Martin Holmquist är programsamordnare på stadsbiblioteket och en av paneldeltagarna i ett samtal om makersrörelsen som hålls som en del av Vetenskapsfestivalen imorgon. Makerskulturen handlar om att kombinera traditionella hantverksmetoder som broderi, stickning och slöjd med modern digital teknik, förklarar han.
Nästa vecka kommer den gamla hörsalen i stadsbiblioteket att börja byggas om, bland annat för att ge plats åt just ett så kallat makerspace, där besökare ska kunna komma och dela med sig av sin kunskap med varandra.
– Det finns en demokratitanke bakom det, att tillgängliggöra dyr teknik. Många makerspaces har till exempel 3D-skrivare eller laserskärare och då är tanken att man ska kunna komma till biblioteket och använda sådan teknik för att skapa saker tillsammans med andra, säger Martin Holmquist.
Vilken typ av utrustning stadsbiblioteket ska ha är inte bestämt än, utan kommer köpas in efter hand, beroende på vad besökarna vill jobba med. Förhoppningen är att verksamheten kommer kunna dra igång efter sommaren, berättar Martin Holmquist, som säger att allt som kommer att krävas för att delta är ett bibliotekskort.
– Begreppet DIY, do it yourself, betyder ju gör-det-själv. Tanken här är ”DIY together”, att själv göra saker, fast tillsammans med andra. Så det finns en social dimension också. Det är en delningsfråga och egentligen något bibliotek alltid sysslat med: att tillgängliggöra kunskap och kultur och att stimulera delaktighet och eget skapande.