BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vill utmana orättvisor
Festivaler har en lång tradition av att fungera som arenor för mer än musik. Borlänges Peace & Love, där samhällsdebatt varit en drivkraft från start, är bara ett exempel. Ett annat är reggaefestivalen Öland Roots, som sommaren 2017 tog frågan om hållbarhet längre än några andra. Genom att driva egna odlingar på ekologiska Havtornsgårdens mark kunde man erbjuda besökarna en extremt lokalproducerad vegansk trerättersmiddag. Linnéa Gustavsson och Olof Svensson är aktiva i den ideella arrangörsföreningen. De berättar att potatis, lök, morötter, persilja, blommor och sallad blev skördeklara till årets festival, som ägde rum i mitten av juli.
– Menyn var detta år franskinspirerad med råstekt potatis som bas. I vissa avseenden var vi lite väl optimistiska och nu en månad efter festivalen har vi en fin skörd av bönor och spetskål. Utmaningen är att odla mot ett slutdatum och att beräkna volymerna, säger Linnéa Gustavsson.
Hur viktigt är annat än musiken i samband med festivalen för er?
– Vi är en musikfestival med reggaen som fokus. Genom reggaemusiken inspireras vi att utmana orättvisa strukturer och ifrågasätta vår relation till människor, djur och natur. Vi vet alla att livsmedelsindustrin inte är hållbar och att våra matval spelar roll. Vi vill inspirera till hållbara och långsiktiga tankesätt fria från orättvisa strukturer. Genom projekt som detta försöker vi leva upp till dessa värden året runt och inte bara skapa en kuliss under festivaldagarna, säger Olof Svensson.
Maten ökar i betydelse
Det är inte bara på musikfestivalerna som maten fått större tyngd. På ett övergripande plan förändras våra konsumtionsmönster, säger Lennart Wallander, projektledare på matkommunikationsbyrån Food & Friends. Kläder och andra ting backar, medan mat, dryck och upplevelser går framåt.
– Det här mönstret är ännu tydligare i USA och Storbritannien. Mat kommer att fortsätta öka i betydelse för att uttrycka vårt innersta väsen.
Det sena 1900-talets ungdomskulturer var i hög grad centrerade kring musik. Genrer som pop, punk, hårdrock och techno besatt, när de var nya, en provocerande kraft som räckte för att skapa distans mellan de unga lyssnarna och en oförstående föräldrageneration. Numera sänder vuxenradiokanalen P4 direkt från hårdrockfestivalen Sweden Rock. Musik går att lyssna på överallt, gratis eller för väldigt lite pengar. Nästan allt finns tillgängligt digitalt, exklusiviteten i att äga en viss skiva eller till och med i att ha hört en viss låt har vittrat.
Mat som protest
Ann Parinder är lektor i hem- och konsumentvetenskap vid Göteborgs universitet. 2012 disputerade hon på en avhandling om vad som avgör ungdomars matval. I viss mån har maten ersatt musiken, säger Ann Parinder.
– Matval ger möjlighet att visa på kunskap, och/eller politiskt ställningstagande – precis de egenskaper som musik haft över tid. Du kan som ung också protestera genom att välja en matregim som resten av familjen inte har – det beslutet kan få i gång en förälder snabbt som ögat. Det är sällan musik har den kraften i dag.