BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi var först med att ha elektrisk filmduk och overhead i en egen lokal, för övrigt en ombyggd lada. Bernd Strehlow som är här i dag var chef på restaurangverksamheten och samlade duktiga kockar omkring sig och för 30 år sedan bildade vi en akademi som ska samlas en gång per år för att utbyta erfarenheter, diskutera mat och umgås, säger Barbro Edberg från Hooks Herrgård.
Tar fram lokala råvaror
Kurt Weid var den av kockarna som bestämde att årets träff skulle ske på Loka Brunn. Orsaken var bland annat att han anser att gastronomin där har blivit av högsta klass.
– Den är numera i klass med de bästa i Sverige och så gillar jag att matlagningen tar fram lokala råvaror, säger Kurt Weid.
Det var inte bara maten på Loka som lockade, utan även utsikterna att äta lunch på Gästis i Grythyttan och ett studiebesök på Bredsjö mjölkfår räknades in i kalkylen för årets träff.
– Jag har ju jobbat en del med Bredsjö blå-ost i min matlagning så det ska bli verkligt intressant att besöka gårdsmejeriet där den tillverkas, säger Kurt Weid.
”En bra kniv är nummer ett”
Som så många kockar föredrar han dock robust husmanskost när han gör mat hemma. Viktigt för att ha en bra arbetsmiljö i hemmaköket är att använda bra redskap. Även om kvalité kostar en del så anser Kurt Weid att framför allt två redskap är värda att lägga extra pengar på.
– En bra kniv är nummer ett. Man skär hela tiden när man arbetar i köket så att kniven är bra är nödvändigt för arbetsmiljön. Sedan tycker jag att en bra teflonpanna är nummer två. Det går att steka vad som helst i teflon och eftersom mängden stekfett är så liten är det hälsosammare än till exempel i gjutjärn. Ta till exempel att skinnsteka en fisk i teflonpanna. Den blir knaprig och släpper utan problem, säger han.
Ett annat köksredskap som hamnar i centrum vid varje träff i Hookaakademin är stora träspatlar av den modell som används att röra om i stora grytor i restaurangkök. Träspatlarna blir till klubbor vid den turnering i kock-golf som avgörs vid varje träff. Vinnare blir den som på så få slag som möjligt slår bollen runt en bana bestående av tre vinfat och slutligen prickar en tom vinlåda. Vann gjorde Aage Pedersen i herrklassen och Barbro Edberg i damklassen.