– Ajajaj!
– Jajamensan!
– Fattas bara!
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Solen ritar linjer över golvet och runt 20 personer har samlats kring Cecilia Q. Öhrwall, som är en av tre körledare. Det ser ut som om alla i ringen kastar ut imaginära flugfiskespön i luften och röstövningar avlöser varandra. Snart ska varje sektion – sopran, alt, tenor och bas – stämma upp i första låten;
Sverige, Sverige älskade vän
En tiger som skäms
Jag vet hur det känns
När allvaret blivit ett skämt
När tystnaden skräms
Vad är det som hänt
Välkommen, välkommen hit
Vem du än är vad du än är
Jag har hört raderna många gånger förut, då från rockbandet Kent. Men nu är det "Gränslösa röster" som sjunger – en kör för asylsökande, de som nyligen har blivit svenskar och de som har varit det länge. I vanliga fall är de närmare 50 deltagare, men i dag är flera av sångarna borta på studioinspelning tillsammans med musiker från ett asylboende i Farsta.
Repetitionerna, de sista för terminen, kombineras också med en fest. En fest hemma hos körledaren Johanna för att fira körens första månader tillsammans. En tid där de har sjungit, lärt varandra språk, hittat vänner och i vissa fall förmedlat kontakter som har lett till arbete.
"Räcker inte med kaffe"
Allt började med att Milischia Rezai gjorde en statusuppdatering på sociala medier. Då, 2015, var Sverige det land – sett till befolkningens storlek – som tog emot flest asylsökande av alla länder i EU. Och som sakkunnig för regeringen, med etablering som sitt område, såg Milischia hur civilsamhällets roll var avgörande för att de som hade flytt skulle bli en del av det nya samhället.
– Jag tror på initiativ där man blir vän med en annan människa. Det räcker inte att man bara tar en kaffe liksom, säger hon.
Med ett stort intresse för musik och ett förflutet i flera olika körer så funderade Milischia på vilket sätt hon själv bäst kunde bidra. Kollegan Isabella Enbågen säger att hon "högg direkt" när Milischia delade sin idé om en kör för nyanlända. När Isabella hade flyttat till Stockholm för jobb så hade hon lämnat ett uppdrag som ledare för Göteborgs indiekör bakom sig – och det här var precis vad hon hade saknat i sin nya hemstad.
450 personer på väntelista
Sagt och gjort, de två kallade intresserade till ett möte i ABF:s lokaler på Sveavägen. Snart visade det sig att den största föreläsningssalen inte räckte till – nästan 500 människor hade kommit för att bli del av kören. Även om 450 av dem nu står på väntelista, av logistiska skäl, så avslutades hela stormötet med kanonsång. En av dem som fick plats i Gränslösa röster var Håkan Sandh. När vi sitter ner kring köksbordet berättar han att han inte är förvånad.
– Jag tror att intresset för att sjunga i kör i sig är väldigt stort. Och sedan är det nog många som vill göra någon form av samhällsnytta, utan att anstränga sig för mycket. Det skulle nog kunna startas 40 sådana här körer till i Stockholm, bara det fanns tillräckligt med körledare.
Aktivt val blanda bakgrunder
Redan i förväg fanns en tanke med att man ville att halva kören skulle vara etablerade svenskar och andra halvan nyanlända. På så sätt kunde deltagarna hjälpa varandra med bland annat språk och tolkning. Det gjordes också ett aktivt val att blanda deltagare med olika bakgrunder. På så sätt kan alla sångare utnyttja varandras kompetenser och lära av varandra. Den svenskfödda kvinna som arbetar som sfi-lärare kan till exempel hålla i språkkaféet som inträffar efter själva sångrepetitionerna och den syriskfödda mannen som har arbetat som operasångare kan hoppa in som körledare om någon skulle vara sjuk. Södra Teatern bistod med replokalen och i början av mars i år drog man igång.
Flera av de nyanlända sångarna har vittnat om hur körträffarna är veckans stora höjdpunkt, men också de som alltid har bott här har fått en förändrad syn på gamla körstandards.
Det har precis beslutats om en fortsättning till hösten och stämningen kring det festdukade bordet är på topp. Mellan tuggor och hyllningstal återkommer Milischia till musikens makt.
– Jag har själv lärt mig engelska genom att sjunga med till låtar, hur man uttalar ord och lägger nya på minnet. Sedan använder vi hela kroppen och när vi sjunger frisätts endorfiner. Därför har körsång till och med visat sig vara mer effektivt än fotboll för att skapa långvariga sociala band mellan människor.
Till hösten hoppas Gränslösa röster kunna ge sin allra första publika konsert.