– Då pratar jag med dem, och förklarar vad som händer med seglen när det blåser. Att våga segla, att ha modet, det är det svåraste för nybörjarna, säger Robert Söderholm, 23 år.
Han är seglingsledare för femton barn upp till sjätte klass som vill lära sig segla. En del av dem kan redan segla, de har varit med förr och längtar till sommaren för en hel veckas segling. Andra är helt färska. De kommer från alla delar av Malmö, till och med från Lund. Kursen är en vecka lång, och nya barn dyker upp varje måndag, hela sommaren.
Ledare med stor båtvana
För Robert Söderholm är det tredje året som seglingsledare. Han har själv seglat sedan han var tio år gammal. Ledarskapet över barnen delar han med tre andra. De fyra samlas klockan nio på morgonen och gör i ordning båtarna inför dagen. Klockan tio kommer barnen, som har med sig egen matsäck för lunch, och efter teorilektion med sjövett och knopar blir det segling. På egen hand, helt själv i jollen. Men det går så klart att segla två stycken om man vill det.
– Vårt enda krav på deltagarna är att de ska kunna simma 200 meter.
Sjöscouter har befälet
Seglingen sker i Malmö Sjöscoutkårs regi, på uppdrag av Malmö stad. Under vår- och höstterminen är Robert Söderholm även sjöscoutledare.
Trots det gråa vädret för dagen, som dock ändå bjuder på perioder av sol, märks det att kursen är populär och uppskattad. De allra första veckorna under sommaren är fullbokade.
– Men för de som vill testa detta finns det några platser kvar vecka 32 och 33 i augusti, berättar Robert Söderholm.
Många barn har seglat förut
Han står inne i hamn och övervakar barnen och peppar dem. Det märks att många av denna veckas deltagare har seglat förut, för redan på kursens andra dag övar de på att kryssa – seglingens kanske svåraste moment.
– Kryssa är en teknik för att segla i motvind. Det går ju inte, alltså måste man segla i zick-zack mot vinden. För att klara det måste man förstå sig på vinden, säger Robert Söderholm.
Ute i hamnbassängen vid Ön på Limhamn åker två av ledarna i en motorbåt. Det är Nora och Amanda, båda fjorton år gamla. Amanda har varit sjöscout sedan hon föddes. Nora deltog själv som elev förra sommaren. De bevakar också barnen, och kommer med tips för att hjälpa de som seglar. Att ropa tips från hamnen är inte så enkelt i blåsten.
– Vi har blivit specialrekryterade i och med att det är så få tjejer som är scouter i kåren. Sjöscouterna vill visa att det inte bara är killar som seglar.
Värvar medlmmar till souterna
Ett av råden Amanda och Nora ropar ut är att barnen ska sitta längre fram i båten, eller på kanten. Då får hela rodret bättre svängrum. Det är Nora som styr den lilla motorbåten. När bensinen tar slut, fyller hon lugnt på mer bensin från reservdunken.
– Detta är bara andra gången i mitt liv som jag kör den här båten.
För Malmö Sjöscoutkår är seglingsskolan ett sätt att rekrytera nya medlemmar. För de unga ledarna är det ett sommarjobb med betalning från Malmö stad. Och för barnen är det helt gratis, till skillnad mot förra året då den veckolånga kursen kostade 300 kronor per anmälan. Pengar som täckte Malmö Sjö-scoutkårs kostnader.Kursen är en av Malmö stads många prova-på-aktiviteter under sommaren, inom konceptet Sommarkul, skapat av Fritidsförvaltningen.
– Fritidsnämnden har beslutat att bland annat havsvattensporter ska få extra i bidrag, eftersom de oftast har stora kringkostnader som kostar mycket, säger Anna Jönsson på Fritidsförvaltningen.Det är anledningen till att föreningen i år kan bedriva gratis aktiviteter.