Konstepidemin i Göteborg är sedan decennier en oas för kreativt skapande. Enligt en ny modell för hyressättningar vill kommunen nu chockhöja kostnaderna, vilket befaras gentrifiera området – från konstnärskvarter till aktörer med helt andra ekonomiska muskler.
Konstepidemin är en förening och ateljéområde i det gamla epidemisjukhusets lokaler vid Linnéplatsen. Här har bildkonstnärer, filmare, poeter, musiker, scenkonstnärer, fotografer och andra inom de kreativa fälten huserat sedan 1987. Man har själva byggt upp området, som förutom ateljéer och replokaler har galleri och restaurang. Området är vida känt utanför Göteborgs gränser och man tar emot kring 45 000 besökare varje år.
Nu kan det snart vara slut på det. Mycket snart.
Om inget mirakulöst inträffar så börjar deras hyror stiga enligt en trappa som på tre år har gett dem en hundraprocentig ökning.
– Vi fick uppsägningar av hyreskontrakten den allra sista timmen innan de skulle förlängas med tre nya år, säger Dorna Aslanzadeh, vice ordförande i föreningen Konstepidemins styrelse.
Tidigare har kontrakten förnyats automatiskt, i höstas blev de uppsagda för att hyran skulle förhandlas om radikalt.
”Hela platsen gentrifieras”
Bakgrunden är ett beslut i Göteborgs kommunstyrelse från 2020 där den styrande alliansen, som ännu är intakt i Göteborg, fick igenom en ny modell för hyressättning av lokaler för kultur och föreningsliv.
Kvart över fem på den sista arbetsdagen, 30 september förra året, fick föreningen beskedet från fastighetsförvaltningen. De gamla husen ska renoveras och hyrorna höjas. Det ska ske med 33 procent om året, vilket ger en fördubbling på tre år.
Föreningen har under uppsägningsmånaderna försökt att både resonera, förhandla och komma med egna lösningar till kommunen.
– Hyresmodellen får vi inte ens vara en del i förhandlingarna av. Vi har försökt få berätta om det komplexa i situationen och även försökt gå dem till mötes där vi kan, säger Dorna Aslanzadeh.
Med det komplexa i situationen menar hon bland annat det faktum att föreningen och dess medlemmar sköter förvaltning och mycket annat själva. Utöver förvaltningen lägger de kring 4 000 ideella timmar bara på de publika aktiviteterna.
I den nya modellen, där 1,7 miljoner i hyra kommer gå upp till 4 miljoner, så kommer kommunen förvisso att ta över förvaltningen. Men resultatet av förändringarna med betydligt högre hyra men mindre ideellt jobb kommer att förändra hela kartan över vilka som finns och är verksamma i området.
– Vi nuvarande hyresgäster skulle inte ha råd att vara kvar, så hela platsen skulle gentrifieras. De kommer inte ha några problem att få in nya hyresgäster, men det skulle bli företagande kulturaktörer som har en helt annan ekonomi, menar Dorna Aslanzadeh.
”Förfärligt sorgligt”
Det ligger på fastighetsförvaltning och nämnd att utreda och utföra kommunstyrelsens beslut, men även kulturnämnden är inblandad på grund av verksamheten som bedrivs på Konstepidemin. Den rödgröna sidan av den politiska fördelningen förfasas över vad som håller på att ske.
– Jag tycker att det är förfärligt sorgligt. Jag förstår inte hur staden övergripande far så hårt fram.
– Det är en sak att bolagen har sina direktiv och sätter hyror med avkastningskrav. Men vi måste ju ha en överordnad tanke med vad vi vill med vår kultur. Konstepidemin har ett enormt, unikt värde för staden, säger Grith Fjeldmose (V), kommunalråd och andre vice ordförande i kulturnämnden.
Hon säger vidare att kulturnämnden redan ligger nära tio miljoner back i sin egna, strama budget. Så ekonomisk hjälp går inte att skjuta till. Det som återstår är vädjan.
– Vi ska ha möte med fastighetsnämndens presidium, men jag vet inte vilka möjligheter vi har. Vi rödgrönrosa är definitivt angelägna om att det här ska få fortsätta. Konstepidemin är en stor del i att sätta Göteborg på kartan, säger Grith Fjeldmose.
I en artikel i Dagens Nyheter lastar Eva Odesten Romell, avdelningschef på utveckling mark och fastigheter, en underhållsskuld på 24 miljoner på Konstepidemin. Enligt Dorna Aslanzadeh och föreningen så är det en falsk beskyllning och fastighetskontoret blandar päron och äpplen för att motivera sin hyreshöjning.
– Det handlar om gamla byggnader här uppe som behöver omhändertas, och inte föreningens misskötsel.