– Det är inte en bomässa utan allt som en bomässa inte är. Vi vill ställa frågor, lyfta problem och diskutera snarare än att föreläsa och slå oss för bröstet. Därför tänker vi att det även 2021 ska vara ganska interaktivt och att alla ska gå därifrån och kanske ha fler frågor, men också ha utvecklat sina tankar runt det vi håller på med när vi ska bygga stad. Det är svåra och många frågor och ska vi kunna göra en bra stad för alla måste vi våga ställa dem och prata med folk om det, säger stadarkitekt Björn Siesjö.
Aktörerna är många och olika och syftet är att få igång ett samtal. Den som vill medverka under hela programmet får som privatperson betala 500 kronor för mat och fika under programdagarna, men det är också möjligt att i mån av plats besöka enstaka föredrag gratis. Det pågår också en rad fria aktiviteter för allmänheten.
”Är i själen öppen för världen”
De senaste åren har det pratats mycket om eventstaden och Göteborg som varumärke. Men vad ska det framtida Göteborg bygga på?
– De kvaliteter Göteborg har är att det mycket av födsel och ohejdad vana är en stad som är öppen för världen. Det har delvis varit den enda porten mot väster i många år. Göteborgaren är i själen öppen för världen och det behöver vi ta vara på och göra staden till en som välkomnar olika sorters människor från olika håll med olika bakgrund.
– Göteborgarna är faktiskt ett bra folk, sedan har vi byggt staden på fel sätt under ett gäng år. Människorna är de riktigt bra förutsättningarna, säger Björn Siesjö.
Han konstaterar att det saknas icke-kommersiella offentliga rum att umgås och mötas på. Ett befintligt exempel är Kanaltorget vid operan, men det behövs fler.
Björn Siesjö konstaterar att mycket gjorts fel i stadsbyggnationen de gångna decennierna. Ytor mellan bebyggelse är ofta inte välkomnande och blir transportsträckor som inte fyller någon vidare funktion, men förstärker segregationen. Förhoppningen är att stadstriennalen ska bidra till en annan utveckling. En stad med bättre offentliga rum som också är tätare och grönare.
– Jag skulle vilja se att Göteborgs stad utvecklades till en stad som är mer en stad för alla i alla sina delar. Bort ifrån det vi sett tyvärr går åt fel håll, det vill säga att stadsdelarna blir mer segregerade. Och då menar jag inte bara stadsdelarna i nordost utan likväl i sydväst. Det sker en sorts socioekonomisk rensning i stan som det är nu. Det tror jag är det viktigaste att motverka och det kan vi bara delvis göra med den byggda staden, men det är min uppgift att arbeta med det. Kan vi bygga staden på ett annat sätt kan vi kanske motverka det dåliga som vi ser händer, säger han.
Social karta klar
I samband med stadstriennalen och konstbiennalen presenteras den första Göteborgskartan som satts samman av organisationen Göthenburgo. Arkitekten och illustratören Rocio Soto har cyklat runt för att få en bättre bild av vad Lundbyborna uppskattar i sitt område.
– Det har varit väldigt intressant att träffa människor och få alla tips om saker som man inte kan hitta på internet. Det är till exempel många som tror att Slottsskogen är Göteborgs största park, men egentligen är det Hisingsparken och det är en fantastisk plats att vara på. Också Keillers park är fin och vyn ger en annan bild av staden på andra sidan vattnet, säger Rocio Soto som tycker att det vattennära Göteborg skulle kunna ha fler publika mötesplatser vid vattnet.
På bilden får hon hjälp att veckla ut kartan av Mariana van Veen från Göthenburgo.