Den första serien utspelar sig på rymdskeppet Enterprise under 2200-talet. Tillsammans möter besättningen, ledd av Captain James T Kirk (William Shatner) och Spock (Leonard Nimoy), nya livsformer och världar.
Serien lades ned 1969 på grund av dåliga tittarsiffror och många trodde nog att den skulle bli bortglömd. Men på det första fan-konventet, i New York City 1972, visade Star trek-anhängarna att deras kärlek var allt för stark för att låta serien falla i glömska. Så småningom följde biofilmer och flera spin-off-serier.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Stor betydelse
När Star trek hade premiär så var rassegregationen fortfarande stor i USA. Trots att det hade gått tre år sedan Martin Luther King Jr höll sitt berömda tal framför Lincoln Memorial i Washington, och över ett decennium sedan Rosa Parks vägrade att sätta sig längst bak i bussen.
Därför var det ingen liten sak när Captain Kirk och Lieutenant Uhura (Nichelle Nichols) kysstes i avsnittet Plato’s Stepchildren från 1968.
Det var första gången en kyss mellan en vit och en svart person visades i amerikansk tv. Så när Nichelle Nichols övervägde att lämna serien, eftersom hon tyckte att hennes karaktär inte utvecklades framåt, ska den ovan nämnda Martin Luther King Jr ha gått fram till henne under ett NAACP-möte (en organisation för afro-amerikanska intressen) och bett henne att stanna kvar. Hennes karaktär visade ju att svarta i framtiden kunde ha ledande positioner och vara jämställda med vita.
– Hennes rollfigur betydde jättemycket för oss. Inte minst för astronauten Mae Jemison, den första afroamerikanska kvinnan i rymden, som har sagt att Uhura var anledningen till att hon vågade satsa på drömyrket, säger Angelique Roche som driver sajten Black Girl Nerds och som under helgens konvent deltagit i en panel om kvinnor och feminism i Star trek.
Seriens positiva budskap om mångfald ses som en av anledningarna till att Star trek är populärt än i dag.
– Den handlar om att olika kulturer jobbar tillsammans och löser problem, det är ett budskap om hopp, säger Armin Shimerman som spelade den ferengiske bartendern Quark i Star trek: Deep space nine som sändes mellan 1993 och 1999.
Det är många som har tagit sig till Jacob K Javits Conference Center under några soliga dagar i september. Serieskaparen Gene Roddenberrys (1921–1991) idé firar sin 50-årsdag och det är första gången på flera decennier som ett Star trek-konvent äger rum i New York.
Paneler pågår överallt i den 170 000 kvadratmeter stora mässanläggningen. De största dragplåstren utspelar sig på stora scenen, där bland annat skådespelare från de olika serierna har återträffar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Runt Star trek finns även en hel del kommers. Inträdet för samtliga tre dagar på konventet kostar 145 dollar (motsvarande 1 300 kronor). Fotosignering med skådespelarna kostar ytterligare flera tiotals dollar styck.
En del tycker att det blivit för mycket ”pengamjölkning” kring Gene Roddenberrys skapelse. En av dem är konvent-besökaren Carl Lavalliere från Brooklyn:
– Framför allt tv-bolaget CBS har blivit gränslös girigt. De vill ta mer betalt för att streama avsnitten på sin nya plattform och försöker även stänga ner fan-produktioner.
Det står i skarp kontrast mot seriens idé om ett pengalöst samhälle.
Den nya serien Star trek: Discovery beräknas få världspremiär i januari 2017.