Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Glöm musiken – det är maten som gör festivalen

Havremjölk, veganism och närproducerat – maten som säljs på festivaler skapar debatt. 
Havremjölk, veganism och närproducerat – maten som säljs på festivaler skapar debatt.  Bild: Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Dagens ETC

Är vi vad vi äter? Musikfestivaler av idag handlar åtminstone inte bara om vilka som spelar, utan också om vad som serveras. ETC:s Jenny Damberg går till botten med hur valet av mjölk blev en så stor fråga på festivalscenerna.

Ko eller havre? Frågan om vilken mjölk som hamnar i kaffet har på senare år varit central i diskussionen kring göteborgsfestivalen Way Out West. Festivalen sponsras av en stor havremjölktillverkare och arrangören Luger har lyft fram det sociala och miljömässiga ansvaret. Från 2012 är allt som serveras på festivalområdet vegetariskt, och sedan 2015 även fritt från komjölk. Kritiker finns både bland de som tycker det är töntigt att inte äta kött och från de som menar att festivalens främsta uppgift ligger på ett annat plan än att lägga sig i kostval – nämligen att vara en arena för relevant musik. Expressens Emil Arvidson beskriver Way Out West som ett paradexempel på ett ”postmusikaliskt tillstånd”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser