– Vi ville inte bara göra en toalett och sedan sticka utan ville jobba med tillgänglighet i kulturlivet ur ett större perspektiv, säger Ida Myhrman.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Hänt att jag har blivit nekad”
Under hösten har de planerat för det evenemang som hålls I kväll på Frilagret vid Järntorget. Det går under namnet Lika rätt till toalett och handlar om tillgängligheten i Göteborgs kulturliv. De kommer att presentera sitt projekt i samarbete med Hagateatern och publiken bjuds på uppträdande av danskompaniet Spinn Unga som har deltagare både med och utan funktions-variationer.
Gästar gör också musikern och arrangören Eddie Wheeler, som själv sitter i rullstol och har erfarenhet av ett otillgängligt kulturliv.
– Det har hänt att jag har blivit nekad att komma in på klubbar där jag själv ska spela. Lokalen är full av människor som betalat för att se mig uppträda men vakterna släpper inte in mig på grund av brandrisk. Det brukar lösa sig när jag förklarar, för det handlar inte om att folk skiter i personer med funktionsvariationer utan om okunskap och att man inte ser problemet, säger han.
Får inte sitta tillsammans
Han är också kritisk till att personer i rullstol inte kan sitta tillsammans med sina vänner på konserter eftersom de är hänvisade till särskilda rullstolsplatser.
– Jag tycker att det är tråkigt att alltid sitta själv på teaterpjäser och konserter. Det är som att ingen tror att personer i rullstol har kompisar. Jag minns en gång när en bekant till mig skulle på Disney on Ice på Scandinavium med sina två småbarn och de inte fick sitta med honom utan själva bland massa främlingar på en annan läktare, säger Eddie Wheeler.
Han tycker att han ser fler tillgänglighetsanpassningar nu än tidigare men att man inte riktig når hela vägen fram. Ett exempel är att det finns lagar som reglerar att allmänna lokaler ska vara tillgänglighetsanpassade, men andra bestämmelser om att kulturmärkta byggnader inte får byggas om, så det är ändå svårt att bygga exempelvis handikappanpassade toaletter.
Ett annat exempel är att flera arrangörer ser till att det finns ramper, men samtidigt blir det svårare att få rätt till assistans så då kan man ändå inte gå på konsert.
– Då klagar arrangörerna på att de byggt en ramp men inga personer med rullstol kommer dit. Det är tragiskt att se, säger han.
Arrangörerna Ida Myhrman och dansaren Alyssa Chloe hade inte lagt märkte till hur otillgängligt kulturlivet var innan de började arbeta med sitt evenemang. Nu ser de tecken på det överallt.
– Hagateatern måste till exempel hänvisa alla gäster med funktionsnedsättningar till Burger Kings toaletter. Sådant hade jag inte tänkt på innan men nu ser jag saker överallt. Det blir inte en grej förrän du själv påverkas av det och så borde det inte vara, säger Ida Myhrman och fortsätter:
– Man pratar om att Göteborg är en så välkomnande stad som är öppen för till exempel queerpersoner. Men när man tänker efter är vi kanske inte så bra som vi vill tro.
Påverkar framtida evenemang
Med kvällens evenemang hoppas de att fler blir medvetna och engagerade i frågan om kulturlivets tillgänglighet.
De tror att de själva kommer vara måna om att alla deras framtida arrangemang kommer att vara anpassade efter människors olika behov.
– Om jag fortsätter jobba med konst kommer jag ha tillgänglighetsperspektivet med mig hela tiden. Vi kommer verkligen ta med oss det, säger Ida Myhrman.
Även Eddie Wheeler hoppas att Lika rätt till toalett kan vara ett litet steg i rätt riktning.
– Det hade varit häftigt om det här ändrades över en natt men det kommer inte att göra det. Min pappa sa alltid att man inte kan välta ett kylskåp genom att putta en gång, utan man måste starta någon form av vibration, litegrann i taget, säger han.