom raw food-rörelsen pekas färskpressade juicer ut som hälsosamma. Men att de skulle vara så nyttiga är en sanning med modifikation. Det beror helt på vad du stoppar i dem. Om du använder gröna blad som spenat och grönkål kan de till och med bli hälsofarliga vid regelbunden konsumtion.
– Tyvärr blir det höga halter oxalsyra i smoothies där man använder gröna blad som spenat och grönkål. Man kommer upp i sådana halter att regelbunden konsumtion ger risk för njurstensbildning. När man kokar bladen minskar mängden oxalsyra rejält, säger Irene Mattisson, senior risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket i Uppsala.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Sockret mer koncentrerat
Problemet är att halten oxalsyra höjs när man pressar juicen, precis som med socker, den andra faktorn som gör att det är betydligt bättre att äta den rena frukten än att göra juice av den.
– Att det är sämre är helt klart, men sedan är det svårt att säga exakt hur mycket sämre. Sockret blir ju till exempel mycket mer koncentrerat i juicen, och man har sett att det spelar en roll för vikten. Å andra sidan beror det på vad man jämför med. Det är ju bättre än vin och läsk, säger Irene Mattisson, senior risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket i Uppsala.
Ännu ett problem är att fruktjuicer saknar de fibrer som finns i den rena frukten, vilket gör att mättnadskänslan försvinner vid juicedrickande jämfört med att äta frukten. Och att de vitaminer man vill åt med tiden förstörs när frukten körs i en mixer eller hackas sönder i en matberedare.
Vitaminerna förstörs snabbt
Att dricka en smoothie eller fruktjuice är alltså lite som att riva bort det tunga fodret från den vinterjackan. Den blir lättare att bära, men skyddar inte längre mot den värsta kylan.
– Vitaminer, särskilt c-vitamin, börjar förstöras så fort de kommer i kontakt med syret i luften. Dessutom kan koppar också ha lösts ut från vattenledningar och när man sedan blandar juicen med vatten bidrar även detta till att förstöra vitaminerna. Så ska man få i sig vitaminerna gäller det att man dricker juicen direkt efter att den pressats, säger Irene Mattisson.
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör mindre än tio procent av energin från maten komma från tillsatt socker. Detta motsvarar 50-75 gram tillsatt socker per dag.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Världshälsoorganisationen WHO har samma rekommendation men med tillägget att intaget av fria sockerarter gärna får vara under fem procent.
Att dricka sockersötade drycker ökar risken för typ 2-diabetes hos vuxna. Och detta redan vid genomsnittsintaget för svenskar, som ligger på 0,8 liter per vecka (2011).