”Google och Amazon är medskyldiga till folkmordet i Gaza”
Dagens ETC
Avskedanden, censur och trakasserier. Det säger aktivisterna i ”No Tech For Apartheid” att de fått uppleva sedan de började protestera mot sina arbetsgivares militära samarbete med Israel.
Google och Amazon har länge förnekat att deras tjänster används av Israels militär på Gaza.
Det är den 22 april och kampanjrörelsen "No Tech For Apartheid" (NOTA) har kallat till en digital presskonferens för att berätta vad som egentligen hände under de uppmärksammade protestaktionerna på Googles kontor i Seattle, New York och Sunnyvale, för en knapp vecka sedan.
En person med grönt hår, piercing och Palestinasjal inleder:
– Jag heter Zelda och är en av de femtio Google-medarbetare som blivit arresterade och avskedade efter ha protesterat mot Project Nimbus.
Rörelsen består av anställda på Google och Amazon som är djupt kritiska till företagens samarbete med Israels militär. Framförallt det kontroversiella Project Nimbus – ett avtal om molntjänster och AI-teknik värt 1,2 miljarder dollar.
Men även anställda som inte deltog i protesterna har blivit avskedade. Flera av dem deltar i NOTA´s presskonferens.
– Jag är amerikan-palestinier med släkt i Gaza och före detta Google-anställd. Jag fick sparken efter protesterna på New York-kontoret, trots att jag inte ens deltog, säger ”Oreo” som vill vara anonym på grund av rädslan att hans vittnesmål ska påverka chanserna att få ett nytt jobb.
– Jag sa hej till mina kollegor som protesterade och tog ett gruppfoto med dem innan jag lämnade byggnaden. Sedan stod jag utanför med ett plakat och sjöng ramsor för att visa mitt stöd. Vår högsta chef Sundar Pichai pratar alltid om hur viktigt det är att få uttrycka sig och vara sitt sanna jag på jobbet, men det gäller tydligen inte när man kritiserar deras samarbete med Israel?
Anklagades för att stödja terrorism
Merparten av talarna beskriver hur näthat, censur, mobbning och verbala trakasserier mot anställda som utryckt sin kritik mot Project Nimbus ökat de senaste månaderna. Framförallt mot palestinier, araber och muslimer.
– Flera andra kollegor som inte har arabiska namn hade delat exakt samma upprop och namninsamlingar som mig, ändå var jag den enda som kallades in till ett möte med cheferna och anklagades för att stödja terrorism. Att kallas för terrorist har inte hänt sedan jag var barn, och det var en fruktansvärd upplevelse, berättar Mohammed Khatami som deltog i sittprotesten i New York.
Han har sedan dess blivit avskedad.
Googles ledning har angivit ”trakasserier” och ”störande av allmän ordning” som skäl till massavskedandena, men i dagsläget har ingen utredning gjorts för att undersöka om så är fallet. Aktivisterna menar själva att protesterna var fredliga, att de flesta självmant gick när polisen bad dem lämna och att endast ett fåtal valde att stanna kvar.
– Jag var med för att skydda de som var där från att bli trakasserade. Bland annat av en anställd som filmade alla som deltog och la ut på nätet. När säkerhetsvakterna efter två timmar bad oss lämna så gick jag direkt, och nästa dag fick jag ett mail där det stod att jag var avskedad, säger en kvinna som kallar sig ”C” och inte vill visa sitt ansikte av rädsla för ytterligare trakasserier.
Google nekar till politik censur
När "No Tech For Apartheid" startades för drygt tre år var en av initiativtagarna 30-åriga Ariel Koren från San Francisco. Hon kallar sig ”antisionistisk judinna” och hade sju år bakom sig som framgångsrik marknadschef på Google när hon fick reda på att hennes arbetsgivare tillsammans med Amazon skrivit ett avtal värt 1,2 miljarder dollar med Israels regering.
– Det hade varit upprörande oavsett när det skrevs. Men det var 2021, samma år som Israels bombningar i Gaza dödat över 250 personer och de pro-israeliska krafterna inom företaget jublade. Jag fick en chock när jag fick höra om det första gången, säger hon.
Tillsammans med andra anställda försökte hon upprepade gånger få svar från sina chefer vad avtalet egentligen innebar, men möttes av tystnad och hänvisningar till sekretess.
I samband med att Koren och hennes kollegor i slutet av 2021 lanserade sin kampanj för att få företaget att överge avtalet, valde hon också att uttrycka sina åsikter offentligt.
Kort därefter kallades hon till ett möte med sin chef.
– Han sa att han hade goda nyheter, nämligen att de vill förflytta mig till São Paulo-kontoret i Brasilien, där Googles verksamhet växte och min kompetens behövdes. Jag fick 17 dagar på mig att flytta, berättar Ariel.
– Jag kontaktade mina kollegor i São Paulo som inte visste någonting om min flytt, och dessutom var det under pandemin när alla jobbade hemifrån så det fanns ingen anledning till att jag skulle vara på plats. Det var helt enkelt uppenbart att det var ett straff från Googles sida för mitt politiska ställningstagande.
Fick munkavle om Israel-donationer
Under de efterföljande sex månaderna försökte Ariel Koren med hjälp av advokater få Google att ta tillbaka sitt beslut. Hon vände sig till den amerikanska yrkesinspektionen och hennes kollegor gjorde en namninsamling med över 700 underskrifter till stöd. Men företaget vägrade backa och i september 2022 sa Ariel Koren till sist upp sig. Hon blev den första som tvingades sluta på grund av sin kritik av Project Nimbus.
– Jag skrev ett öppet avskedsbrev där jag berättade vad som hänt, och beskrev Googles systematiska diskriminering och censur av palestinier, araber, muslimer och antisionistiska judar, som jag själv, för att vi uttrycker solidaritet med Palestina och kritiserar företagets samarbete med apartheidstaten Israel, säger Ariel.
– I mitt brev avslöjade jag detaljer om donationer som Google gjort till organisationer inom den israeliska militären redan innan Project Nimbus. Detta var något som företaget informerat oss anställda som är med i den interna gruppen för judiska Google-medarbetare om, men bett oss hålla tyst om. Det är ett väldigt oetiskt handlade tycker jag.
Nytt avslöjande visar koppling till IDF
Ända sedan Project Nimbus blev offentligt har de båda techjättarna konsekvent tillbakavisat alla uppgifter om att deras tjänster skulle användas av Israels militär.
Något aktivisterna i "No Tech For Apartheid" lika konsekvent ifrågasatt och själva försökt hitta bevis för.
– Google har gång på gång slingrat sig när vi konfronterat dem, men redan på den första presskonferensen sa Israels regering att deras militär är en ledande part i avtalet. Vi vet också att IDF var med och valde just Google och Amazon när upphandlingen pågick på grund av företagens kapacitet att skapa högkvalitativa, stabila molntjänster för datalagring, maskininlärning och AI-verktyg.
Det säger Google-medarbetaren Ray Westrick som blev arresterad och avskedad efter att ha deltagit i protesterna i Sunnyvale, Kalifornien.
Några dagar innan de samordnade aktionerna på Googles kontor fick NOTA-aktivisterna ytterligare bevis.
Den 12 april kunde Time Magazine avslöja att Google i vissa delar av Nimbus-kontraktet gått med på att bygga anpassade verktyg för det israeliska försvarsdepartementet.
Enligt artikeln visar hemliga dokument som tidningen granskat att israeliska försvarsministeriet har sin egen ”landningszon” i Google cloud. En säker ingång till datorinfrastruktur som tillhandahålls av Google, vilket skulle göra det möjligt för ministeriet att lagra och bearbeta data och få tillgång till AI-tjänster.
Dessutom framkom att Google gett Israels försvarsministerium 15 procent rabatt på konsultarvoden som ett resultat av Nimbus-ramverket.
Sedan kriget i Gaza började har man fördjupat partnerskapet, skrev Time Magazine.
Googles talesperson avböjde att kommentera avslöjandet, men sa den 8 april i ett uttalande i samma tidning att Googles arbete är ”inte inriktat på högkänsliga eller klassificerade militära arbetsprestationer som är relevanta för vapen eller underrättelsetjänster”.
Ingen avskedad på Amazon
Till skillnad från Google har Amazon anammat en mer neutral och passiv hållning mot anställda som kritiserat företagets avtal med Israels militär. Det berättar 25-åriga mjukvaruingenjören och NOTA-aktivisten Laith Abad som jobbar på Amazon i Chicago.
– Jag har varit engagerad i "No Tech For Apartheid "sedan starten 2021 och deltagit i flera demonstrationer, men inte fått några repressalier eller tillsägningar. Ingen har blivit avskedad på grund av sitt engagemang mot Project Nimbus.
Amazon har däremot en strikt policy när det gäller namninsamlingar och upprop. Det är förbjudet för de anställda att dela dem eller uppmuntra sina kollegor att skriva under.
– Jag vet inte bakgrunden till den regeln, men den har funnits långt innan den 7 oktober. Det vi däremot har märkt är att Amazon blivit mer uppmärksamma när det gäller propalestinska och proisraeliska aktiviteter och uttalanden bland de anställda.
– Min upplevelse är de har valt hållningen ”vi låter er diskutera, så länge ni inte hotar varandra eller bryter mot någon annan av företagets regler, säger Laith Abad.
Tillsammans med andra NOTA-aktivister på Amazon skickade han nyligen ett öppet brev med 1900 namnunderskrifter till företagsledningen och krävde att de skulle dra sig ur avtalet med Israels militär. De fick aldrig något svar.
– Jag jobbar själv med spelutveckling och vet att mitt arbete inte används inom Project Nimbus. Men jag har kollegor som jobbar med AWS Lambda (Amazons programmeringsverktyg där utvecklare kan skapa och köra program i molntjänster) som jag vet att IDF använder sig av, och för dem känns det såklart fruktansvärt att den teknik som de varit med och tagit fram används i Israels folkmord på palestinier.
Morföräldrarna flydde al-Nakba
Laith Abads egna familjehistoria är intimt sammanflätad med Israels ockupation av Palestina och det krig han själv protesterar mot. Gammelmorföräldrarna från Jerusalem flydde från sitt hem under al-Nakba, Palestinas benämning på katastrofen 1948 när över 750 000 palestinier fördrevs vid staten Israels bildande. De kom till USA där de så småningom fick barn och barnbarn. Hans pappa i sin tur flydde till USA 1974 från Västbanken.
– Största delen av min släkt bor här i Chicago, men vi har fortfarande ett hus och några släktingar kvar på Västbanken.
Vi har en också en nära familjevän från Gaza som flytt till London, hon heter Náima och hennes 13-årige lillebror, pappa, och tjugo av hennes kusiner, mostrar och farbröder har dödats av Israels militär sedan den sjunde oktober. Hon ringer ofta till min pappa och bara gråter rakt ut i telefonluren i tio minuter. Det är helt outhärdligt att höra hennes sorg, berättar Laith Abad.
Han beskriver också att han har kommit närmare sina Israelkritiska judiska kollegor under de tre år som han varit engagerad i kampanjen.
– Det är inte svårt att vara amerikan-palestinier och propalestinsk, men att vara amerikansk jude och propalestinsk kräver verkligen mod. Jag vet att många av dem på grund av sina ställningstaganden blir utfrysta från sina familjer, församlingar och sociala nätverk, och utsatta för grova antisemitiska påhopp av andra, pro-israeliska judar. Jag känner djup respekt och beundran för dem!
På frågan om han, trots Amazons mer passiva hållning, är rädd för att förlora sitt jobb svarar han blixtsnabbt:
– Jag vill ju såklart inte bli av med jobbet, men om jag blir det så vore det värt det. Om mitt engagemang kan bidra till att Amazon drar sig ur Project Nimbus och slutar vara medskyldiga till Israels folkmord på palestinier, så skulle jag lätt offra mitt jobb.